Avgust 2010

Surfate arhivu za Avgust 2010.

Pismo urednice, Gusto br. 25 septembar/rujan

Pismo urednice, Gusto br. 25 septembar/rujan

MIHOLJSKO LJETO

Sa ovim, 25. izdanjem, Gusto je i zvanično ušao u treću godinu druženja sa vama. Bilo je i bit će nam lijepo, tu smo mi i dalje, smišljamo nove poslastice, pronalazimo svježe teme i zanimljive ljude. Svaki novi broj je kao malo slavlje u kojem dajemo počasno mjesto nekoj sezonskoj temi, a u ovom mjesecu ne postoji ništa svečanije od Bajrama. Pripremili smo čak 40 primamljivih jela za bajramsku sofru, podijeljenih u 5 raznovrsnih menija tako da svako sebi može odabrati onaj koji mu najviše odgovara…

Aromatizirani dodaci u kuhinji

Aromatizirani dodaci u kuhinji

U samo nekoliko jednostavnih poteza svakodnevne namirnice poput ulja, octa i šećera možete oplemeniti novim sastojcima koji će vašim jelima podariti posve drugačiju aromu.
Pripremila: Dragana Nižić

Ishrana djece na moru

Ishrana djece na moru

Sunce je već snažno obasjalo morske obale, privlačan miris mora je već svima zagolicao maštu - ljeto i godišnji odmor je nešto što željno očekuju i djeca i roditelji. Kraj školske godine, završne ocjene, upisna groznica i sav mentalni i fizički napor koji prati ovaj period, ujedno je i najava ugodnog odmora, najčešće na morskoj obali. Čak i mala djeca koja pohađaju vrtić znaju da ljeto najavljuje odlazak na more, plivanje, sunčanje i poneki sladoled.
Piše: Prim.dr.med.specijalista pedijatar Amra Junuzović - Kaljić

Važnost obiteljskog ručka za djecu

Važnost obiteljskog ručka za djecu

Principi pravilne prehrane se odnose i na djecu, a roditelji su tu kako bi im omogućili raznolike i zdrave namirnice, te ujednačen ritam hranjenja koji kasnije rezultira pozitivnim navikama vezanim uz jelo. Osim toga, novija istraživanja pokazuju kako djeca koja jedu zajedno s roditeljima imaju manje šanse da se prekomjerno debljaju.
Pripremila: Dragana Nižić

Slow food večera u Sarajevu

Slow food večera u Sarajevu

U sarajevskom restoranu „4 sobe gospođe Safije” održan je Slow Food Event, u slobodnom prijevodu - večer jako spore hrane i vina, koja je trajala gotovo pet sati.
Napisao i snimio: Adnan Učambarlić

Osvježavajući ljetni hitovi

Osvježavajući ljetni hitovi

Glavna uloga različitih napitaka je hidracija, ali svi imaju i neki posebni zdravstveni bonus. Čak i oni koji nisu pretjerani ljubitelji napitaka, koji često zaboravljaju piti vodu i odmahuju rukom na preporuke o važnosti hidracije, morat će pokleknuti pred strašnim ljetnim vrućinama i posegnuti za čašom osvježavajućeg napitka koji gasi žeđ.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Sladoled – ljetni hit No. 1

Sladoled – ljetni hit No. 1

Dok nas sunce uporno prži, samo jedna poslastica nam je na pameti - neodoljivi, hladni sladoled!!!
Pripremila: Ivana Jokić

Kod Crnog mačka

Kod Crnog mačka

Gostiona kod Crnog mačka novootvoreni je sarajevski restoran koji će zasigurno vrlo brzo steći svoje poklonike. Otvoren je prije nešto više od dva mjeseca i već je došao na prilično dobar glas.
Istražio: Adnan Učambarlić
Foto: Nedim Omeragić

Sarin gastro vodič, Gil’s, Dubrovnik

Sarin gastro vodič, Gil’s, Dubrovnik

Najelegantnije mjesto na Jadranu
Staro pravilo nalaže da kada kupujete neku imovinu ili kad otvarate restoran vrijede 3 zlatna pravila: lokacija, lokacija i lokacija. Restoran/lounge bar Gil’s u Dubrovniku ima takvu nevjerovatnu lokaciju da se ni oko čega drugoga nisu morali posebno truditi. A potrudili se jesu, itekako.
Piše: Sara Krajina Jazvić

Prehrana po  godišnjem dobu

Prehrana po godišnjem dobu

Autorica brojnih knjiga na temu zdrave prehrane, Jadranka Pejić Boban u svojoj kuharici „Ljeto” (Planetopija) donosi nove preporuke o namirnicama koje je poželjno konzumirati u ovo doba godine, s naglaskom na prirodnu i zdravu hranu.
Pripremila: Dragana Nižić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se