Mart 2010

Surfate arhivu za Mart 2010.

Hrana za zdrave kosti

Hrana za zdrave kosti

Piše: Selma Gičević
Kad kažemo „zdrave kosti”, svi odmah pomislimo na mlijeko i sir - dakle na kalcij. Međutim, potrebno je više od kalcija za zdrave kosti, a da bismo ih imali zdrave u starosti, moramo reagovati dok smo još mladi!

Kivi

Kivi

Kivi je porijeklom iz južne Kine odakle se proširio na Novi Zeland, gdje su početkom 20. vijeka zasađene i prve plantaže. Danas je najveći proizvođač kivija Italija. Iako njegov vanjski izgled i nije toliko privlačan, ispod njegove kore se nalaze mnogobrojni sastojci zbog kojih je kivi dobio naziv “super voće”. Kivi posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam.

Stephan Macchi

Stephan Macchi

Jezikova juha ili kulinarski show RTL televizije, postala je jedna od najpopularnijih emisija što zbog surove stvarnosti koja prevladava u hrvatskim kuhinjama, što zbog šarmantno ozbiljnog voditelja Stephana Macchija koji svojim savjetima pokušava pomoći restoranima u nevolji.

Pripremila: Dragana Nižić

Mali kućanski aparati

Mali kućanski aparati

Piše: Adnan Učambarlić
Prema nekim istraživanjima, 70 posto vremena koje ljudi provedu u kući, provedu u kuhinji. Vjerovatno bi taj postotak bio još veći da nije dobrih duhova kuhinje - malih kućanskih aparata.

Topla čokolada

Topla čokolada

Pripremio: Adnan Učambarlić
Drevni narodi Centralne Amerike redovito su pili toplu čokoladu, iako se njihov način pripreme znatno razlikovao od današnjeg. Njihovo piće bilo je rijetko, više fermentirano, sa sastojcima od prženih sjemenki, i često začinjeno čilijem. Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2.600 godina kuhali čokoladnu smjesu.

Taj Mahal

Taj Mahal

Istražila: Nina Branković
Foto: Nedim Omeragić
Egzotična indijska kuhinja u Sarajevu

Burek

Burek

Recepti za različite verzije bureka

Poznati u restoranskom biznisu

Poznati u restoranskom biznisu

Pripremio: Adnan Učambarlić
Čuveni Planet Hollywood, lanac tematskih restorana čiji su vlasnici Sylvester Stallone, Bruce Willis i Arnold Schwarzenegger, samo je jedan od brojnih primjera restorana koje drže slavne osobe. Čini se da je trend otvaranja restorana među poznatim ličnostima sve popularniji.

Bevanda

Bevanda

Istražila & foto: Dragana Nižić
Mjesto vrhunske usluge i ponude uz rijeku Radobolju

Bademi

Bademi

Pripremila: Ivana Jokić
Badem pripada grupi orašastog voća. Uzgaja se još od 3.000. godine prije nove ere, a potiče iz Kine. Stablo badema naraste do 10 m, cvjeta u proljeće, a bere se u jesen. Postoje dvije glavne sorte badema: slatki i gorki. Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobivanje bademovog maslaca, ulja ili mlijeka.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se