Najbolji dodaci za jela od šparoga

umak1

Donosimo vam pregled najboljih umaka s kojima se šparoge odlično slažu, a na vama je da izaberete svoju omiljenu varijantu.

Pripremila: Dragana Nižić

Vrste šparoga

Šparoge su oduvijek bile dio kuhinje mediteranskih naroda, pa su i kod nas omiljene prirodne, divlje šparoge koje rastu samoniklo i za koje se treba potruditi pa ih pronaći. Te zelene šparoge rastu iznad zemlje i u narodu su poznate kao „kuke”. Šparoge se mogu i uzgajati, a u zapadnoj Europi posebno su omiljene uzgojene bijele i ljubičaste šparoge. Njihovu boju određuje način uzgoja, pa tako bijele rastu pod zemljom i ne provode fotosintezu zbog čega ostaju bijele, a ljubičaste se beru kada njihovi izdanci izađu iz zemlje i pod utjecajem sunca poprime ljubičastu boju.

Svježina i kvaliteta

Svježe šparoge trebaju imati stabljike koje su izvana čvrste i bez sjaja, a kad se prerežu unutra su glatke i sočne. Gornji cvjetići moraju biti zatvoreni, a trljate li šparoge jednu o drugu, one moraju škripati. Za svježinu ih čuvajte u hladnjaku u pretincu za povrće umotane u vlažnu krpu.

umak2

Umaci

Pored vjerovatno najpoznatijeg umaka koji se odlično slaže sa šparogama tzv. holandskog umaka koji se dobiva kuhanjem žumanjaka na vodenoj kupelji s dodatkom malo octa i u koji se na kraju dodaje rastopljeni maslac i začini kako bi se dobila stabilna emulzija, tu su još umak blanc i umak béarnaise.

Gusto recepti

Za umak beurre blanc otopite 1 kašiku maslaca, dodajte 2 sitno sjeckana luka i pirjajte dok luk ne postane slatkast. Zatim ga zalijte sa 125 ml bijelog vina i 2 kašike octa. Ostavite da se lagano krčka dok se smjesa ne reducira za pola, pa postupno dodajte 200 g maslaca u komadićima, te posolite i pobiberite.

Za umak béarnaise pripremite holandski umak prema osnovnom receptu i na kraju mu dodajte po kašiku sjeckane gorušice i peršunova lista.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se