Jun 2010

Surfate arhivu za Jun 2010.

Pismo urednice, Gusto br. 23 juli 2010.

Pismo urednice, Gusto br. 23 juli 2010.

RASKOŠNA LJETNA PLATA
Ljeto je zaista divno godišnje doba i zbog toga što se pijace šarene u svim mogućim bojama, a sve je voće i povrće zrelo i sočno! Mi smo iskombinovali razne ljetne namirnice, pa je ovaj broj prepun krasnih, osvježavajućih i zdravih obroka. Tu su ideje za doručak, ručak i večeru, za međuobroke i zdrave grickalice, za ukusne i hranjive prirodne napitke, a svima im je zajedničko što vam donose zdravlje, dobro raspoloženje i zadovoljan stomak!

Jeste li za zmijsko vino?

Jeste li za zmijsko vino?

Na crvića u boci tekile ste navikli, a šta biste rekli za zmiju otrovnicu? Alkoholna pića začinjena otrovnim zmijama veoma su popularna na Dalekom istoku.
Izvještava: Adnan Učambarlić

Plavi zamak

Plavi zamak

Ovo je restoran koji naginje rustikalnom uređenju. Interijer je uređen s tamnim drvenim stolovima i stolicama od mahagonija, dok zidove krase malene lampe koje nude diskretno osvjetljenje. Posebno je lijepa bašta popločana starim kamenom, koja podsjeća na dalmatinski ambijent, pa za lijepog vremena tu je najljepše sjediti.
Istražila: Nina Branković
Foto: Nedim Omeragić

Recepti bez glutena

Recepti bez glutena

Nova kuharica Jadranke Boban Pejić „Bez glutena” u izdanju Planetopije izvrstan je priručnik za sve koji unatoč netoleranciji na gluten žele uživati u zdravim i ukusnim receptima.
Pripremila: Dragana Nižić

Kod ambasadora kraljevine Norveške

Kod ambasadora kraljevine Norveške

Jan Braathu, ambasador Kraljevine Norveške, u BiH je već punih pet godina. Prije toga radio je i kao direktor odjela za zapadni Balkan u norveškom ministarstvu vanjskih poslova, a prošle godine ponio je laskavu titulu najboljeg ambasadora u našoj zemlji. Iako Norvežane prati glas pomalo hladnih ljudi, nas je dočekao diplomata izrazito širokog osmijeha. Jednostavan i smiren, za sebe kaže da nije baš „veliki” kuhar, ali da mu pregača ipak nije strana. Ugostio nas je u prostorijama ambasade u Sarajevu i otkrio brojne zanimljivosti o tradicionalnoj norveškoj kuhinji, za koju kaže da se odlikuje jednostavnošću.
Razgovarao: Irfan Sarajlić

Obrok na vulkanskoj lavi

Obrok na vulkanskoj lavi

Islandski kuhar Fridgeir Eiriksson skuhao je svoje luksuzno jelo na vulkanu za vrijeme erupcije. Čim je saznao da će vulkan Fimmvorduhals eruptirati, odlučio je iskoristiti vrućinu prirodne pojave.
Izvještava: Adnan Učambarlić

Cimet - lijek iz prirode

Cimet - lijek iz prirode

Mnoge su nam ljekovite biljke nadohvat ruke, a neke često koristimo i kao začine u pripremi jela i pri tome nismo ni svjesni njihovih ljekovitih svojstava.
Izvještava: Ivana Jokić

Uredska dijeta za zaposlene

Uredska dijeta za zaposlene

Dobro, staro brojanje kalorija i sistem uredske dijete namijenjeni su svim poslovnim ljudima, a cilj je ponuditi optimalan unos hranjivih tvari za vrijeme svakodnevnih aktivnosti na poslu.
Pripremila: Dragana Nižić

Zeleno, zrelo proljeće

Zeleno, zrelo proljeće

Vrijeme je u godini kada dozrijeva prekrasno, zdravo zeleno povrće koje je toliko dobro, da kad ga jednom počnete jesti, vaše će ga tijelo početi samo tražiti jer je prepuno izvrsnih nutrijenata i vitamina koji vam jačaju organizam. Stručnjaci smatraju da ćete u velikoj mjeri smanjiti mogućnost srčanih, kancerogenih i dijabetičnih oboljenja ako budete jeli velike količine zelenog povrća. Osim toga, vitamin A koji je u njima veoma prisutan održava zdravlje vaše kože i očiju pored toga što vam jača imuni sistem. Šta još reći nego zeleno - volim te!

Jablanica: Reportaža o restoranima po putu s janjećim pečenjem

Jablanica: Reportaža o restoranima po putu s janjećim pečenjem

Priprema janjećeg mesa na tradicionalan i jednostavan način proslavila je niz restorana, ali i cijelo područje oko Jablanice koje danas slovi za mjesto na kojem obavezno morate probati nadaleko poznati domaći specijalitet - janjetinu s ražnja. Svi putnici namjernici koji su prolazili magistralnom cestom prema jugu ili se vraćali s mora znaju kako nema boljeg odmora od predaha na svježem zraku i uživanja u janjetini koja je s vremenom postala zaštitni znak jablaničkog kraja. Za kvalitetu janjećeg mesa posebno oko jablaničkog kraja zaslužni su dobar geografski položaj, pogodna klima i zdrava ishrana na pašnjacima i livadama. Stručnjaci će reći kako je to tako i zbog običaja da se janjci puštaju na otvoreno, umjesto da se zatvaraju u torove, što kasnije rezultira boljim mesom.
Piše: Dragana Nižić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se