Juli 2012

Surfate arhivu za Juli 2012.

So iz ljudskih suza

So iz ljudskih suza

U Londonu se za sedam funti može nabaviti so koja, kako tvrdi proizvođač, navodno nastaje nježnim prokuhavanjem najsvježijih ljudskih suza, vještinom proizvodnje starom nekoliko stoljeća.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Mileram i mlaćenica

Mileram i mlaćenica

Mileram i mlaćenica samo su dio niza mliječnih proizvoda koji su u posljednje vrijeme svoje mjesto pronašli u industriji mliječnih proizvoda, pa ih danas možemo naći i na policama obližnjih trgovina, za razliku od nekih 20-ak godina prije kada su se mogli probati uglavnom samo u seoskim domaćinstvima.
Pripremila: Dženana Hrlović

Kumin i vlasac

Kumin i vlasac

Mada ćete u pojedinim rječnicima naći informaciju da su kumin i kim dva imena za istu biljku, ipak se radi o dvije različite, ali veoma slične vrste. Kim je samonikla vrsta koja raste širom Evrope, a kumin je biljka jugozapadne Azije i Sjeverne Afrike koja je odavno poznata u Evropi te se u pojedinim evropskim zemljama i uzgaja.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Kopriva

Kopriva

April je i priroda se uveliko budi. Sve je više i više sezonskih namirnica u ponudi, ali tu je ipak jedna koju gotovo redovno zaobilazimo, nepravedno je smatrajući tek najobičnijim zelenišem. Naravno, riječ je o koprivi (žari), a ona je daleko od običnog zeleniša. Objasnit ćemo vam zašto da iskoristite april i opskrbite se ovom više nego zdravom i ukusnom namirnicom.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Banana kao slikarsko platno

Banana kao slikarsko platno

Umjetnik Phil Hansen tetovira banane i stvara prava mala umjetnička djela.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Lonac koji sam miješa hranu

Lonac koji sam miješa hranu

Pametni lonac sam miješa hranu, brže kuha od tradicionalnog lonca, ručak u njemu neće iskipiti.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Izdvojeno iz Gusto br. 47 juli 2012

Izdvojeno iz Gusto br. 47 juli 2012

Načini pripreme riječne ribe

Jedna od najpopularnijih slatkovodnih riba je šaran koji se masovno uzgaja u ribnjacima, a težina mu se kreće u rasponu od 1 do 4 kg. Budući da mu se velike kosti jednostavno odvajaju od mesa, načini njegove pripreme su raznovrsni: odresci i fileti šarana mogu se kuhati, peći na roštilju (uz prethodno mariniranje oko 1 sat), pohati, pržiti i pirjati uz obavezno podlijevanje temeljcem ili vinom…

Pismo urednice br. 47 juli 2012

Pismo urednice br. 47 juli 2012

U RITMU LJETA

Kod ljetnih namirnica najviše očarava raznolikost boja, mirisa i okusa na ponudi, a što su dani topliji, to nam organizam više traži laganiju hranu. Stoga izdanje koje držite u rukama obiluje bojama i hranom koja osvježava i krijepi, a ne zamara nas i ne opterećuje. Možemo reći da nam je ovaj broj super ukusan, a skroz niskokaloričan!

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se