Izdvojeno iz Gusto br. 72 avgust 2014.

fruit-seafood-platter-wine-20120821

Slatka i slana jela sa sezonskim voćem

Lubenica

Iako se Kina smatra zemljom lubenica, slabo je poznato da ovo sočno voće zapravo potiče iz Afrike. Istraživač David Livingstone ih je krajem 19. vijeka otkrio na rubu Kalahari pustinje, a širom ovog kontinenta i danas se mogu pronaći divlje i poludivlje forme. Iako postoji preko 1.200 različitih sorti lubenice, danas gotovo sve potiču od sorte Charleston Grey koja je uzgojena tek 1954. godine. U Izraelu i Egiptu često ih jedu u kombinaciji sa feta sirom. Zanimljivo je spomenuti da su košpice lubenice izuzetno hranjive.

Dinje

Za razliku od „afričkih” lubenica, slatke dinje potiču iz Azije, tačnije iz Irana. Smatra se da su upravo tamo prvi put kultivisane prije nekoliko hiljada godina. Izuzetno su slatke i sočne, a nekima šećer čak curi kroz koru. Japanska Yubari dinja smatra se najskupljim voćem na svijetu. Dinjama nije mogao odoljeti ni slavni francuski pisac Aleksandar Dima koji je vlastima grada Cavaillona ponudio sva svoja djela u zamjenu za doživotno snabdijevanje sa 12 dinja godišnje. Dinje iz ovog grada imaju zaštićeni naziv Melon de Cavaillon uz koje kupac dobija i certifikat o porijeklu.

Breskva

Breskve zauzimaju značajno mjesto u taoizmu, pa se poklanjaju za svetkovine kao simbol nade i dugovječnosti. Nazivaju se još i perzijskim jabukama, iako su porijeklom zapravo iz Kine. Najbolje uspijeva u Sjevernoj Americi, iako je na ovaj kontinent donesena tek početkom 16. vijeka. Svježe breskve na sobnoj temperaturi brzo propadaju, ali se u frižideru mogu sačuvati do dvije sedmice. Smatraju ih antistres voćem.

Kupine

Ovo sočno crno voće koje raste divlje po rubovima šuma, šikara i oranica, ima bodlje po lišću i grančicama, na gotovo svakom dijelu, izuzev sočnih plodova. Te bodlje služe za penjanje, a dobro dođu i kao zaštita od napasnika koji žele slatke plodove. Iako zvuči gotovo nevjerovatno, kupine mogu narasti i do tri metra visine.

Preporučujemo da probate:

souffle-sa-kupinama1 Souffle sa kupinama

Sastojci: 25 g maslaca, 75 g šećera, 250 g kupina, 25 g mekog brašna, 3 jaja

Priprema: Uključite pećnicu da se grije na 200°C. Lagano namastite 4 kalupa za souffle maslacem i pospite sa malo šećera. Kupine stavite u blender i izmiksajte. Rastopite maslac u maloj tavi, a zatim umiješajte brašno. Pržite oko minutu na tihoj vatri uz stalno miješanje. Potom dodajte kupine i miješajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Sve prebacite u veliku posudu, umiješajte 25g šećera i ostavite da se hladi oko 5 minuta. Zatim dodajte žumanca. Od bjelanaca umutite snijeg i dodajte u smjesu sa kupinama. Smjesu pažljivo rasporedite u kalupe. Pecite 12 minuta. Ukrasite kupinama po površini i poslužite toplo.

Prosječna cijena pripreme: 5 KM

Pročitajte više u novom broju Gusta, avgust/kolovoz, br. 72

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se