Januar 2015

Surfate arhivu za Januar 2015.

Juhe sa gljivama

Juhe sa gljivama

Gljive zahtijevaju posebne uslove uzgoja, a većina njih prispijeva samo u strogo prirodnim uslovima naših šuma. Ne sadrže mnogo hranjivih sastojaka, ali sadrže neke vitamine, minerale i rijetke elemente koju su itekako potrebni našem organizmu. Istraživanja su pokazala da mnoge gljive poput bukovača, sadrže vitamine i minerale potrebne za očuvanje imuniteta. Slični rezultati su dobiveni i sa drugim prirodnim vrstama, dok su one vještački uzgojene nešto siromašnije nutrijentima. Kako nisu dostupne tokom cijele godine, na sreću gljive se mogu konzervirati, osušiti ili jednostavno zalediti, te pripremiti kao sastavni dio okrepljujućih juha. Juhe od gljiva mogu se spremati na različite načine, kao bistre ili krem juhe. U nastavku donosimo nekoliko recepata za pripremu omiljenih juha od gljiva.
Pripremila: Dženana Hrlović

Knedle na 20 načina

Knedle na 20 načina

Iako su danas rasprostranjene širom svijeta, knedle su tradicionalno češko jelo, premda nose njemačko ime. Mogu se pripremati od krompira, starog hljeba, griza ili brašna, a služe se kao prilog ili kao glavno jelo. Danas se najčešće pripremaju sa šljivama ili marelicama, te u slanim kombinacijama za supu.
Pripremila: Dženana Hrlović

Mala pomoć u kuhinji

Mala pomoć u kuhinji

Karfiol, knedle, supe s gljivama, šipurak, gorušica

Pripreme u staklenicima i prve sjetve

Pripreme u staklenicima i prve sjetve

U posljednje vrijeme poljoprivreda u „vlastitoj radinosti” uzima sve više maha i postaje popularna među stanovnicima naše zemlje. Neki se ovoj proizvodnji za vlastite potrebe okreću iz čisto ekonomskih razloga, dok drugi u tome pronalaze svojevrsnu razonodu i „izgovor” za boravak u prirodi. Evo koji nas poslovi očekuju u januaru…
Pripremila: Dženana Hrlović

Koju čokoladu za kuhanje odabrati

Koju čokoladu za kuhanje odabrati

Čokolade za jelo i kuhanje često znaju dovesti ljude u situaciju da ne znaju koju da kupe. Cijene i sastojci su im gotovo isti, kao i okus. Pomoć smo zatražili od naših sugrađana i pitali ih za mišljenje.
Istražio: Adnan Učambarlić

Šipak

Šipak

Šipak je tipično divlje voće koje potiče iz porodice ruža, a najradije raste na mjestima gdje je raslinje posebno bujno i gdje biljke jedna drugoj pružaju zaštitu. Raste u živicama, na rubovima šuma ili uz puteve, u grmlju ili šipražju. Sakuplja se u jesen, kada plodovi sazriju i postanu blještavo crveni.
Pripremila: Sara Krajina Jazvić

Sudžukice i ćevapi

Sudžukice i ćevapi

Kada se zaželite domaćih specijaliteta s roštilja kod kuće, počastite se sočnim sudžukicama i ćevapima, a ako uz to pripremite i somune bit će to ručak koji se ne odbija.
Pripremila: Dragana Nižić

Čaša puna vitamina

Čaša puna vitamina

U nastojanju da u organizmu uspostavite red, a eliminirate umor i bezvoljnost najviše će vam pomoći sokovi od svježeg povrća i voća. Uz naše preporuke, izvolite posegnuti za svojom čašom zdravlja.
Pripremila: Dragana Nižić

Karfiol

Karfiol

Zbog svoje energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, karfiol veoma povoljno djeluje u borbi protiv bolesti koje nastaju radi savremenog načina života i ishrane. U današnje vrijeme kada se često jede u “hodu” karfiol je jako zahvalan jer se veoma brzo priprema, a slastan je u raznim oblicima.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Kuha se grah

Kuha se grah

Zbog svog neutralnog okusa grah se odlično kombinira s nizom različitih namirnica i začina, a dostupnost tokom cijele godine omogućuje njegovu široku primjenu u kuhinji: od priloga, namaza pa sve do glavnih jela. Ipak, čini se da su baš u januaru jela sa grahom najpopularnija, pa uživajte u naših 8 recepata sa tom finom zimskom namirnicom!
Pripremila: Dragana Nižić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se