Slatke stvari


Raskošni voćni kolači

Raskošni voćni kolači

Svježe sezonsko voće bilo je inspiracija za recepte koji su pred vama, a tu su se smjestile zavodljive jagode, prve trešnje i još mnogo ukusnih plodova tako dugo čekanog proljeća i ljeta.
Pripremila: Dragana Nižić

Zabaglione krema

Zabaglione krema

Zabaglione ili Zabaione je jedna od najpoznatijih slastica talijanske kuhinje. Ta pjenasta vinska krema od jaja prvobitno je bila oplemenjena Marsala vinom, dok se danas za njezinu pripremu koriste i druge vrste slatkih vina, alkohola i bezalkoholnih pića.
Pripremila: Dragana Nižić

Izdvojeno iz Gusto br. 73 septembar 2014.

Izdvojeno iz Gusto br. 73 septembar 2014.

Ganache (ganaš) u doslovnom prevodu sa francuskog znači obraz. I upravo takva i jeste ova slasna kombinacija vrhnja i čokolade - mekana, nježna, neodoljiva, jednostavno prsti lete ka njoj…

Bajram Serif Mubarek Olsun!

Bajram Serif Mubarek Olsun!

Ramazanski bajram zove se još i veliki ili slatki Bajram (tur. Şeker Bayramı, u doslovnom prevodu praznik slatkiša), kada se služe brojne poslastice. U toplim ljetnim danima kada nam više prija nešto svježija hrana, neki će se odlučiti za pripremu malo laganijih slatkiša, dok će drugi ostati vjerni tradiciji kolača prelivenih gustom agdom, slasnih, sočnih i jednostavno neodoljivih.

Pripremila: Dženana Hrlović

Sutlija, specijalitet svake kulture na planeti

Sutlija, specijalitet svake kulture na planeti

Sutlija ili sutlijaš je jelo koje se pravi od riže pomiješane sa vodom ili mlijekom, a često se dodaju i sastojci poput grožđica i cimeta. Različite verzije ovog jela koriste se kao deserti ili večera.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Kolači s jagodama

Crvene, sočne i savršene veličine zalogaja, jagode su voće kojem teško ko može odoljeti. U jeku sezone ima ih mnoštvo, a kako ne mogu dugo stajati idealan način da produžite njihov rok trajanja je da ih jednostavno sljubite sa drugim namirnicama i oblikujete jednostavne i neodoljive kolače.
Pripremila: Dženana Hrlović

Slatki ledeni prekrivač na kolačima

Slatki ledeni prekrivač na kolačima

Neki ga nazivaju frosting, neki icing, a porijeklo i vuče od riječi ice (led), jer granule šećera na kolaču predstavljaju ledene komadiće. Bilo kako da odaberete da ga zovete, nećete pogriješiti niti će to imati nekog velikog udjela u vašem uživanju u ovom slatkom prekrivaču vaših kolača. Historija ove poslastice seže stoljećima unazad.
Piše: Adnan Učambarlić

Cheesecake na 8 načina

Cheesecake na 8 načina

Pripremljeni od nekoliko osnovnih sastojaka i neobaveznih dodataka, kolači i torte od sira se razlikuju prvenstveno po vrsti sira i načinu pripreme, tj. da li se termički obrađuju ili ne. Ako još niste, pravo je vrijeme da isprobate neku od kombinacija koje vam predlažemo ili osmislite cheesecake ideju po svom ukusu.
Pripremila: Dragana Nižić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se