Juli 2010

Surfate arhivu za Juli 2010.

Soda bikarbona

Soda bikarbona

Soda bikarbona (NaHCO3) je bijeli prah, slabo topljiv u vodi. Soda bikarbona nalazi se gotovo u svakom domaćinstvu i koristi se za dizanje tijesta, suzbijanje želučane kiseline i brojne druge namjene. Potpuno je bezazlena kada se koristi u uobičajenim dozama (mala kašičica ili vrh noža), ali mogli biste se otrovati kada bi uzeli veću količinu.
Pripremila: Ivana Jokić

Pismo urednice, Gusto br. 24 avgust 2010

Pismo urednice, Gusto br. 24 avgust 2010

MIRIS VRUĆE POGAČE
Ovo ljeto nam je baš ono pravo, uzavrelo, prže nas vreli dani i ugodno hlade ljetne večeri. Nije nam sad do teške ili jako začinjene hrane - tek bi nas ona iscrpila, jer traži organizam osvježenje u svemu, pa tako i u hrani. Gusto je zato sastavio lagani, ukusni, ljetni jelovnik, taman da fino okrijepi i zasiti, a ne optereti nas za ovako vrelog vremena…

Juha u kocki

Juha u kocki

Smatra se da je prva juha otkrivena u isto vrijeme kada je čovjek otkrio vatru i proces kuhanja. Ljudi su meso kuhali u vodi u životinjskoj koži koju su povezivali i stavljali iznad vatre. Povijesno gledano, juha je bila značajan obrok u velikim bitkama, dio političke šale, inspiracija umjetnicima ili pak posljednje jelo u životima nekih. Godina 1772. smatra se bitnom u povijesti juha jer je kapetan Cook na svoje putovanje ponio prvu juhu u kocki. Ona je napravljenja dugim kuhanjem temeljca, tako da je tekućina isparila, a ostala je čvrsta, ljepljiva masa koja se mogla čuvati duže vrijeme. U moderno doba domaćice ali i vrhunski kuhari za pripremu svojih specijaliteta često koriste juhe u kocki.
Pripremila: Ivana Jokić

Vježbanje u prirodi godi psihičkom zdravlju

Vježbanje u prirodi godi psihičkom zdravlju

Britanski istraživači sa Sveučilišta Essex tvrde kako samo pet minuta tjelovježbe u prirodi može značajno popraviti oslabljenu psihu, a oni koji su općenito neaktivni, pod stresom ili pate od neke psihičke bolesti imaju najviše koristi od ovakvog načina vježbanja.
Pripremila: Dragana Nižić

Zdrav ljetni doručak

Zdrav ljetni doručak

Ljeto dolazi i donosi obilje raznobojnih namirnica, sa zadaćom da napuni naše rezerve hranjivih materija, donekle ispražnjene tokom zime. Prihvatimo ovo bogatstvo prirode i ojačajmo imunitet, pripremimo se za plažu i zadržimo mladalački izgled!
Napisala: Selma Gičević

Potreban kušač piva

Potreban kušač piva

Na britanskom tržištu objavljen je natječaj za radno mjesto koje poslodavac opisuje kao najbolji posao na svijetu. Jedino pitanje koje si svaki pivopija postavlja: gdje se prijaviti?

Na novom radnom mjestu, koje je oživjela tržnica Spitalfields, kušač bi trebao testirati pivo iz pubova i kafića diljem Londona.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Trešnje i višnje

Trešnje i višnje

Trešnje - slatke proljetne ljepotice i višnje - tačka na „i” za razne poslastice

Doručak poboljšava krvnu sliku

Doručak poboljšava krvnu sliku

Apsorpcija minerala, a time i željeza započinje u jutarnjim satima. Stoga bi vam doručak trebao biti obavezan obrok.
Pripremila: Ivana Jokić

Tikvice

Tikvice

Zdrave i blagog okusa, tikvice su prava ljetna blagodet, bilo kao predjelo, glavno jelo ili međuobrok, a mi vam ih nudimo na 10 raznih načina
Pripremila: Dragana Nižić

Ljetno trovanje hranom

Ljetno trovanje hranom

Ljetni mjeseci su pravo vrijeme za kvalitetne promjene u jelovniku naše djece. U tom periodu, godišnji odmori, putovanja i izleti su izvanredna prilika da cijela porodica slijedi načela zdrave ishrane i uživa u svježoj i ukusnoj hrani. Ljetna ponuda voća i povrća - „sunčeve hrane”, koja je jako bogata nizom korisnih, prije svega zaštitnih materija, predstavlja snažan zdravstveni podsticaj, posebno za djecu.
Piše: Prim.dr.med.specijalista pedijatar Amra Junuzović - Kaljić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se