April 2010

Surfate arhivu za April 2010.

Slastice od tijesta

Slastice od tijesta

Prošle godine švicarski proizvođač Barry Callebaut proizveo je čokoladu pod nazivom Vulkan koja se tek počinje topiti na 55 Celzijusovih stepeni, kako bi riješio problem topljenja čokolade u rukama.

Pismo urednice, Gusto br. 21 maj 2010

Pismo urednice, Gusto br. 21 maj 2010

DRAŽESNI PUPOLJCI MAJSKI…

Prvomajski praznici, dražesni pupoljci majski, sunce i toplina - maj je prava milina od mjeseca! Proljeće je ovo sada zrelo i zeleno, puno zdravlja i vitalnosti. Tako je i na našem jelovniku svježe zeleno povrće: šparoge, blitva i mahune - inspiracija za nježne misli, kako reče pjesnik. Jačaju nam organizam i štite nas od raznih bolesti, pa moramo reći takvom dobrom prijatelju: zeleno, volim te…

Torte i kolači

Torte i kolači

Schwarzwald torta jedna je od najpoznatijih torti koja potječe iz istoimene pokrajine u Baden-Württembergu u Njemačkoj, nadaleko poznatoj po višnjama i voćnoj rakiji. Vjeruje se kako se ova torta počela praviti krajem 16. stoljeća, ali originalni recept i njegov autor nisu ni danas poznati.

Proljetno čišćenje organizma

Proljetno čišćenje organizma

Program cjelovitog čišćenja organizma pomoći će vam u ponovnom uspostavljanju prirodne ravnoteže kako biste se oslobodili negativnih posljedica koje sa sobom donose stres, brzi ritam života, nezdrava hrana i slaba tjelesna aktivnost.

Piše: Dragana Nižić

Sarin gastro vodič kroz London, Oxo Tower

Sarin gastro vodič kroz London, Oxo Tower

Restoran sa najboljim pogledom u Londonu!

Od svih londonskih restorana u kojima sam bila, ovaj je najimpresivniji, odmah da kažem. Kao prvo, lokacija - smješten je na obali rijeke Temze na South Banku, u blizini Tate Modern galerije, u Oxo tornju, i to na njegovom 8. katu. Samim tim, pogled na London je apsolutno spektakularan: s te visine, pogotovo u noćnim satima kada se upale ulični „fenjeri”, London izgleda čarobno, naprosto bajkovito. Kao drugo, hrana: neodoljivo ukusna! Kao treće, veže me za ovo mjesto jedan poseban trenutak u životu: jedno važno pitanje i jedan prsten, najblistaviji od svih…

Piše iz Londona: Sara Krajina

Mezetlook u Balkan Cafeu

Mezetlook u Balkan Cafeu

Balkan Café i Institut Francais u BiH nedavno su predstavlili novi koncept meze, poezije i open mic stagea.

Izvještava: Adnan Učambarlić

Razne pite

Razne pite

Recepti različite vrste ukusnih pita

Ljubavne čarolije

Ljubavne čarolije

Čokolada se odlično slaže s orašastim plodovima i voćem, naročito bademima, narandžom, višnjama i jagodama. Osim uz marcipan pristaje i slasticama od alkohola, kao što su rum, konjak i šampanjac.

Namirnice za zdravlje kostiju

Namirnice za zdravlje kostiju

Konzumiranjem odgovarajućih namirnica možete održati koštanu masu i povećati gustoću kostiju, što je od iznimne važnosti posebno u srednjim godinama kada se najčešće i javljaju specifični zdravstveni problemi.

Pripremila: Dragana Nižić

Pet posto proizvoda u BiH higijenski neispravno

Pet posto proizvoda u BiH higijenski neispravno

Rezultati analiza ispravnosti hrane pokazuju da je nešto više od pet posto prehrambenih proizvoda koji se prodaju na bh. tržištu higijenski neispravno, što je zadovoljavajući postotak u usporedbi s drugim evropskim zemljama, izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić nakon sastanka sa izaslanstvom Parlamenta BiH, prenosi Fena.

Izvještava: Adnan Učambarlić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se