Februar 2010

Surfate arhivu za Februar 2010.

Sarin gastro vodič kroz London, Little Italy

Sarin gastro vodič kroz London, Little Italy

Talijanska veza u srcu Soha

U Londonu je teško naći mjesto u kojem istovremeno možete fino jesti, ostati do kasno, a još se i zabaviti, pa čak i zaplesati. Jedno takvo mjesto u samom srcu Londona, u četvrti Soho, talijanski je bar i restoran, Little Italy.

Piše iz Londona: Sara Krajina

Gusto br. 19, mart 2010, sada u prodaji!

Gusto br. 19, mart 2010, sada u prodaji!

Evo nama proljeća! Doduše, sunce je još zubato, nebo se šareni, ne zna čovjek šta bi obukao, ali bez obzira, dolazi nam proljeće i sve je odmah nekako ljepše! U tu čast odmah smo izvadili proljetni stol i pripremili 15 finih, ukusnih jela od prvih proljetnih namirnica. Proljetnih jela bit će još pregršt u narednim brojevima, jer kako koje povrće i voće bude dospijevalo, tako će Gusto biti na licu mjesta i izvještavati iz istih stopa! Računajte na nas, kako stara pjesma kaže…
Sara Krajina

Sarma

Sarma

Piše: Ivana Jokić
Hladne zimske dane u Bosni i Hercegovini teško je zamisliti bez sarme na trpezi, ona je na neki način simbol novogodišnjih praznika.

Puretina

Puretina

Piše: Nina Branković
Svečani ručak za Novu godinu nije samo lijepa tradicija, već je i prepun hranjivih namirnica koje pogoduju vašem zdravlju. Zato neka vas ne grize savjest zbog unesenih kalorija, već uživajte, pogotovo ako vas na stolu čeka velika, lijepa purica.

Rum

Rum

Piše: Adnan Učambarlić
Rum je destilirano alkoholno piće dobijeno od šećerne trske (melase i soka šećerne trske) procesom fermentacije i destilacije. Tako dobijeno piće se obično čuva, bolje rečeno - stari, u hrastovim buradima. Rum koji se dobiva destilacijom fermentiranog soka je tip poljoprivrednog ruma, a onaj koji se dobiva od tekućih ostataka je industrijski rum.

Marcipan

Marcipan

Pripremila: Ivana Jokić
Marcipan je tvrda poslastica čiji su glavni sastojci šećer i mljeveni bademi. Karakteristični okus daju gorki bademi, koji čine do 90 posto ukupnog udjela badema po masi.

Karfiol i crveni kupus

Karfiol i crveni kupus

Karfiol možda nije omiljena hrana zbog svog jakog mirisa, ali je izuzetno zdrava biljka koju treba uvrstiti u meni. Riječ je o povrću iz porodice kupusa za koju je naučno dokazano da je najbolji zaštitnik organizma od raznih kancerogenih pojava.
Crveni kupus također ima višestruka pozitivna dejstva na zdravlje. Kad ljekar dijagnosticira anemiju, dišne infekcije ili kožnu bolest, obično tim bolesnicima savjetuje jesti crveni kupus.

Banane

Banane

Banane su tropska biljka, četvrta u svijetu prema upotrebi za prehranu. Potiču iz jugoistočne Azije, ali rastu u svim tropskim dijelovima svijeta. Danas su njezini najveći uzgajivači Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil. Zahvaljujući sistemu rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta ovo se voće može kupiti na tržnicama širom svijeta.

Bakalar

Bakalar

Piše: Adnan Učambarlić
Bakalar je riba iz porodice Gadidae koja živi u hladnim morima. Sivosmeđe je boje s tamnim pjegama i bijelim trbuhom te izduženom velikom glavom i snažnom donjom čeljusti. U dobi od 5 godina bakalar naraste u dužinu od 80 cm do 1 m, a težak je oko 20 kg.

Safari

Safari

Istražio: Adnan Učambarlić
Foto: Nedim Omeragić
Safari s organskim konceptom kroz svjetske okuse i arome

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se