Šparogama protiv mamurluka

PD*28074916

Istraživanje urađeno u Seulu u Južnoj Koreji je pokazalo da bi konzumiranje šparoga moglo umanjiti mamurluk i zaštititi ćelije jetre od toksina.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Naučnici sa Instituta medicinskih nauka Nacionalnog univerziteta Jeju tvrde da bi aminokiseline i minerali u šparogama mogli spriječiti mamurluk.

Oni su analizirali komponente mladih izdanaka i listova šparoga i upoređivali njihove biohemijske efekte na ćelije jetre pacova i ljudi.

“Količina aminokiselina i minerala je bila mnogo veća u listovima nego u izdancima”, rekao je By Kim, vođa istraživanja.

Hronični alkoholizam uzrokuje stres na jetri, kao i nelagodne fizičke osjećaje koji se povezuju sa mamurlukom.

“Ćelijska toksičnost je znatno smanjena nakon terapije sa ekstraktom izdanaka i listova šparoga. Ovi rezultati pružaju dokaze o tome kako biološke funkcije šparoga umanjuju mamurluk i štite ćelije jetre”, kazao je Kim.

Šparoge se konzumiraju širom svijeta i dugo su se koristile u medicinske svrhe. Šparoge također imaju i antigljivična, antiinflamatorna i diuretička svojstva.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se