Rum

secer-rum

Piše: Adnan Učambarlić

Rum je destilirano alkoholno piće dobijeno od šećerne trske (melase i soka šećerne trske) procesom fermentacije i destilacije. Tako dobijeno piće se obično čuva, bolje rečeno - stari, u hrastovim buradima. Rum koji se dobiva destilacijom fermentiranog soka je tip poljoprivrednog ruma, a onaj koji se dobiva od tekućih ostataka je industrijski rum.

Gusto zanimljivost: Rum je dio kulturne baštine većine otoka u zapadnom dijelu Indijskog okeana i poznato je piće Kraljevske mornarice i gusara.

Najveća količina ruma se proizvodi u karipskim zemljama kao i u nekoliko južnoameričkih zemalja poput Kolumbije, Venecuele, Gvajane i Brazila. Također, značajni su i proizvođači ruma u Australiji, Fidžiju, Filipinima, Indiji i Mauricijusu. U spomenutim zemljama pije se čisti rum, i to kao aperitiv ili nakon večere.

Rum bez boje se najčešće koristi u spremanju koktela, dok se zlatni i tamni rum najčešće koriste kao samo piće ili se upotrebljavaju u kuhinji. Najbolji, tzv. premium rumovi, piju se sami ili sa ledom.

Pored pravog ruma, u kuhinji se često koriste i rum arome koje obično sadrže prirodno-identične, prirodne arome i ekstrakte aroma (koje imaju okus ruma), kao i sredstva za otapanje, vodu i propilenglikol. Proizvođači tvrde da ne ne sadrže etilni alkohol.

Gusto zanimljivost: U bitci na Monte Meleti koja se odigrala 7. juna 1916. god. između austrougarske vojske i italijanske armije, učestvovala je i Druga bh. regimenta austrougarske vojske poznatija kao Bošnjačka regimenta, koja je donijela pobjedu Austriji. Bitan saveznik za podizanje morala vojnicima bio je upravo rum. Od tada postoji i skoro zaboravljena izreka: “Dok je ruma, bit će šturma!”

Gusto recepti sa rumom:

Rum minjoni

Sastojci: 200 g margarina, 200 g čokolade, 100 g mljevenih oraha, 200 g šećera u prahu, 100 g suhog grožđa, 0,5 dl ruma
Priprema: Suho grožđe potopite u rum i ostavite da odstoji oko pola sata. Rastopljenu čokoladu pomiješajte sa šećerom i razmekšalim margarinom. Dodajte orahe i grožđe sa rumom. Stavite da se ohladi. Oblikujte loptice, pa složite u papirne korpice.

Rum kolač

Sastojci: Za tijesto: 200 g šećera, 200 g margarina, 200 g brašna, 4 žumanca, prašak za pecivo, kašika kakaa, 1 dl mlijeka, snijeg od 4 bjelanca; Za sirup: 200 g šećera, 200 ml vode, 100 ml ruma; Za glazuru: 100 g čokolade, 4 kašike mlijeka

Priprema: Umješajte žumanca sa šećerom i postepeno dodajite ostale sastojke. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca, pa tijesto pecite oko 30 min. na 180°C. U međuvremenu pripremite sirup tako što ćete šećer prokuhati u vodi i na kraju dodati rum. Dok je tijesto još toplo, pospite ga mljevenim orasima i prelijte sirupom. Ohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom i izrežite na manje kocke.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se