McDonalds do ljeta u Sarajevu

mcdonalds

Najpoznatiji svjetski lanac brze hrane McDonald’s zvanično ulazi na tržište Bosne i Hercegovine, a prva dva restorana otvoriće u Sarajevu do sredine ljeta, potvrđeno je Nezavisnim u kompanijama koje su u kontaktu sa predstavnicima ove globalne kompanije.

Pripremio: Adnan Učambarlić

Izvori Nezavisnih navode da McDonald’s neće otvoriti restoran u Sarajevu u zgradi Napretka, u Titovoj ulici, nego na mjestu nekadašnjeg ekspres restorana Bosna, u blizini sjedišta Energopetrola, također u Titovoj ulici.

Drugi restoran, pišu ove novine, pozivajući se na svoje izvore, bit će otvoren u naselju Nedžarići, pored hotela Radon plaza i u njemu će se hrana kupovati bez izlaska iz automobila.

Izvođenje unutrašnjih građevinskih radova na restoranu u centru grada već je počelo, dok bi radovi na objektu u Nedžarićima uskoro mogli početi.

Njihovi izvori navode i da je nakon Sarajeva na redu Banjaluka, gdje će prvi McDonald’sov restoran biti otvoren u saradnji sa Deltom u Delta city centru koji treba da bude izgrađen, a u skorije vrijeme treba očekivati i otvaranje centra u Bihaću. Nakon toga McDonald’s će se proširiti na Tuzlu, Mostar i druge bh. gradove. Budući da posluje na principu franšiza (davanje svog brenda i svog načina rada lokalnim partnerima), McDonald’s je našao partnera u BiH s kojim će otvoriti restorane, ali naši izvori njegovo ime u ovom trenutku nisu spremni da saopšte.

Banjalučki ekonomista Saša Grabovac kaže da ulazak McDonald’sa na tržište BiH ima pozitivne i negativne strane.

“Pozitivno je što jedna ovako velika kompanija dolazi u BiH, čime daje signal da se u ovu zemlju isplati ulagati. To pokazuje i da na tržištu BiH postoji mogućnost razvoja i povećanja standarda stanovništva. Negativne strane ogledaju se u sličnim efektima koje je prouzrokovao dolazak velikih trgovačkih lanaca u BiH, odnosno u mogućem gašenju ćevabdžinica, hamburgernica i drugih objekata koji prodaju brzu hranu”, kaže Grabovac i dodaje da će broj otpuštenih vjerovatno biti veći od onoga koji će McDonald’s zaposliti u svojim restoranima.

Ideja o otvaranju McDonald’sa u BiH potiče još iz doba sarajevske Olimpijade, održane 1984. godine, a poslije rata aktuelizovana je u više navrata. Ovaj lanac brze hrane imao je namjere da otvori restorane u sarajevskom Starom gradu, na mjestu tadašnje Gradske kafane, te u Nedžarićima, navodno je imao franšizera koji bi bh. tržište pokrivao iz Makedonije, ali je odustao nakon analize tržišta koje je tada ocijenjeno malim i rizičnim.

Otvaranje restorana u Sarajevu nudio je McDonald’su i BBI centar prije nego što je ovaj objekat završen, ali je regionalna podružnice ove kompanije u Austriji ponudu odbila. Spekulisalo se i o otvaranju restorana u nedavno otvorenom Alta šoping centru u Sarajevu, ali su i te informacije demantovane.

McDonald’s je na kraju 2010. godine imao više od 31 hiljade restorana širom svijeta, u kojima se svakodnevno posluži više od 50 miliona gostiju. U Evropi ima 6.700 restorana koje posjećuje 12,3 miliona gostiju. Prisutan je u zemljama okruženja, a primjerice, u Hrvatskoj ima 18 restorana.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se