Još jedan dokaz da ribu treba jesti

ribaled

Opet odlična vijest za sve ljubitelje ribe. Finski naučnici objavili su studiju u kojoj tvrde da prehrana tunom i drugom ribom bogatom uljem može spriječiti slabljenje pamćenja te smanjiti rizik od moždanog udara.

Pripremila: Ivana Jokić

Ključ leži u omega-3 kiselinama koje za četvrtinu mogu smanjiti izglede za pojavu lezija mozga koje uzrokuju slabljenje pamćenja, demenciju i moždani udar. Poznato je da te kiseline imaju protuupalni učinak te su povezane s manjim rizikom za razvoj bolesti srca. No, ističu i da pozitivan učinak omega-3 kiselina nije zapažen kod ljudi koji su najčešće konzumirali prženu ribu.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se