Avgust 2009

Surfate arhivu za Avgust 2009.

Gastroseksualci: nova generacija muškaraca

Gastroseksualci: nova generacija muškaraca

Gastroseksualac (imenica) = osoba koja osjeća strast prema hrani i iz nje crpi senzualno zadovoljstvo.

To su prvenstveno muškarci, godina 25-44, koji žive vrlo aktivne živote, putuju po svijetu i bave se raznim stvarima, a koji neobično vole kuhati, da bi impresionirali i zaveli žene, da bi uživali i da bi ih drugi pohvalili.

Restoranski bonton - Fini restoranski maniri, 5. dio

Piše: Sara Krajina

# 1: Dovođenje djece u restoran

Nikad nije prerano početi učiti djecu kako da se ponašaju u restoranu. Svako svoju djecu voli najviše na svijetu, ali znajte da djeca koja „divljaju” po restoranu nisu simpatična nikome i svakome će pokvariti ugođaj, ponajviše vama kojima će vjerovatno biti neugodno zbog toga…

Restoranski bonton - Fini restoranski maniri, 4. dio

Piše: Sara Krajina

# 1: Kako i kada vratiti jelo ako ste nezadovoljni?

Ukoliko vam se sviđa neko jelo, ali određene namirnice u sklopu tog jela vam ne odgovaraju, bilo zbog alergije ili zbog dijete ili jednostavno jer vam ne prijaju, imate pravo kada naručujete ljubazno zamoliti konobara da prenese kuharu poruku da vam ih ne stavlja ili da ih zamijeni nekim vama prihvatljivijim sastojcima. Ovo se jedino ne odnosi na umake ili čorbe - oni su takvi kakvi su, pa ih uzmite ili ostavite, nema vađenja sastojaka. Osoblje bi trebalo da vam ispoštuje želju bez zamjeranja.

Restoranski bonton - Fini restoranski maniri, 3. dio

Piše: Sara Krajina

# 1: Šta obući kad idete u restoran?
Danas mahom prevladava trend ležernog šika. Postavlja se pitanje pak, gdje je granica te ležernosti? Da li su farmerke i tene ok? U većini restorana, ipak nisu. Ako prvi put idete u neki restoran, najbolje je da ih unaprijed nazovete i pitate za ‘dress code’.

Restoranski bonton - Fini restoranski maniri, 2. dio

Piše: Sara Krajina

# 1: Pribor za jelo - redoslijed

Pribor za jelo koristite tako da počnete od onog noža, viljuške ili kašike koji su najdalje od tanjira, pa za svako sljedeće jelo koristite sljedeći najdalji pribor. Krajnja lijevo je viljuška za salatu, a do nje je viljuška za večeru. Kašika za juhu je krajnja desno, do nje slijedi kašika za piće (recimo, za čaj), nož za salatu te nož za večeru. Kašika ili viljuška za desert nalaze se obično iznad tanjira ili ih pak donesu uz desert. Bitno je samo zapamtiti da pribor koristite od krajnjeg vanjskog prema unutrašnjim.

Restoranski bonton - Fini restoranski maniri, 1.dio

Piše: Sara Krajina

Ponavljanje je majka znanja, vele stari Latini, pa smo tako odlučili napraviti mali podsjetnik finih manira u restoranima, kako za one čije je znanje malo zahrđalo, tako i za mlade koji se tek spremaju poći u pohod na restorane. Restorani su važan dio kulturnog, društvenog, pa i romantičnog i poslovnog života, tako da znati se ponašati u restoranu i nije nevažno. U narednih nekoliko izdanja, Gusto vam donosi kratki pregled lijepog ponašanja u restoranima, tj. „sve što ste htjeli znati o restoranskom bontonu, a bilo vas je sramota da pitate!”.

Master

Master

Istražila: Ivana Jokić
Foto: Aleksandar Arsenović
Intiman meksički restoran gdje konobar dođe samo - kad ga zatrebate!

Harizma

Harizma

Istražila: Ivana Jokić
Foto: Aleksandar Arsenović
Izvrsna vinska karta i promjena jelovnika svakih 6 mjeseci

Gondola

Gondola

Istražila: Ivana Jokić
Foto: Aleksandar Arsenović
Zgodan caffe bar u duhu Venecije, sa lijepom baštom

Vrelo Borak

Vrelo Borak

Istražila & foto: Dragana Nižić
Tradicionalni hercegovački specijaliteti i predivna priroda

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se