April 2013

Surfate arhivu za April 2013.

Mađarska kuhinja

Mađarska kuhinja

Mađarska jela čuvena su kao jela koja pršte od jakih okusa i boja, pa i masnoće. Ipak, koliko u stvari poznajemo izvornu mađarsku kuhinju i jela koja se pripremaju u mađarskim domovima i restoranima? Jedinstveni okus ove kuhinje nastao je fuzijom specifičnih uticaja različitih kultura i njihovog pristupa hrani.
Piše: Adnan Učambarlić

Bijeli luk i ulje od bijelog luka

Bijeli luk i ulje od bijelog luka

Posmatrano iz današnjeg 21. vijeka, moglo bi se reći da se bijeli luk oduvijek upotrebljavao u ljudskoj ishrani, ali i medicini. Igrajući se sa različitim hemijskim procesima čovjek je uspio iz malenih režnjeva izvući visokovrijedno ulje, koje ima medicinsku vrijednost, dok se u kulinarske svrhe koristi ulje aromatizirano bijelim lukom.
Pripremila: Dženana Hrlović

Kelj i zelena salata

Kelj i zelena salata

Mart ne bi bio poseban da poslije duge zime ne ozeleni naše jelovnike i ne ponudi nam svaki dan ukusno svježe povrće, a ovaj put neka to budu kelj i zelena salata.
Pripremila: Dragana Nižić

Slatko

Slatko

Slatko ili recelj kako ga u svom Bosanskom kuharu naziva Alija Lakišić tradicionalna je balkanska poslastica sa kojom se dočekuju gosti i iskazuje im se gostoprimstvo. Može se pripremati od bilo koje vrste voća, a najsličnije je kandiranom voću.
Pripremila: Dženana Hrlović

Ukusne februarske delicije

Ukusne februarske delicije

Neka se ovog puta u vašoj unaprijed pripremljenoj zbirci jela koja mogu biti kompletan ručak smjeste i recepti za poneki prilog i pecivo.
Pripremila: Dragana Nižić

Macis

Macis

Macis je aromatični začin poznat i kao muškatov cvijet ili cvijet morskog oraščića. Ima sličan, ali nešto delikatniji miris od muškatnog oraščića i koristi se za pikantne sosove, kao i za različite kolače i poslastice.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Curry jela

Curry jela

Iako se na sam spomen riječi curry pomisli na različite mješavine začina, o kojima je nešto ranije bilo riječi, sam naziv curry je termin koji se u zapadnoj kulturi koristi za jela porijeklom sa Dalekog Istoka. Odlikuju ih složene kombinacije različitih začina i biljaka, a veoma često među njima se nađu i svjež ili suhi čili koji ovim jelima daje jedinstven, papren okus.
Pripremila: Dženana Hrlović

Kandirano voće

Kandirano voće

Tačno porijeklo stare tehnike kandiranja voća nije baš sa sigurnošću utvrđeno. Jedni tvrde da se razvila u renesansnoj Italiji, a drugi da potiče iz kraljevskih kuhinja Srednjeg Istoka iz perioda X i XI stoljeća, odakle su je u Evropu donijeli arapski trgovci. Bez obzira na porijeklo, ova tehnika pretvaranja voća u ušećerene dragulje vrlo se brzo raširila po svijetu, a jedna je od omiljenih uspomena na gotovo svako djetinjstvo.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Džigerica i bubrezi

Džigerica i bubrezi

Kada je riječ o iznutricama tu jednostavno nema sredine - ili ih volite ili ih nikako ne podnosite. Ali priznati se mora, te su namirnice prema svojoj nutritivnoj vrijednosti i sastavu dostojne uvrštavanja u svakodnevni jelovnik.
Pripremila: Dragana Nižić

Ruža

Ruža

Rijetki su oni koji smatraju da je šećerni ukras najveći domet koji ovaj jedinstveni cvijet doseže u kuhinji, ali ipak rijetki su i oni koji znaju da se ruža upotrebljava za mnogo više od poznatog napitka bosanske kuhinje - đul-šerbeta.
Pripremila: Dženana Hrlović

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se