Pismo urednice Gusto br. 72 avgust 2014.

sara-krajina-jazvic

DOĐE AVGUST, SREĆO MOJA

Vrhunac je ljeta, šumi more, miriše ruzmarin, sočno je povrće, a voće najslasnije što može biti. Zato smo u ovaj vreli avgustovski broj uvrstili baš sve to! Krenimo od mora, jer to je top destinacija ovog mjeseca, pa čak i ako ne mogu svi na more, može more njima doći, barem na tanjiru. Uživajte u našoj Hrani kao da smo na moru, gdje sve vrvi od pravih finih morskih delicija. Riba, škampi, hobotnica, lignje, školjke… ne zna čovjek šta je ukusnije za pojesti!

Miriše ruzmarin zaista, kako na moru, tako i u našim baštama i saksijama, pa saznajte zašto ga još zovu i morska rosa. Ruzmarin, kao i mnoge druge začinske biljke možete „uloviti” sada kad su na vrhuncu, pa ih osušiti i konzervirati za hladnije dane. Kako to učiniti te koje još metode možete upotrijebiti da ovim finim biljkama produžite vijek, saznajte na str. 40. Iskoristite (konačno) pristupačne cijene paprike, pa kombinujte jela od raznih vrsta paprika. Mi vam nudimo 12 ideja za pripremu paprika. Ako su vam ipak draža slojevita jela, onda obavezno koristite patlidžan koji je sada na vrhuncu sezone. Avgust je mjesec prave berbe povrća, priprema vinograda i berbe jagodičastog voća, a saznajte u našem sezonskom kalendaru radova šta još učiniti ovog mjeseca.

Ako u avgustu nećemo jesti raznovrsno voće, onda ne znam kad ćemo! Teško nam se bilo odlučiti koje izdvojiti kao naj-izbor, ali ipak na kraju je prevagnula domaća ljepotica, šljiva. Da ne bismo zapostavili i drugo divno voće koje je sada dostupno, pripremili smo cijelu Zdjelu sa voćem - slatka i slana jela od sezonskog voća. Sladite se dok možete, neće ni ljeto vječno trajati…

Izdvojili smo i pet top namirnica u avgustu, premda ih je u izbor mogli stati i 15: borlotti buranija, cipal, kupina, brancin i krasuljica sada su u top formi i spremni da ih pojedemo!

Iz svijeta, donosimo priču o gastronomiji Južnoafričke Republike, tzv. kuhinji duginih boja. Otkrivamo tomatillo, dalekog rođaka paradajza iz Meksika. Također iz Meksika nam dolazi i tacos, jednostavno, a ukusno jelo svjetskog glasa. Pojašnjavamo šta je i čemu služi namirnica neobičnog imena, agar-agar. Iz naše zemlje, obišli smo restoran Voulez Vous u Banjaluci, top mjesto za kolače, kako nam mještani kažu. Uporedili smo vajkrem u našem Gustometru, pa saznajte šta građani preferiraju. Za kraj, kad se više umorite od sveg tog svježeg voća i povrća, zašto ne biste napravili neku pastu u bojama - super ljetni izbor za fino jelo na brzaka!

Lijepo ljeto vam želimo, a do narednog broja, pozdravljam vas uz stih drage, stare pjesme:

„Prođe avgust, srećo moja, vrijeme da se rastane, bilo je izgleda i previše lijepo da nam tako ostane. Mislim da bih ono veče kad si otputovala da mi nije žao svijeta isplak’o tri potopa. Evo sjedim, nagovaram Mjesec da u tvoju sobu zaviri i da te on umjesto mene probudi i zagrli…” (Nek te on ljubi (kad ne mogu ja), Crvena jabuka)

U slast!

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se