Oktobar 2014

Surfate arhivu za Oktobar 2014.

Hljepčići kao prilog

Hljepčići kao prilog

Mnogo je načina i mogućih kombinacija za pripremu hljeba - namirnice koja se nalazi na listi najstarije hrane na svijetu. Najjednostavnija priprema zahtijevat će samo brašno i vodu, premda se danas tijestu dodaju brojni dodaci kako bi se poboljšao okus i razvile posebne arome. Različite vrste brašna, od kukuruznog, raževog pa čak i rižinog, kombinuju se sa različitim dodacima poput sjemenki, kvasca, jaja, mlijeka, te voća i povrća nudeći mnoštvo različitih mirisnih kombinacija. Na našim trpezama nezamjenjiv je kao prilog, pa mnogi ljudi ne mogu zamisliti obrok bez njega. Iako je najpopularniji bijeli, pobornici zdrave ishrane oštro će se usprotiviti ovakvom izboru, zagovarajući one pripremljene sa cjelovitim zrnima.
Pripremila: Dženana Hrlović

Ogrozd

Ogrozd

Ogrozd (lat. Ribes grossularia) potiče iz kolijevke brojnih vrsta voća, sa Bliskog istoka, iz južne Evrope i Sredozemlja. Radi se o ukusnom bobičastom voću, bliskom srodniku ribizle. Može biti zelene, žute, crvene, narandžaste i crne boje, ovisno o sorti.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Praktični trikovi roštiljskih majstora

Praktični trikovi roštiljskih majstora

Iskoristite lijepe tople dane za još malo druženja uz roštilj, a mi vam donosimo još nekoliko praktičnih savjeta kako bi vam roštiljanje prošlo bez problema.
Piše: Adnan Učambarlić

Pileća jela na brzaka

Pileća jela na brzaka

Bijelo meso je vrlo zahvalna namirnica: pristupačno je, ukusno i brzo se priprema, a zbog odličnog kombiniranja sa drugim namirnicama i novim receptima gotovo svaki obrok može biti drugačije iskustvo.
Pripremila: Dragana Nižić

Mala pomoć u kuhinji

Mala pomoć u kuhinji

Krastavac, miloduh, kantarion, ogrozd, burgeri

Fine ljetne rolnice

Fine ljetne rolnice

Patlidžani i tikvice odličan su sezonski izbor kada želite pripremiti povrće na brži i drugačiji način pomoću roštilja ili grill tave. A tek kada ih napunite sastojcima po svom ukusu i zarolate, otkrit ćete zanimljiva hladna i topla predjela!
Pripremila: Dragana Nižić

Paprike na vrhuncu sezone

Paprike na vrhuncu sezone

Zahvaljujući ljetnom povrću kojeg trenutno ima u izobilju naš je svakodnevni jelovnik u prilici da se zašareni od predjela do glavnog jela. Povrće koje nam dozvoljava takvo kombiniranje sigurno su paprike: hladne ili tople fino se slažu sa sirom, mesom i drugim dodacima, vole se pržiti, peći i posluživati u raznim umacima - jednostavno rečeno sa njima ne možete pogriješiti!
Pripremila: Dragana Nižić

Verbena

Verbena

Verbena, sporiš ili željezarka su narodna imena za biljku latinskog naziva Verbena officinalis, poznatu i kao Herba Verbenae. Od verbene se proizvode različite kreme, losioni, kupke, parfemi i sl. i smatra se veoma zdravom biljkom.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Kuhinja Hiljadu i jedne noći

Kuhinja Hiljadu i jedne noći

Iako su prve asocijacije na Iran obično nafta, ćilimi ili priče iz Hiljadu i jedne noći, ova zemlja, jedna od kolijevki svjetske kulture, može se pohvaliti i raznovrsnom i bogatom kuhinjom. Svaka pokrajina u Iranu ima svoja vlastita jela, posebne načine pripreme i gastronomsku tradiciju. Hrana nije ljuta, a priprema se obično uz dosta bilja i voća. Iranska kuhinja je ostavila veliki uticaj na kuhinje susjednih zemalja, posebno Afganistana, država na jugu centralne Azije, sjeverne Indije i Pakistana.
Piše: Adnan Učambarlić

Raskošni voćni kolači

Raskošni voćni kolači

Svježe sezonsko voće bilo je inspiracija za recepte koji su pred vama, a tu su se smjestile zavodljive jagode, prve trešnje i još mnogo ukusnih plodova tako dugo čekanog proljeća i ljeta.
Pripremila: Dragana Nižić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se