April 2012

Surfate arhivu za April 2012.

Hrana i prirodni lijekovi za žgaravicu

Hrana i prirodni lijekovi za žgaravicu

Žgaravica je problem koji se javlja kod mnogih ljudi, ali većina izbjegava priču o njoj. Kod nekih se može javljati u vrlo blagom obliku, dok drugi gotovo svakodnevno imaju problema sa njom, što može biti rani simptom određenih težih bolesti.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Kremenadle

Kremenadle

Ljubitelji crvenog mesa jednostavno im ne mogu odoljeti, a na njihovu mekoću nisu imuni ni oni kojima meso baš nije prvi izbor u ishrani. Ove šnicle od prednjeg dijela hrbata nazivaju se još i krmenadle ili kotleti, mada se iza ovog drugog naziva u kuhinjama širom svijeta kriju različita jela.
Pripremila: Dženana Hrlović

Hit mjeseca februara iz Sarine kuhinje

Hit mjeseca februara iz Sarine kuhinje

Ovog februara dosta je razloga za slavlje, pa sam vam pripremila nekoliko zabavnih sitnica koje vas mogu nadahnuti.

Pismo urednice br. 45 maj 2012

Pismo urednice br. 45 maj 2012

KADA DOĐE LIJEPI MAJ…

U maju imamo toliko izbora za lijepu hranu, da ne znamo odakle da počnemo… Zato neka ne čudi što nam je ovaj broj prepun divnih proljetnih namirnica, poput mladog povrća: boranije, mladog luka, krompira i tikvica. Ovo povrće se (osim krompira) može jesti i sirovo kad je ovako mlado, a donosimo vam niz ideja kako ih se može pripremiti. Nismo zaobišli ni izvrsno sezonsko voće, zlatnu kajsiju i rumene jagode, potpuni favorit od maja pa nadalje. Rumeni se i drugo hit voće ove sezone - trešnje i višnje, pa potražite recepte sa ovim lijepim bobama na str. 32…

Ručkovi koji se mogu spremiti dan ranije

Ručkovi koji se mogu spremiti dan ranije

Ako želite uštedjeti vrijeme provedeno u kuhinji i od nekoliko istih namirnica pripremiti više različitih jela, te kuhajući danas osigurati ručak za sutra - na pravom ste mjestu. Praktična i ukusna Gusto kuhinja štedi vaše vrijeme i novac!
Pripremila: Dragana Nižić

Korabica/švedska repa

Korabica/švedska repa

Priča o povrću ovaj put vodi do korabice, jedne izuzetno zahvalne biljke koja se može pripremati na mnogo različitih načlina. Korabica je sočna i ukusna pa bi bilo šteta ne uvrstiti je u svoj jelovnik.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Slad

Slad

Šta je zapravo slad? Slad svoj život počinje kao talasasto polje žitarica, ali zrno treba da prođe čitave procese - klijanje, prženje i miješanje - prije nego što stigne u upotrebu. Postoje različite vrte slada, a svaka se razlikuje bojom, okusom i sadržajem šećera. Koriste se kao prirodna sladila, a svako pivo ima svoju posebnu kombinaciju slada, koje mu daje specifičnu notu.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Zdrava alternativa grickalicama

Zdrava alternativa grickalicama

Ovisno o tome jede li vam se slatko ili slano, postoje zdrave alternative od samo 150-200 kalorija, pa zašto ne biste posegnuli za njima?
Pripremila: Dragana Nižić

Smrznuta hrana

Smrznuta hrana

Jedan od najpopularnijih načina čuvanja namirnica danas je njihovo zamrzavanje. Gotovo da i nema domaćinstva u kojem nema popularne „škrinje” manje ili veće zapremine u koje se sprema sve i svašta. Od mesa i povrća do gotovih sarmica, pa čak i hljeba. Međutim, iako mnogi znaju kako zamrznuti hranu i šta se sve zamrznuti može, malo je poznato kako se pravilno postupa sa smrznutom hranom.
Pripremila: Dženana Hrlović

Kako čuvati i hraniti jetru

Kako čuvati i hraniti jetru

Majka Priroda bila je darežljiva kada nam je dala prste, bubrege, oči i sl. Nažalost, nije nam dala i rezervnu jetru. Od bolesti jetre u svijetu umire veliki broj ljudi te joj treba posvetiti dosta pažnje. Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i jedini je unutrašnji organ koji se ne može regenerirati. Ima brojne bitne funkcije, ali najvažnije je lučenje žuči.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se