Bojama do boljeg apetita

bijela-kuhinja

Kako u svakodnevnom životu, tako i u kuhinji boje igraju veliku ulogu, od njih ovisi raspoloženje, želja za stjecanjem novih znanja i isprobavanje novih okusa. Ukoliko ste već dugo nezadovoljni ozračjem kojeg stvaraju boje vaše kuhinje, promijenite njezinu osnovnu nijansu ili čak samo boju zidova i odlučite se za onu koja najviše odgovara vašem ritmu života.

Piše: Dragana Nižić

Boje u kuhinji

Neosporan je učinak kojeg boje ostavljaju na apetit i užitak kuhanja, a pravilan izbor boje od kuhinje može napraviti prostor koji izaziva ili smanjuje želju za hranom. Stručnjaci pri tome savjetuju oprez, a naglašavaju kako je prilikom odabira boje važno znati što se time zapravo želi postići, pa boje birajte i prema svom karakteru. Ukoliko ste neodlučni, izaberite tople zemljane tonove, jer takve kuhinje djeluju opuštajuće i ugodno, pa sa njima ne možete pogriješiti.

Žuta kuhinja zuta-kuhinja

Takva kuhinja zrači toplinom i vedrinom, a ostavlja dojam prostranosti i ugode. Budući kako je i Sunce žute boje, ovakva kuhinja djeluje pozitivno na atmosferu prostora kojeg ispunjava životnom energijom. Žuta boja također razbuđuje, osvježava i potiče dobro raspoloženje, ali i kreativnost u pripremi jela, pa je idealan izbor za one koji vole isprobavati nove recepte.

Narandžasta kuhinja narandzasta-kuhinja1

Za narandžastu boju se smatra kako potiče na razmišljanje o hrani i izaziva osjećaj gladi, pa stoga ne čudi što je velik broj restorana uređen baš u toj boji. Također, narandžasta kuhinja simbolizira toplinu, udobnost i živost, pa se u njoj mogu očekivati stalni noviteti, a obećava i česta druženja sa gostima jer stvara osjećaj druželjubivosti. To je idealna boja za opuštanje i odmaranje, ali nije dobar izbor za one koji ne mogu kontrolirati svoj apetit.

Crvena kuhinja crvena-kuhinja

Iako crvena boja stvara osjećaj gladi, ukoliko se koristi u prevelikim količinama može izazivati i agresivnost, pa bi kuhinju crvene boje valjalo kombinirati s elementima u neutralnoj bijeloj boji kako bi se cijeli prostor doveo u ravnotežu. Ako se crvena boja pažljivo kombinira sa drugim svijetlim tonovima, u kuhinji može stvarati ozračje optimizma, energije i živosti, pa se i očekuje da potiče na akciju i uživanje.

Zelena kuhinja zelena-kuhinja

Takva kuhinja djeluje opuštajuće, potiče osjećaj sigurnosti, zaštite i unutarnje ravnoteže, a idealan je izbor i za gastronomske kreativce. U njoj će se zasigurno uvijek pripremati neka nova jela, a zbog osjećaja ugode i gosti će biti spremni probati vaše novitete.

Crna i bijela kuhinja crno-bijela-kuhinja

Crna boja u kuhinji dozvoljana je samo u kombinaciji sa bijelim, žutim ili crvenim elementima, koji imaju dovoljnu dozu vedrine i životne energije da stabiliziraju prostor. S druge strane, čisto bijela kuhinja ostavlja dojam smirenosti i harmonije, a uz detalje u nekoj jačoj boji jedan je od najboljih i najčešćih načina uređenja.

Plava kuhinja plava-kuhinja

Kuhinja u plavoj boji ne poboljšava apetit, pa se drži idealnom za one koji moraju kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom kako nema mnogo plave hrane i zbog toga plavu boju ne možemo povezati sa jelom, pa se okruženi njome osjećamo manje gladni no što uistinu jesmo. Također, kuhinja u plavim tonovima smanjuje cjelokupan unos jela, jer potiče na razgovor i skreće pozornost na druge stvari. Ipak, kako ne biste išli u krajnost, plava boja kuhinje može djelovati opuštajuće, harmonično i smirujuće ukoliko se kombinira sa nježnim i bijelim detaljima.

 

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se