Pizza ‘za vani’ skuplja nego u restoranu

pizza-slice_600x400-600x340

Najnovije pravilo koje od Nove godine ‘kači’ hrvatske ugostitelje, a vezano je za dostavu hrane, odnosno njenu konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta, nalaže da  ugostitelji, osim što moraju imati fiskalne kase, uživaju i blagodat nižeg PDV-a na hranu i dio pića koji je s 25 smanjen na 10 posto.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Ono što je interesantno jeste da niži PDV ide na hranu koja se konzumira u restoranu, a ukoliko želite jesti kući, morate platiti jelo sa PDV-om od 25 posto, piše Novi list.

A iako je priča vrlo ozbiljna, neki nisu odoljeli da ne primjete kako se ovime otvara prostor za čitav niz u najmanju ruku smiješnih i spornih situacija. Ko bude liznuo sladoled u slastičarni ili odrezao komadić i gricnuo pizzu u pizzeriji prije nego je iznese, teoretski bi (u slučaju više cijene za van) mogao bolje proći jer je hranu počeo konzumirati u objektu umjesto - na cesti, komentar je Novog lista.

Prema riječima Željka Dimitrića, sekretara Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, dvojni PDV proizlazi iz tumačenja Porezne uprave o razrezu nove stope.

“Prema tumačenju koje je dala Porezna, ako se konzumira izvan ugostiteljskog objekta ili ako nema usluge onda ide stopa od 25 posto. To, primjerice znači da bi hrana u dostavi trebala biti oporezovana po 25 posto, osim klasičnog cateringa koji uključuje i uslugu konobara, a na što ide 10 posto poreza. No, granice što ide po kojoj stopi je vrlo teško odrediti”, kazao je Dimitrić za Novilist..hr

Ipak, u praksi uzeti hamburger za van ili ga pojesti u fast foodu, pokazalo se - isto je. Kolege su napravile mali test, te u nekoliko objekata naručili hranu za ponijeti i za konzumirati unutar objekta, a PDV je bio isti - 10 posto.

Ipak, mali je broj onih koji su već prvih dana 2013. godine počeli s obračunom poreza ‘za van’.

Jedan ugostitelj je za Novi list rekao da je uveo razliku u cijeni kafe u objektu i ”za van”, ali i vina te prirodnih sokova. Tako ambalaža i usluga ”za van” dodatno košta oko kunu i pol (oko 0.40 KM).

Ovakva situacija u Hrvatskoj će ostaviti mnogo prostora za čitav niz spornih situacija.

“Ako nemaš novca idi u restoran, ako imaš - jedi kod kuće”, šaljivo komentarišu čitavu situaciju kolege sa portala Novilist.hr.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se