Povrće


Buranija

Buranija

Buranija je veoma hranjivo povrće iz roda mahunarki. Porijeklom je iz Meksika, ali se koristi u ishrani skoro u svim zemljama svijeta. Postoji mnogo vrsta buranije, a neke od poznatijih su: tiber, nerina, lodi, fruidor, zlatna olovka, italijanska buranija…
Pripremila: Ivana Ljubičić

Mladi luk

Mladi luk

U proljeće mladi luk zauzima posebno mjesto na trpezi, budući da je poželjan dio raznih salata. Izuzetno je bogat mineralima kao što su kalij, fosfor i kalcij, koji štite srčane mišiće i kosti, te vitaminima B kompleksa. Ukoliko vam smeta intenzivan okus i miris ove namirnice možete ga ublažiti tako da ga dodate u variva, omiljeno povrće ili pak u razne složence.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Kelj

Kelj

Kelj je zeljasto zeleno povrće koje pripada porodici kupusnjača (Brassica), a vjeruje se da su kelj kakav danas poznajemo selekcijom stvorili belgijski povrtlari još u 18. stoljeću odakle je ubrzo osvojio cijelu Evropu. Kelj je veoma zdrava namirnica za koju se pokazalao da može preventivno djelovati protiv raka, a i jako je bogat vitaminom C kojeg, doduše, kuhanjem gubi.
Pripremila: Sara Krajina Jazvić

Karfiol

Karfiol

Zbog svoje energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, karfiol veoma povoljno djeluje u borbi protiv bolesti koje nastaju radi savremenog načina života i ishrane. U današnje vrijeme kada se često jede u “hodu” karfiol je jako zahvalan jer se veoma brzo priprema, a slastan je u raznim oblicima.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Bob

Bob

Prema starom narodnom vjerovanju zrno boba donosi sreću, a mnogi narodi ga u toku velikh praznika vole imati u kolaču ili na stolu. Riječ je o ukusnom povrću, ali pomalo zaboravljenom u domaćoj kuhinji. Kada se uzme u obzir da se od boba mogu praviti razne čorbe, ali i salate i ukusni sendviči, šteta je ovu biljku baciti u zaborav.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Koraba

Koraba

Zbog svog nježnog okusa koji može zahvaliti gorušičnom ulju i drugim vrijednim hranjivim tvarima koje su u njoj sadržane, koraba se uzgajala još u vrtovima naših predaka, ali jednako je poželjna i danas. Kao i ostale vrste kupusa, i koraba je tipično jelo za hladnija godišnja doba koje nas može zaštititi od prehlade.
Pripremila: Sara Krajina Jazvić

Vinova loza – stara penjačica plemenita ploda

Vinova loza – stara penjačica plemenita ploda

Vinova loza je biljka penjačica koja se uzgajala još prije 6.000 godina u Egiptu. Izrastanjem se oblikuje u grm, a visina joj varira između 5 i 15 metara. Listovi su različitih oblika i također različite zelene boje što ovisi o vrsti vinove loze. Plod vinove loze je grozd, čija se veličina zrna i boja ploda razlikuju od vrste do vrste. Plod se može koristiti svjež, sušen te prerađen u voćne sokove ili alkohol.
Pripremile: I. Ljubičić i S. Krajina Jazvić

Fine ljetne rolnice

Fine ljetne rolnice

Patlidžani i tikvice odličan su sezonski izbor kada želite pripremiti povrće na brži i drugačiji način pomoću roštilja ili grill tave. A tek kada ih napunite sastojcima po svom ukusu i zarolate, otkrit ćete zanimljiva hladna i topla predjela!
Pripremila: Dragana Nižić

Blitva i brokule

Blitva i brokule

Tople ljetnje dane treba iskoristiti i u gurmanskom smislu, a sezonsko povrće je oduvijek bilo od neprocjenjive vrijednosti. Biljke koje nas tada oduševljavaju svojim intenzivnim bojama imaju veliki uticaj na naše zdravlje i ljepotu.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Rukola

Rukola

Ukoliko sve do sad niste pridavali pažnje zdravom načinu života, došao je pravi mjesec za promjene - sada imate šarolik izbor namirnica pa možete da jedete zdravo, a ukusno! Donosimo vam priču o rukoli, povrću iz porodice kupusa koje je postalo važna namirnica za zdravu ishranu, a ujedno je i dobar afrodizijak.
Pripremila: Ivana Ljubičić

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se