Januar 2011

Surfate arhivu za Januar 2011.

Aleksandar Mitrović, carving majstor

Aleksandar Mitrović, carving majstor

Voće i povrće je godinu dana slikarsko platno Aleksandra Mitrovića iz Banjaluke koji je putujući i gledajući predivno ukrašenu hranu i sam odlučio da se počne baviti dekoracijom. Iako po profesiji nije kuhar, Aleksandar uživa u rezbarenju hrane, i to mu zaista ide od ruke.
Razgovarala: Ivana Jokić

Gastronomski festival u Turskoj

Gastronomski festival u Turskoj

U sajamskom i kongresnom centru Tuyap, od 17. do 20. februara bit će održan “9-ti Međunarodni gastronomski festival u Istanbulu”. Na festivalu će učestvovati preko 30 zemalja, a festival će odigrati veliku ulogu u promociji kako gastronomske, tako i turističke ponude Turske.

Pripremila: Dženana Hrlović

Dodjela Grimizne kugle za 2010. godinu

Dodjela Grimizne kugle za 2010. godinu

Nagrada za najljepše uređen ugostiteljski objekat u BiH Grimizna kugla uručena ‘Gardensu’ iz Međugorja

Prženice

Prženice

Pripremamo ih obično kada nam ostane nešto više „jučerašnjeg hljeba”, mada su omiljeni doručak na trpezama u našoj zemlji, pa i šire. Prženice je lako pripremiti, ali se ne preporučuje česta upotreba jer se prže u dubokom ulju, pa nisu baš najzdraviji izbor. Drugi naziv za prženice je francuski tost, mada se smatra da ovo jelo ipak potiče iz Španije.
Piše: Dženana Hrlović

Bomba zvana grejp

Bomba zvana grejp

Iako ga mnogi ne vole zbog gorkasto-kiselog okusa, grejp je voće izuzetno bogato vitaminima i mineralnim materijama. Pomaže u uspostavljanju zdravog balansa u organizmu, ali ga treba umjereno konzumirati, posebno kada se kombinuje sa lijekovima.
Pripremila: Dženana Hrlović

Lonac – rudarsko jelo za gurmane

Lonac – rudarsko jelo za gurmane

Osnovne odlike lonca, kao jela, su raznolikost sastojaka i dugo vrijeme pripreme. Na našim prostorima je nastao kao tipično rudarsko jelo, a danas je to autentični specijalitet prepoznatljiv u svijetu. Mada postoji mnogo recepata za pripremu Bosanskog lonca, on je nezamisliv bez mesa i krompira, te naravno dugotrajnog krčkanja na tihoj vatri.
Pripremila: Dženana Hrlović

Hrana na listi zaštićene baštine

Hrana na listi zaštićene baštine

Po prvi put u istoriji na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine našla se i hrana. Francuzi i Meksikanci mogu se smatrati sretnicima, jer su upravo njihova jela pronašla mjesto na prestižnoj listi, pa mogu očekivati i povećanje broja turističkih posjeta.
Pripremila: Dženana Hrlović

Bechamel (Bešamel) umak

Bechamel (Bešamel) umak

Bešamel umak datira još iz 17. vijeka, iz doba Louisa XIV. Prema legendi, izmislio ga je jedan radnik na dvoru, čiji je prvobitni recept uz vrhnje sadržavao brašno i maslac, ljutiku, peršun te luk. Danas se u savremenoj kulinarskoj verziji umjesto vrhnja koristi mlijeko, te se ne ubacuje previše dodatnih sastojaka kako se to nekada radilo.
Pripremile: I. Jokić i S. Krajina Jazvić

Vitaminima protiv umora

Vitaminima protiv umora

Nijacin ili B3, vitamin B kompleksa važan je za procese stvaranja energije u našem organizmu, a najjasniji simptom njegovog nedostatka je mišićni umor i osjećaj općeg umora. Kako biste izbjegli to stanje svakodnevno konzumirajte namirnice kao što su riba, brokula i orašasti plodovi.
Pripremila: Dragana Nižić

Kuhajte s Gustom i Vjekom

Kuhajte s Gustom i Vjekom

Gusto i TV kuhar Vjeko Kramer vam predstavljaju recepte za ukusna predjela, glavna jela i deserte iz emisije „Lonci i poklopci”

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se