Oktobar 2009

Surfate arhivu za Oktobar 2009.

Gusto br. 15, novembar 2009. - Sve o tjesteninama

Gusto br. 15, novembar 2009. - Sve o tjesteninama

- 75 recepata za tjestenine iz cijelog svijeta!
- Porijeklo, oblici tjestenine, priprema i slasni umaci
- Recepti za bh. i raznovrsne svjetske tjestenine, od Kine do Italije
- Mali, praktični savjeti

Gusto br. 15, novembar 2009 - sada u prodaji!

Gusto br. 15, novembar 2009 - sada u prodaji!

Šalovi, podignuti ovratnici, mokri kišobrani i cipele, promrzli prsti, tmurno nebo i ogoljelo drveće - ne moramo ni gledati na kalendar, odmah znamo da je novembar! A mi, toplokrvna bića, vječito u potrazi za toplinom, samo gledamo kako ćemo pobjeći od hladnoće i negdje se šćućuriti. Sva sreća pa postoje male radosti u kuhinji i to one na “kašiku”, da nam utople i stomak i dušu. Gusto vam tako u ove sive, hladne dane donosi utjehu iz lonca: topla variva, čorbe, paprikaše i gulaše, i to za svačiji džep! Okrepljujuća jela za 5, 10, 15 ili više KM, koliko ko može da plati, a sve da se rumen vrati u obraščiće. Eto se i rimuje!

Poriluk/prasa

Poriluk/prasa

Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka iz porodice ljiljana koja je u najbližem srodstvu s crvenim i bijelim lukom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. Poriluk su uzgajali još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku. Plinije opisuje „Dane poriluka” u starom Rimu kada je Neron uveo da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas.

Catering u BiH

Catering u BiH

Istražili: A. Učambarlić, D. Nižić i I. Jokić
Po definciji, catering je služba koja se brine za opskrbu hranom i pićem putnika zrakoplovnih kompanija, uzvanika i gostiju različitih društvenih događaja i zabava. Dakle, catering nije dostava pizze ili ćevapa u kuću. Catering je ozbiljna stvar kojom se vi predstavljate kao domaćin vašim gostima, uzvanicima, poslovnim partnerima.

Biometeorologija i probava

Biometeorologija i probava

Piše: Selma Gičević
Desi li vam se da prebacite TV na teletekst kako biste saznali da li će sutra padati kiša, kad tamo - biometeorološka prognoza!? Nepovoljna - kaže ekran. Sve češće se susrećemo s pojmom biometeorologije i veselim ili tužnim smajlićima koji nas gledaju s TV ekrana, po završetku Dnevnika. O čemu se radi, i kako nam stomak „vari” različite atmosferske prilike?

Muškatni orah

Muškatni orah

Stablo muškatnog oraha poznato je pod latinskim imenom Myristica fragrans, a pripada istoimenoj porodici (Myristicaceae). Ta porodica potiče sa Bande, jednog od Molučkih otoka začina (istočna Indonezija), a samo ime dolazi od latinskog nux što znači orah te muscat što znači muškatni ili mošusni (misli se na miris).

Francuski mekani sirevi

Francuski mekani sirevi

Piše: Nina Branković
Jedan od prvih gastronomskih pisaca, Jean-Anthelme Brillat-Savarin, rekao je: “Ručak koji završava bez sira je kao prekrasna žena bez jednog oka”. Poznati po otmjenom i rafiniranom ukusu, Francuzi su oduvijek sir smatrali veoma bitnim elementom svakog boljeg ručka pa se i danas u mnogim otmjenim restoranima sir služi čak poslije večere, umjesto deserta. U ovoj lijepoj zemlji možete probati čak 400 vrsta sireva.

Francusko vino

Francusko vino

Francusko vino se proizvodi u nekoliko regija u Francuskoj u količinama od 50 do 60 miliona hektolitara godišnje, što je oko 7-8 milijardi boca. Francuska ima najveću proizvodnju vina na svijetu (ispred Italije), a druga je po ukupnoj površini vinograda (nakon Španije). Izvoz francuskih vina čini 34.01 posto od ukupnog svjetskog tržišta vina.

Livanjski sir i sir iz mijeha

Livanjski sir i sir iz mijeha

Pise: Ivana Jokić
Livanjski sir je jedan od najpoznatijih sireva s područja bivše Jugoslavije. Riječ je o tvrdom, punomasnom siru koji ima umjereno slan, pikantan okus tipičan za ovčje sireve. Sir iz mijeha je hercegovački sir koji se proizvodi od sirovog kravljeg, ovčjeg i kozjeg neobranog mlijeka, te mješavine ovih vrsta mlijeka u različitim omjerima.

Menta/metvica

Menta/metvica

Rod metvica (lat. Mentha) je vrlo opsežan i dobro poznat. Porijeklom su iz Evrope, mada su se sada udomaćile u mnogim dijelovima svijeta. Metvica se uzgaja zbog svojih ljekovitih svojstava još od drevnih vremena, a pronađena je čak i u egipatskim grobnicama iz 1.000 godina p.n.e. Japanci je uzgajaju radi dobivanja mentola preko 2.000 godina. Prema Bibliji, farizeji su skupljali poreze u metvici, kopru i kimu. Karlo Veliki, koji je jako volio bilje, naređivao je ljudima da je uzgajaju. Rimljani su je nosili sa sobom dok su marširali Evropom, pa su je odnijeli i u Britaniju, odakle je preko prvih iseljenika stigla i u Ameriku.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se