Šta ako pretjerate sa omega-3?

omega-3-masne-kiseline

Omega-3 su polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u visokim koncentracijama u ribama kao što su haringe, losos, srdele, ali i u lanenom sjemenu, orasima i njihovim uljima. Toliko ih hvale da neki mogu i pretjerati. Tada slijede nuspojave.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Moderna ishrana rezultira da nam često nedostaje omega-3, dok omega-6 masnih kiselina dobijemo obilno najčešće u uljima poput kukuruznog te životinjskog mesa (životinje koje se hrane na otvorenom, prirodnom hranom imaju meso i jaja bogate omega-3 masnim kiselinama).

Omjer omega-6 i omega-3

Upala je biološki proces koji tijelo koristi kako bi se zaliječile ozljede i bolesti. Međutim, nekontrolisane upale povezane su s brojnim bolestima. I dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalu u tijelu, omega-6 masne kiseline ih potiču.

Na Univerzitetu Maryland Medical Center objašnjavaju da oni koji konzumiraju prehranu mediteranskog tipa, koja uključuje daleko više ribe i daleko manje mesa, su manje skloni kardiovaskularnim problemima. Ovaj rezultat je posljedica konzumiranja omega masnih kiselina. Naime, više ribe i manje mesa znači više omega-3 i manje omega-6 manje.

Kada pretjeramo sa dobrim stvarima

Kao i kod većine prehrambenih dodataka, omega-3 masne kiseline treba koristiti razumno. Pokušaj da se smanji neravnoteža masnih kiselina prisutna u tradicionalnoj zapadnoj prehrani ne bi nas trebala dovesti u suprotnu krajnost, jer i previše omega-3 može izazvati niz zdravstvenih problema.

Posljedice

Pretjeramo li s unosom omega-3, neke osobine koje čine ove masne kiseline korisnim za srce, kao što su sposobnost razbijanja krvnih ugrušaka, mogu dovesti do poremećaja krvarenja. Vrlo velike doze omega-3 mogu povećati krvarenje i dovesti do stvaranja modrica. Drugi problem je prisutnost toksina koji se mogu akumulirati u ribljem mesu, iako iz MayoClinic.com objašnjavaju da riblje ulje vjerovatno ne sadrži ove štetne tvari.

Doze

The American Heart Association navodi da bi omega-3 masne kiselina trebali uzimati prije svega kroz hranu - jedite ribu dvaput sedmično. U slučaju da imate kardiovaskularne poremećaje, možete uzeti dodatke prehrane omega-3. Preporučuje se da doza ne prelazi 3 g ribljeg ulja dnevno. Pitajte svog ljekara za preporuke u vezi doze, i izbjegavajte dodatke koji uz omega-3 sadrže omega-6 i omega-9. Naime, omega-6 je već prisutna u prehrani, a omega-9 stvara naše tijelo pa nam ne trebaju dodaci.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se