Marcipan

marcipan-ok

Pripremila: Ivana Jokić

Marcipan je tvrda poslastica čiji su glavni sastojci šećer i mljeveni bademi. Karakteristični okus daju gorki bademi, koji čine do 90 posto ukupnog udjela badema po masi.

Gusto zanimljivost: Marcipan se u početku prodavao u apotekama, pa mu je i cijena bila visoka. Perzijski ljekar Razes je tvrdio da marcipan ojačava kičmu i razvija mozak.

Nekim vrstama marcipana se dodaje okus ružinom vodom. Iako se vjeruje da su recept za marcipan izmislili  Perzijanci i da su ga  u Evropu donijeli Turci, ipak postoji spor između Mađarske i Italije jer i jedni i drugi tvrde da da su baš oni izmislili marcipan. Dugo godina ovaj je desert bio privilegija kraljeva i bogatih. Danas je marcipan dostupan i popularan u cijelom svijetu iako spada među najskuplje deserte. Po ovom specijalitetu poznat je baltički dio Njemačke. U Južnoj Americi ne važi isto pravilo kao u Evropi - tamo se marcipan zove mazapan i umjesto badema za njegovu izradu koristi se kikiriki.

Hrana od marcipana

Marcipan se nalazi u čokoladnim bombonima ili rolicama, a od njega se izrađuju i veseli ukrasi za tortu. Poznato je da se smjesom od marcipana prekrivaju i ukrašavaju svadbene torte te izrađuju figurice mladenaca. Marcipan je i jedan od sastojaka ukusne i veoma popularne slastice - Mozart-kugle. Marcipan je toliko popularan u svijetu da postoje muzeji gdje spretni i maštoviti kuhari prave različite oblike i figurice od marcipana. U Mađarskoj se nalazi muzej u kojem je vlasnik Karoly Szabo izložio prava umjetnička djela od marcipana, od Elvisa u prirodnoj veličini do Harry Pottera i njegovih prijatelja.

Također je i jedan od “najzdravijih” slatkiša, jer premda sadrži visok postotak šećera, korisnim ga čini visoki postotak badema koji su izvrstan izvor proteina, ne sadrže kolesterol, a sadrže vitamin E i to u obliku u kojem se najlakše apsorbira, kalcij, vlakna, željezo i folne kiseline. Mnogi tvrde da je marcipan još jedan od afrodizijaka iz kuhinje.

Marcipan se najviše koristi kao preliv ili glazura za kolače, a koristi se i za punjenje kolača, keksa, torti i dr. Moguće ga je i obojiti i oblikovati u najrazličitije oblike. Najpopularniji oblici su voće, cvijeće, životinje i ljudi.

Gusto zanimljivost: U Holandiji se figurice od marcipana stavljaju u čizmu djeci za praznik Svetog Nikole, dok se u Italiji za vrijeme Božića od marcipana izrađuju figurice u obliku voća. U španskoj pokrajini Toledo izrađuju se figurice u obliku životinja koje se umaču u žumance i šećer.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se