Vaskrs – praznik nad praznicima

vaskrs-1

Najveći hrišćanski praznik koji slavi uspomenu na stradanje Isusa Hrista pravoslavnim vjernicima je Vaskrs. Kaže se da je tog dana Hrist pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve, do posljednjeg čovjeka na zemlji darovao vječni život. Neki dijelovi tradicije ovog praznika očuvali su se do danas, poput čuvarkuće, cjelivanja plaštanice, umivanja vodom u koju je potopljeno crveno jaje i bosiljak…

Piše: Dženana Hrlović

Vaskrs

Najveći hrišćanski praznik najavljuju jutarnja zvona, duža nego što je to uobičajeno. Porodice odlaze u crkvu na svetu vaskršnju službu, nakon koje svi prisutni jedni drugima čestitaju praznik riječima Hristos Vaskrse (ili Hristos Voskrese), na što se odgovara Vaistinu Vaskrse (ili Vaistinu Voskrese). Po povratku kući i međusobnom čestitanju domaćin pali svijeću, uzima kadionicu i tamjan, te okadi sve ukućane. Kadionicu preuzima neko od mlađih članova, ko onda kadi kuću. Potom se izgovaraju molitve, nakon čega se sjeda za svečanu trpezu. Kako je običaj da se tokom posta ne jedu jaja, ukućani se najprije mrse crveno obojenim jajima, a na trpezi su nezaobilazni janjeća supa i pečenje, osim kod porodica koje slave Đurđevdan, jer se kod njih prvo na taj dan priprema janjetina, pa vaskršnju trpezu krasi praseće pečenje. Perad se za Vaskrs ne priprema „da sreća ne odleti”, ali je zato pletenica sa raznoboljnim jajima obavezna. Na doručak će doći i oni članovi porodice koji inače žive daleko, a osim pogače na stolu će se naći i kuhana šunka, sir, kajmak i mladi luk. Od slanih jela tu su i sarmice u listu raštike, te pečeno i kuhano povrće. Slastice su bijele, jer je Vaskrs „bijeli praznik”, pa se priprema bijela torta i bijeli kolači.

Gusto vaskršnji recepti:

Vaskršnja pletenica

Sastojci: 780 g brašna, 150 g šećera, 2 kesice kvasca, 1 1/4 šolje mlake vode, ½ kašičice šafrana, 100 g listića badema, 3 jaja, 200 g maslaca, korica limuna, kesica praška za pecivo

Priprema: Kvasac pomiješajte sa 2 kašike brašna, kašikom šećera i malo mlake vode da dobijete gustu smjesu, pa ostavite na toplom mjestu da uskisne. U brašno umiješajte prašak za pecivo. U većoj posudi pomiješajte 3 žumanca, ostatak šećera, dodajte šafran, rastopljeni maslac, kvasac, mlaku vodu, a zatim postepeno brašno uz stalno miješanje kako bi se tijesto ujednačilo. Tijesto treba da postane glatko, mekano i rastezljivo, pa po potrebi dodajte još malo vode. Na kraju, naribajte koru limuna. Posudu poklopite i ostavite na toplo mjesto, oko 1 h, da nadođe do duple veličine. U međuvremenu, umutite snijeg od dva bjelanca, pa u njega umiješajte listiće badema. Rastopite malo maslaca, a pećnicu zagrijte na 100°C. Nadošlo tijesto premijesite na malo brašna, pa razvaljajte u tri duža valjka. Svaki valjak malo premažite maslacem, a onda ispletite pletenicu, pa je složite uz rub okrugle tepsije. Ostavite da još malo naraste, pa premažite smjesom bjelanaca i listića badema. Pecite 10 minuta, a zatim povećajte temperaturu na 170°C i pecite još 15-20 minuta. Pokrijte salvetom i pustite da tako odstoji najmanje 30 minuta. U sredinu stavite obojena jaja za dekoraciju.

Vaskršnja torta sa šumskim voćem

Sastojci: 8 jaja, 200 g šećera, 150 g brašna, 1 kesica cimeta, 70 g badema u listićima, sok od šumskog voća; Za fil: 1,5 l vrhnja za šlag, 200 g šumskog voća, 200 g šećera; Za glazuru: 50 g maslaca, 300 g bijele čokolade

Priprema: Fil je potrebno pripremati dan ranije, da bi se torta mogla lijepo složiti. Vrhnje za šlag prokuhajte zajedno sa šećerom, pa umutite u čvrstu pjenu. Dio očišćenog šumskog voća odvojite za ukras, a ostatak izmiksajte u blenderu, pa umiješajte u šlag. Ostavite u frižider. Kore pripremite tako da najprije odvojite bjelanca i žumanca, a zatim u bjelance dodajte šećer pa umutite u čvrst snijeg. Nastavite mutiti, te u pjenu stavljajte jedno po jedno žumance. Nakon toga u smjesu pažljivo umiješajte brašno, cimet i bademe. Prebacite u pomašćen kalup za tortu, pa pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 220°C. Gotovu koru ohladite, pa poprijeko podijelite na dvije kore. Na prvu koru prebacite fil, pa ga razmažite da se ujednači. Potom poklopite drugom korom. Na pari istopite bijelu čokoladu sa maslacem, pa ovako pripremljenom glazurom prelijte preko torte. Ukrasite šumskim voćem. Poslužite ohlađeno.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se