Maj 2010

Surfate arhivu za Maj 2010.

Pismo urednice, Gusto br. 22 juni 2010

Pismo urednice, Gusto br. 22 juni 2010

LJETO NA TANJIRU

Prvo ovogodišnje ljetno izdanje Gusta pravi je gurmanski užitak! Donosimo vam pregršt dobrih priča, zanimljivih, pa pomalo i neobičnih tema, i još toliko dobre hrane. Kao dobrodošlicu ljetu, u Gusto prilogu predlažemo vam 30 divnih jela za ljetnu trpezu: od salata i juha, preko zdravih međuobroka, pa do povrtnih, ribljih i mesnih jela. Predlažemo i blage, fine tikvice na 10 raznih načina, ovo dobro povrće koje nam, između ostalog, pomaže i da održimo dobru liniju…

Zdravlje u čaši

Zdravlje u čaši

Osim prirodne izvorske vode, biljnih čajeva i povrtnih napitaka, još jedni pripravci u sebi kriju pravu riznicu zdravlja. Donosimo vam recepte za domaće sokove čija jedna čaša dnevno štiti organizam i pomaže vam u normalnom funkcioniranju.

Pripremila: Dragana Nižić

Tajna vrhunskih tartufa leži u spolu

Tajna vrhunskih tartufa leži u spolu

Times javlja da su genetičari u Francuskoj pronašli tajnu vrhunskih tartufa - naime ova vrsta gljiva ima spol!
Izvještava: Adnan Učambarlić

Kako hrana gradi tijelo

Kako hrana gradi tijelo

U historiji postojanja čovjeka, ishrana je uvijek bila presudan element opstanka i važan faktor njegove evolucije u biološkom i kulturološkom pogledu. Zdrava ishrana je osnova brige za dijete i veoma važan cilj svake porodice.
Piše: Prim.dr.med.specijalista pedijatar Amra Junuzović - Kaljić

Buranija

Buranija

Mahune/buranija, grah, grašak, leća i slanutak pripadaju grupi mahunarki. Mahunarke se ubrajaju u povrće najbogatije hranjivim tvarima zbog visokog sadržaja bjelančevina i ugljikohidrata. Mahune se razlikuju po boji, obliku i veličini. Boja mahuna varira od izrazito zelene do blijedo žućkaste, a neke su vrste ljubičasto pjegave. Također, i oblik i veličina im se razlikuje u zavisnosti od sorte.

Sarin gastro vodič kroz London, Le Gavroche

Sarin gastro vodič kroz London, Le Gavroche

Jedan od najboljih londonskih restorana, sa 2 Michelin zvjezdice

London je prepun dobrih restorana, a među elitno društvo od top 10 najboljih restorana ili „tešku kategoriju” svakako spada Le Gavroche, restoran sa finom francuskom kuhinjom i još finijim vinima. „Radim naporno koliko mogu, samo da bih jednoga dana mogao priuštiti da jedem u Le Gavrochu svake sedmice!”, izjavio je jedan od fanova ovog respektabilnog restorana.

Piše iz Londona: Sara Krajina

Zahvalimo ženama na pivu

Zahvalimo ženama na pivu

Historičarka Jane Peyton za svoju novu knjigu pozabavila se istraživanjem informacija o pivu i otkrila da su žene oduvijek bile povezane sa njegovom proizvodnjom.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Janjetina

Janjetina

U domaćoj kuhinji meso janjetine zauzima posebno mjesto, što zbog njene dostupnosti tokom cijele godine, što zbog šarolike primjene i kombinacija kojima je teško odoljeti. Bilo da je kuhana, pečena ili okrenuta na ražnju, janjetina se priprema od davnina i nema kuće u Bosni i Hercegovini koja nije svoja slavlja obilježila pripremom ovog slasnog mesa.
Piše: Dragana Nižić

Voda - najzdravije piće za mališane

Voda - najzdravije piće za mališane

Život je nastao u vodi i voda je životno važna. Bez hrane čovjek može živjeti sedmicama, a bez vode ne više od tri dana. Voda je temelj života i ništa je ne može zamijeniti.
Piše: Prim. dr. med. specijalista pedijatar Amra Junuzović - Kaljić

Dubai zabranio alkohol u kuhinji

Dubai zabranio alkohol u kuhinji

Novi zakon donesen u Dubaiu izričito brani upotrebu alkohola kao sastojka pri kuhanju u restoranima. Ta se odluka odnosi čak i na hotelske restorane u kojima većina posjetilaca nisu muslimani, piše portal gastro.hr.
Izvještava: Adnan Učambarlić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se