Januar 2010

Surfate arhivu za Januar 2010.

Vinsko sirće

Vinsko sirće

Pripremila: Ivana Jokić
Vinsko sirće se dobija iz prirodnog izvora - vina, vrenjem bez ikakvih dodataka. Mora sadržavati najmanje 4 posto sirćetne kiseline i 12 g/L ekstrakta bez šećera. Sirovina je isključivo vino, obično slabijeg kvaliteta ili vino koje sadrži povišenu sirćetnu kiselinu zbog aktivnosti sirćetnih bakterija. Vinsko sirće ima karakterističan ugodan miris, crvenkaste je ili žute boje, što zavisi od boje upotrebljenog vina. Bijelo vinsko sirće odlično se slaže s ribama, umacima, salatama, te voćnim salatama. Tamne vrste vinskog sirćeta slažu se s tamnijim vrstama mesa. Najčešće se upotrebljavaju za marinade i začinjenu zimnicu te kisele juhe.

Suho meso

Suho meso

Piše: Nina Branković
Pored voća i povrća, za zimnicu se u mnogim domaćinstvima radi i konzerviranje i prerada mesa ili se kupuje suho meso za hladne zimske dane. Suho meso vrhunac svoje gastronomske punoće doživljava upravo kada nam vrijeme malo zahladi. Ono je specijalitet koji se s uživanjem kombinira uz alkoholne kapljice gdje, ukoliko je sočno i mekano, predstavlja delikates bogate i kvalitetne meze. Istovremeno, suho meso je uvijek dobro došao gost u raznim varivima, a daje savršenstvo okusa u dobrom grahu prebrancu.

Specijaliteti za pse

Specijaliteti za pse

Pripremio: Adnan Učambarlić
Ne postoji pas koji ne voli da jede. Postoje samo više ili manje izbirljivi psi. Neki ne žele ni da pipnu suhu hranu, neki opet odbijaju konzerve, ali isto tako postoje jela za pse koja nijedan pas neće odbiti. Za sve vas kojima nije lijeno da kuhate i pripremate ukusne i zdrave poslastice za svog ljubimca, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata koje možete pripremiti i sami.

Pivo

Pivo

Piše: Adnan Učambarlić
Pivo je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića današnjice. Ekipa Škotskog narodnog muzeja iz Edinbourgha iskopala je u Rimu 1985. godine na jednom od hebridskih otoka, posudu od terakote s nepoznatim sastojcima, iz neolitskog doba. Nakon analize, ustvrđeno je da je to bilo pivo, koje se dobijalo od zobi, ječma, meda i paprati.

Komorač

Komorač

Komorač je divlja ili uzgojena dvogodišnja biljka s odebljalim korijenom iz kojeg u prvoj godini izrastu listovi, a u drugoj godini i do 2 metra visoka stabljika s listovima i cvjetovima. Stabljika je okrugla, modro-zelene boje i u gornjem dijelu razgranata, a listovi su sastavljeni od mnoštva sitnih listića. Komorač pripada porodici štitarki, jer su žuti cvjetovi skupljeni u štitaste cvatove. U svakom plodu ima stotinjak sjemenki bogatih eteričnim uljima. Ova biljka potiče iz Sredozemlja i najviše joj odgovara topla, ali ne prevruća klima. Uzgaja se u Grčkoj, Turskoj, Italiji, južnoj Francuskoj i u sjevernoafričkim zemljama. Komorač je poznat i kao prirodni lijek za probavne tegobe i prehladu.

Kobasice

Kobasice

Piše: Nina Branković
Prije tačno 20 godina, 1989. godine, uz kobasice, pivo i vino otvorene su granice zapada i istoka Evrope. Pao je Berlinski zid. Nijemci su ostali vjerni svojoj tradiciji i sve proslavili uz svoje famozne kobasice. Međutim, ne samo Nijemci već i drugi narodi prepoznaju blagodeti kobasica. Razne vrste kobasica i suhomesnatih proizvoda predstavljaju praktične obroke bilo da je riječ o zabavama na kojima želimo poslužiti nešto jednostavno, svečanim večerama gdje čine neizostavni dio hladnog predjela ili gablecu odnosno ručku gdje poslovni čovjek u nedostatku vremena posegne za hranom koja će mu osigurati energiju tokom dana. Slasne, ljute, hrskave, sočne, mirisne, reš pečene, kuhane, sjajne… Sve su to upravo kobasice od kojih nam često teče voda na usta dok se one prže na vrelom ulju i rumene te kao da nas pozivaju da se ugostimo njihovim čarima. Međutim, ako se vratimo u realnost, kobasica je tradicionalni naziv za prerađevinu mljevenog mesa s dodatkom začina koje se stavlja u tanko prirodno životinjsko ili sintetičko crijevo.

Grožđice

Grožđice

Grožđice su praktičan visokoenergetski i malo mastan zalogaj, koji će vam u svakom trenutku nadoknaditi izgubljenu energiju. Mali paketići ove vrijedne namirnice jednostavni su za primjenu, gotovo se nikada ne kvare i dostupni su tokom cijele godine. Grožđice nastaju dehidracijom grožđa, bilo sušenjem na suncu, bilo mehaničkim procesom sušenja u sušarama. Sočno meso bobica šećernog okusa okružuje naborana kožica. Boja im varira, od tamnosmeđe s primjesom ljubičaste do svijetlih vrsta.

Ćurekot

Ćurekot

Ćurekot ili ćurukot ili crni kim koji nosi latinski naziv Nigella sativa je cvjetna biljka porijeklom iz jugozapadne Azije, koja s kimom nije u srodstvu. Pravi ćurekot je jednogodišnja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetlo-plave cvjetove. Ćurekot se može naći u južnoj Evropi, zapadnoj Aziji, Indiji i sjevernoj Africi. Srodna biljka, poljski crni kim mogao se, kao korov, naći na poljima srednje i sjeverne Evrope. Danas je, uz druge, na listi skoro iskorijenjenih biljki.

Avokado

Avokado

Avokado je voće za koje stučnjaci tvrde da je jedno od najnutritivnijih u prirodi. Postoji više od 80 sorti avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije: meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku. Porijeklom je iz Središnje i Južne Amerike, a od sredine 17. vijeka avokado se širi preko Jamajke u Aziju. Danas se uzgaja u SAD-u, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Brazilu i Kolumbiji. Koristi se u raznim jelima, sirov ili kratko termički obrađen pirjanjem ili na roštilju. Ljekovita svojstva avokada su brojna, a između ostalog sadrži sastojke koji štite od raka dojke.

Školska užina

Školska užina

Piše: Selma Gičević
Spremite kod kuće ili kupite u obližnjoj prodavnici, ali nipošto nemojte da vaše dijete preskoči zdravu užinu!

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se