Sarin gastro vodič kroz London, Little Italy

Little Italy, 21 Frith Street, Soho, London W1D 4RN, rezervacije: (+44) 0207 734 4737 ili info@littleitalysoho.co.uk

Little Italy, 21 Frith Street, Soho, London W1D 4RN, rezervacije: (+44) 0207 734 4737 ili info@littleitalysoho.co.uk

Talijanska veza u srcu Soha

U Londonu je teško naći mjesto u kojem istovremeno možete fino jesti, ostati do kasno, a još se i zabaviti, pa čak i zaplesati. Jedno takvo mjesto u samom srcu Londona, u četvrti Soho, talijanski je bar i restoran, Little Italy.

Piše iz Londona: Sara Krajina

Ovo je mjesto koje postoji već preko deset godina, a s vremenom se proširilo i moderniziralo, premda je zadržalo onaj prepoznatljivi talijanski šmek zbog kojeg je i postalo popularno. Na zidovima pored bogato opskrbljenog šanka ponosno su izložene fotografije talijanskih velikana: Frank Sinatra, Al Pacino, Robert De Niro, Martin Scorsese…, premda, nekad je ovih slika bilo puno više po zidovima, i restoran je imao još izraženiji talijanski izgled i duh. Inače, ovo i jeste autentični talijanski restoran, u vlasništvu trojice Talijana, koji, iako su odrasli u Engleskoj, zorno njeguju talijansku zajednicu u Londonu, tradiciju i gastronomiju i jednako često koriste talijanski kao i engleski jezik.

2005. na Uskrs desio se veliki požar koji je uništio veći dio prostora, nakon čega je restoran renoviran i proširen, te ponovo otvoren pred kraj 2005. sa čak 330 sjedećih mjesta. Danas je to moderan, svijetao, lijepo opremljen restoran (i sa dobrim WC-ima, moram dodati!), sa nekoliko odvojenih prostorija i sa tek blagim nostalgičnim retro prizvukom mjesta u kakva bi možda baš i sam Frankie “Ol’ Blue Eyes” Sinatra navratio na čašicu konjaka ili viskija i dobru cigaru. Cigara više nema, jer prema zakonu, pušenje nigdje nije dozvoljeno u zatvorenim objektima, pa je to malo poremetilo štimung, ali je svejedno ovdje uvijek puno ljudi. Ovdje ćete podjednako zateći poslovne ljude koji svrate nakon posla ili turiste, te one koji su namjenski izašli van u Soho da se provedu i one koji samo žele pojesti nešto talijansko. Ima od svega pomalo, bude i glamura, pije se i šampanjac, ali nije ovo klasično glamurozno mjesto kakvih ima puno u Londonu. Više je mjesto za zabavu i opušten provod, i to do 3h ujutro, svaki dan osim nedjelje.

Mala Italija

Hrana je vrlo dobra i nudi se širok izbor talijanskih specijaliteta. Konobari su prava “stara škola”, pa će vam pridržati stolicu, prostrijeti finu platnenu salvetu na vaše krilo i općenito vas tretirati kao kraljevsku porodicu. Objasnit će vam natenane šta je šta na jelovniku, a ako se ne možete odlučiti koju biste pastu, možete slobodno zatražiti kombinaciju od nekoliko pasti na istom tanjiru, što i preporučujem, jer sve su dobre i vrijedi ih probati. Predjela koštaju od 12 do15 funti, glavna jela su malo skuplja, posebno meso - recimo, fini Tagliata stejk košta 29,50 funti, ali i porcije su zaista poštene i obilne, i sve je odlično pripremljeno. Cijene ipak diktira ne samo kvalitet hrane koji je ovdje evidentan ili kvalitet usluge koja je također odlična, već i lokacija, a Little Italy smješten je na najboljoj i najpopularnijoj lokaciji usred Soha! Međutim, ako dođete za ručak, onda ćete dobiti dobar “deal” za predjelo, glavno jelo i desert za svega 19,50 funti! Set meni za ručak mijenja se svake sedmice, ali primjera radi, za tu cijenu možete dobiti supu ili Insalata tricolore ili parma šunku sa dinjom kao predjelo, zatim ribu sa pireom od graška ili pečenu puretinu punjenu kaduljom i lukom uz kobasice i umak za glavno jelo te neki slatkiš ili izbor sireva za desert.

little-italy-bar

Izlazak na piće

U Little Italy možete doći i samo na piće i noćni provod. Tu je zabavno, živahno i veselo, ljudi su nepretenciozni i atmosfera je odlična. Vodite računa da dođete malo ranije petkom ili subotom uvečer jer bude velika gužva, pa možda vam budu i tražili da platite ulaz od 5 funti, ali to je u kasnim noćnim satima. Također, znajte da pića nisu jeftina, ali kao i sa hranom, porcije su dobre! Nudi se povelik izbor vina na čašu te i dvije vrste šampanjca, Taittinger Brut 12 funti te Taittinger Brut Rosé 16 funti za čašu od 105 ml. Ovdje možete popiti i pravi talijanski espresso, pa ako ste za kafu, onda je baš tu popijte jer rijetko gdje u Londonu možete dobiti tako dobar espresso. Sve u svemu, simpatično i zabavno mjesto gdje je najbolje doći ako ste s društvom i spremni za provod nakon dobrog zalogaja. Complimenti!

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se