Maj 2013

Surfate arhivu za Maj 2013.

U susret proljeću na tanjirima

U susret proljeću na tanjirima

Primjećujete kako su „ozelenile” domaće tržnice, a ponuda na njima je bogatija? Sve je puno svježih namirnica? Naravno, prvi znakovi proljeća su tu, a takav je i naš prijedlog jela koja će u vašu kuhinju unijeti dašak ovog tako željenog godišnjeg doba.
Pripremila: Dragana Nižić

Avokado

Avokado

Za avokado se doista može reći kako je pravo kraljevsko voće koje blagotvorno djeluje na očuvanje zdravlja, a i ljepote, jer je njegove prednosti prepoznala i kozmetika gdje se danas naveliko udomaćio.
Pripremila: Dragana Nižić

Gluten

Gluten

U svijetu, a i regionu, sve je češća pojava da restorani ili proizvođači hrane naglašavaju da njihova hrana ne sadrži gluten. Istražili smo zašto je to tako i šta gluten čini toliko nepoželjnim sastojkom u našoj ishrani.
Piše: Adnan Učambarlić

Mala pomoć u kuhinji

Mala pomoć u kuhinji

Bijeli luk, palenta, gluten, mljeveno meso i bijeli umaci za pastu

Jela iz ekspres lonca

Jela iz ekspres lonca

Prednost kuhanja pod visokim pritiskom je svakako ušteda energije i vremena, a hrana pripremljena na ovaj način zadržava više korisnih sastojaka pa je ujedno zdrava i bogata okusom. Važno je dobro se upoznati principom na koji lonac kuha i smanjiti temperaturu kad je pritisak u loncu postignut, tako da se jednak pritisak održava tokom cijelog kuhanja. Vrijeme kuhanja iz recepata koji su pred vama možete prilagoditi vrsti ekspres lonca kojeg imate i voditi se uputama koje dolaze uz njega pri kupovini.
Pripremila: Dragana Nižić

Zmajevo voće

Zmajevo voće

Pitaya, pitahaya ili zmajevo voće porijeklom je iz Meksika i Centralne i Južne Amerike. Ova kruškolika voćka plod je kaktusa i ponosi se ukusnom kremastom pulpom. Cvijet biljke koristi se u pripravljanju čajeva. Zbog svojih veoma zdravih sastojaka proglašeno je super namirnicom za 2013. godinu, tvrdi Daily Mail.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Izdvojeno iz Gusto br. 57, maj 2013

Izdvojeno iz Gusto br. 57, maj 2013

Trešnja sazrijeva u kasno proljeće i najranije dozrijeva od koštuničavog voća. Trešnja se uglavnom jede svježa i kao takva je najboljeg okusa, a može se kandirati ili preraditi u džem, sok ili kompot. Osim toga, kolač od trešanja prava je poslastica. Ova voćka se od davnina koristi…

Pahuljasti kolači sa šaumom

Pahuljasti kolači sa šaumom

Bilo da ga stavljate na gotove biskvite, koristite kao punjenje, pečete kao pokrov ili od njega pravite popularne beze kore, šaum je idealan dodatak slasticama i tijestima koji zahtijeva malo vaše vještine i vremena.
Pripremila: Dragana Nižić

Hit mjeseca marta iz Sarine kuhinje

Hit mjeseca marta iz Sarine kuhinje

U martu polako počinje sadnja, pa se treba opremiti vrtlarskom opremom. Donosim nekoliko prijedloga za vrtlarenje sa stilom, a nakon napornog rada, zasladite se odličnim francuskim kolačom sa malinama.

Palenta

Palenta

Grubo mljevena zrna kukuruza, odnosno kukuruzna krupica, skuhana u mlijeku ili vodi, često se kuha u finu kašu, posebno u Italiji, gdje se već vijekovima tradicionalno služi za doručak. Međutim, zahvaljujući lakoći oblikovanja ove kaše, ali i visokoj nutritivnoj vrijednosti, često se služi kao prilog različitim ribama, te varivima od mesa. Zavisno od količine vode koja se dodaje može se dobiti rjeđa ili gušća smjesa, a za pripremu palente potrebno je kuhati kukuruznu krupicu između 45 minuta i sat vremena, uz stalno miješanje. Kako je ovo namirnica zahvalna za različite kombinacije, predlažemo vam neke od načina njene pripreme za bogat, zdrav i ukusan obrok.
Pripremila: Dženana Hrlović

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se