Šta vaša kafa kaže o vama?

kafa1-300x299

Istraživanje sprovedeno na hiljadu kafopija odredilo je njihove karaktere prema vrsti kafe koju piju.

Ako volite piti crnu kafu vjerojatno ste čistunac kojeg krase vrline poput strpljenja i učinkovitosti, a čije su mane ćudljivo raspoloženje i neprilagodljivost. Barem tako tvrdi psiholog Ramani Durvasula iz Los Angelesa u svojoj novoj knjizi “You Are Why You Eat: Change Your Food Attitude, Change Your Life” koja opisuje rezultate istraživanja u kojem je sudjelovalo više od hiljadu kafopija.

Za potrebe studije ispitanicima su bile opisane svakodnevne situacije poput stajanja u redu, organizacija zabave i načina na koji provode vikende. Zatim im je postavljeno pitanje kako se obično snalaze u tim situacijama te kakvu kafu piju. Rezultati osoba koje vole crnu kafu su bili vrlo predvidivi, primjerice, te su osobe najčešće direktne u svom pristupu, tzv. karaktera po principu “stara škola”, razumni, tihi, nagli u reakcijama i otporni na promjene.

S druge strane, glavne karakteristike osoba koje piju kafu s mlijekom i šećerom su udovoljavanje drugim ljudima, traženje udobnosti te takve osobe vole pomagati drugima i pritom velikodušno raspolažu sa svojim vremenom. Najčešće se previše “daju” drugima i ne brinu se dovoljno o sebi. Osobe koje piju kafu bez kofeina sa sojinim mlijekom su opisane kao sebični perfekcionisti koji paze na prehranu, no pretjerano osjetljivi i vrlo kruti.

Ovo je istraživanje prvo koje je povezalo karakterne osobine s vrstom kafe, no već je jedna ranije objavljena studija povezala osobine ličnosti s okusnim preferencijama za sladoled.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se