Riblja mast

mast1

U masti životinjskog porijekla spada i riblja mast, odnosno ulje jer se riblje masti ne nalaze u krutom stanju. Riblje ulje je kvalitetan izvor omega-3 masnih kiselina. Pored toga, ova namirnica popravlja raspoloženje i metabolizam, održava pokretljivost te štiti od Alzhajmerove bolesti.

Pripremila: Ivana Jokić

Gusto savjet: Čovjek normalne kilaže po svakom kilogramu tjelesne težine maksimalno može konzumirati 1 gram masti, uključujući mast iz mesa, ribe, jaja i druge hrane životinjskog porijekla. Ako je čovjek prekomjerne težine, mora mnogo rigoroznije kontrolisati unošenje masti.

Koristan savjet za sportiste ili za sve koji puno hodaju je da trebate imati što zdravije zglobove, a kašika ribljeg ulja će napraviti čudo. Primjena ribljeg ulja može pomoći u smanjenju simptoma kod astme izazvane fizičkim naporom, pokazala je jedna studija. Riblje ulje smanjuje suženje disajnih puteva kod astmatičara, a time i potrebu za korištenjem lijekova. Također, djeca koja konzumiraju veće količine ribljeg ulja u ishrani rjeđe obolijevaju od astme. Kod dece koja su dobijala 300 mg ribljeg ulja dnevno simptomi astme su se smanjili, pokazala su dugogodišnja istraživanja.

Gusto upozorenje: Čistoća ribljeg ulja je važan faktor o kojem se mora voditi računa. Riblje ulje se dobija od svježe, slatkovodne ili morske ribe. Riba može biti zatrovana toksičnim jedinjenima kao što su na primjer olovo, živa, arsen ili dioksini, što može imati negativnog uticaja na ljudsko zdravlje. Mnoge kompanije prodaju ultrafino destilisano ulje, ali je uvijek potrebno provjeriti koji su njihovi standardi proizvodnje!

U ribljem ulju se nalazi vitamin D koji je jako važan vitamin, posebno zimi. Najviši procent omega-3 kiselina se nalazi u masnoj ribi, kao što su losos, tuna, skuša i haringa. Riblje ulje se kod nas veoma rijetko koristi u ishrani, jednim dijelom vjerovatno i zbog cijene. Jedna flaša ribljeg ulja će vas koštati 15-20 KM, ali imat ćete veliku korist od njega. Također, od ovog ulja se pravi mast koja se upotrebljava u kozmetičke svrhe jer obnavlja oštećene ćelije kože. Preparati na bazi riblje masti preporučuju se i u njezi iritirane kože beba. Ipak, treba napomenuti da nedavno provedena istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da oboljeli od raka koji se liječe citostaticima ne trebaju uzimati dodatak ishrani u vidu ribljeg ulja. Dvije masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju, a koje proizvode i matične ćelije u krvi, utiču da tumori postanu imuni na terapije.

Gusto zanimljivost: Jedna studija sugeriše da riblje ulje odlaže proces starenja. Tokom istraživanja stručnjaci su došli do zaključka kako prisutnost omega-3 kiselina u tijelu sprečava oštećenja DNK u ćelijama. Dakle, procesi upala su svedeni na minimum pa je i proces starenja usporen.

Recept za vašeg kućnog ljubimca - riblji kolačići za pse

Sastojci: šoljica pšeničnog brašna, 400 ml vode, 2 jajeta, 50 ml maslinovog ulja, 50 ml ribljeg ulja, 1 konzerva zgnječenih sardina

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i mijesite dok se ne dobije čvrsto tijesto. Izvaljajte ga i izrežite u željene oblike. Pecite u pećnici 40 minuta na 180°C. Kada su pečeni, ostavite ih preko noći u toploj pećinici da se još malo posuše.

Gusto recepti sa ribljim uljem:

Vijetnamska salata

Sastojci: kozice količina po želji, 50 g graha iz konzerve, 1 mrkva očišćena i izrezana na tanke trakice, krastavac izrezan na tanke trakice, 2 luka izrezana na tanke kriške, šaka bilja: bosiljak, korijander, menta - oprano i osušeno, biber, čili; Za dressing: ½ kašike octa, 3 kašike vode, 1 kašičica šećera, sok od jednog limuna, 1 kašika ribljeg ulja, ¼ kašike đumbira

Priprema: Napravite azijski dressing miješajući sve sastojke te na kraju dodajte šećer. Dressing ne smije biti previše sladak niti treba previše dodati ribljeg ulja, treba biti neutralan. Dodajte kozice  i ostale sastojke u dressing i dobro izmiješajte. Zatim prvo aranžirajte na tanjire pa onda prelijte dodatno ostatkom dressinga.

Riblji fileti sa pivom

Sastojci: 750 g ribljih fileta po izboru, so, biber, sok od ½ limuna, 1 kašičica senfa, 2,5 dl piva, 8 punih kašika brašna, 1 kašika biljnog ulja, 2 kašike ribljeg ulja, 1 ravna kašičica šećera, 1 pakovanje jogurta, ½ kesice majoneze, nekoliko kiselih krastavaca, 1 tvrdo kuhano jaje

Priprema: Operite riblje filete, osušite ih kuhinjskim papirom i isijecite na odgovarajuće komade. Posolite, pobiberite, prelijte limunovim sokom i začinite senfom. Pivo uspite u zdjelu, dodajte brašno i dobro umutite. Dodajte ulje, šećer i so. Riblje filete potopite u tijesto od piva i pržite dok riba ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite i ostavite da se ocijedi. Napravite preliv od jogurta, majoneze, sjeckanog jajeta, krastavaca i ribljeg ulja. Servirajte uz krompir salatu prelivenu uljem i sirćetom.

Divlja cikorija sa jajima

Sastojci: ½ kg divlje cikorije, 3 jajeta, so, biber, riblje ulje, ocat

Priprema: Divlju cikoriju očistite i stavite da se kuha u kipuću zasoljenu vodu. Kuhajte oko 15 minuta. Jaja posebno skuhajte na tvrdo. Jaja potom narežite na listove, preko njih poslažite cikoriju, posolite, pobiberite, zalijte ribljim uljem i octom.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se