Septembar 2009

Surfate arhivu za Septembar 2009.

Kim / kumin

Kim / kumin

Kim, kumin ili ćurukot, kako ga u narodu nazivaju, najstariji je korišteni začin u Evropi, a možda i u svijetu. Pronađen je čak i u neolitskim sojenicama. Upotrebljava se za slana i slatka jela, kruh i likere. Miris sjemena vrlo je aromatičan, a okus ugodan i grije. Korijen ima ista ali nešto blaže izražena svojstva mirisa i okusa.

Epikurejci

Epikurejci

Piše: Adnan Učambarlić
„Reci mi šta jedeš i reći ću ti ko si” - izjava je koja se već smatra narodnom, a zapravo je izjava Jean Anthelme Brillat-Savarina, francuskog advokata i političara sa prelaza 18. na 19. stoljeće, koji je svoju najveću slavu stekao kao gastronom i epikurejac.

Janjetina - Kako odabrati pravi komad

Janjetina - Kako odabrati pravi komad

Piše: Nina Branković
Već pri pomisli na dobro, hrskavo, svježe pečeno janjeće pečenje, krenu nam zazubice (osim, naravno, ako nismo vegetarijanci). U našoj se kuhinji janjeće meso koristi puno i često te je potrebno nešto znati i o kvalitetu i dijelovima janjećeg mesa kako bismo ih znali što bolje pripremiti.

Donuts

Donuts

Pripremila: Lejla Jamakosmanović
Nezaobilazni dio američke hrane svakako su ‘donuts’, što bismo kod nas najprije nazvali ‘krofnama’. Često ih viđamo u filmovima ili TV serijama, posebno u scenama sa policajcima kojima je ovo očito omiljena slastica u pauzama od posla, uz kafu ili pri ‘vrebanju’ kriminalaca iz automobila, u zasjedama koje zovu ’stakeout’.

Gusto tema: Kuharski noževi, 3. dio

Gusto tema: Kuharski noževi, 3. dio

Pripremila: Sara Krajina
Crveni luk jedna je od najčešćih namirnica u kuhinji koju koristimo za većinu jela. Profesionalni kuhari naglašavaju da je luk vrlo važno rezati ravnomjerno, pogotovo ako će se dinstati, jer ako nije narezan ravnomjerno, dijelovi će ostati polusirovi i teško ćemo ih probaviti.

Gusto tema: Kuharski noževi, 2. dio

Gusto tema: Kuharski noževi, 2. dio

Pripremila: Sara Krajina
Sjeckanje namirnica nožem jedna je od osnovnih vještina kuhanja, a različiti recepti zahtijevaju različite tehnike sjeckanja. Slijedite naše savjete za rezanje vrlo tankih kriški (u svijetu zvano ‘julienne’) ili tankih rezanaca (’chiffonade’), kako biste se usavršili i sjeckali kao profesionalac.

Gusto tema: Kuharski noževi, 1. dio

Gusto tema: Kuharski noževi, 1. dio

Pripremila: Sara Krajina
Osnovna alatka svakog dobrog kuhara svakako je dobar, oštar nož. Sa dobrim nožem, priprema hrane ide puno bolje i brže, a i samo kuhanje puno je veći užitak.

CROSSOVER ili FUSION kuhinja

CROSSOVER ili FUSION kuhinja

Piše: Selma Gičević
Tortellini s bambusom u soya-sosu ili možda ćevapi s humusom i čilijem? Zvuče li vam ove kombinacije uzbuđujuće i izazovno ili vas čude, možda čak pomalo i ljute? Ako ste među ovim prvim, dobrodošli u svijet fuzije, u kojem se pomalo drsko i bez predrasuda susreću turska baklava s talijanskom panna cottom, dok se meksički burritosi kupaju u tajlandskim sosovima. Novi, sve popularniji, trend je stil kuhanja u kojem se susreću sastojci svih svjetskih kuhinja, a rezultat su sasvim novi, neočekivani okusi.

Mamurluk - kako ga spriječiti i liječiti

Mamurluk - kako ga spriječiti i liječiti

Pišu: Ivana Jokić i Sara Krajina
Mamurluk je ustvari druga riječ za posljedice trovanja alkoholom. Glavni sastojak alkoholnih pića je etil-alkohol ili etanol, koji se u organizmu razlaže na acetaldehid, odgovoran za glavobolju i povraćanje, i sirćetnu kiselinu, kažu stručnjaci.

Hrana za kućne ljubimce

Hrana za kućne ljubimce

Piše: Adnan Učambarlić
Sve do prošlog stoljeća, na hranjenje kućnih ljubimaca nije se obraćala velika pažnja. Ljubimci su jeli sve što bi im se dalo, a oni malo nezavisniji poput mačaka svoju su prehranu nadopunjavali lovom ili sakupljanjem otpadaka. Takav nesustavan princip hranjenja zadržao se generacijama, posebno kada je većina ljubimaca živjela u ruralnim područjima. Međutim, kako se sve veći broj ljubimaca počeo pojavljivati i u urbanim sredinama te su sve manje i manje bili u prilici samostalno dopuniti svoju ishranu, polako se počelo voditi računa i o njihovoj ishrani.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se