Origano i mažuran

oregano
Porodica Origanum
Ove autohtone mediteranske biljke spadaju u porodicu Origanum, a danas ih se može naći u raznim dijelovima svijeta pod različitim nazivima. Origanum vulgare koji raste samoniklo u Britaniji naziva se divlji mažuran, blijedoružičastih je cvjetova a listovi su mu blage arome. U mediteranskim pak zemljama samoniklo raste grčki origano (Origanum vulgare, subsp. hirtum), poznat kao samo origano. Listovi su mu zeleni, blago dlakavi i jako aromatični.

Radost i ljepota planina
Naziv origano se izvodi iz grčkih riječi ‘oros’ za planinu i ‘ganos’ što znači radost i ljepota. U Grčkoj se ova biljka upliće u krune koje nose mladenci. Prema grčkoj mitologiji, kiparski kralj je imao slugu Amarkosa koji je ispustio bočicu parfema i onesvijestio se od straha. Za kaznu, bogovi su ga pretvorili u origano, nakon čega, ako ga se nalazilo na grobovima, to je bio znak da je s mrtvima sve u redu. Venera je bila prva koja ga je uzgajala u svom vrtu.
Aristotel je zabilježio da bi kornjače nakon što bi pojele zmiju, odmah jele origano kako bi izbjegle smrt. Zbog toga se formiralo vjerovanje da je origano djelotvoran protuotrov za zmijske ujede. Grci i Rimljani su ga koristili kao miris nakon kupanja i kao ulje za masažu te kao sredstvo za dezinfekciju i kao konzervans. Upravo su oni ovu biljku raširili po Europi, gdje je postala poznata kao mažuran. Englezi su je prenijeli u SAD, gdje je došlo do daljnje zbrke sa imenima. Do 1940-tih, u Americi se obični mažuran zvao divlji mažuran, a danas je poznat kao origano. Međutim, u nekim dijelovima Meksika i južnih država SAD-a, origano je naziv za neku sasvim drugu biljku slične arome. Slatki, pak, mažuran, porijeklom je iz sjeverne Afrike i donesen je u Europu u 16. stoljeću, te se stavljao u bukete da brani od kuge i ostalih bolesti.

Neke od vrsta
Origanum amanum
Otporna višegodišnja biljka, visine i raspona 15-20 cm. Ima otvorene, cjevaste cvjetove blijedoružičaste ili bijele boje. Listovi su joj maleni, srcoliki, svijetlozeleni i aromatični. Ovo je odlična biljka u gorskim vikendicama. Ne voli vlažnu atmosferu.

Origanum x applei – Zimski mažuran

Srednje otporna višegodišnja biljka, zgodna za uzgoj u loncima. Visina 23 cm, raspon 30 cm, sa malenim ružičastim cvjetovima i vrlo malim, aromatičnim listićima koji u pravim uvjetima mogu biti dostupni cijele godine.

Origanum majorana (Majorana hortensis) – Slatki mažuran
Srednje otporna višegodišnja biljka, a u hladnim klimama uzgaja se kao jednogodišnja. Visina i raspon 30 cm, sa sitnim bijelim cvjetovima u pršljenima. Listovi su joj okrugli, svijetlozeleni i jako aromatični. Ovo je najbolja vrsta što se tiče arome. Možete je koristiti u svim receptima gdje se traži mažuran.

Origanum heracleoticum – Grčki origano

Otporna višegodišnja biljka, visine i raspona 45 cm. Ima pršljene sitnih, cjevastih, bijelih cvjetova ljeti. Sivozeleni, dlakavi listovi, jako su aromatični. Ovo je izvanredan začin za pizze.

Origanum vulgare ‘Nanum’ – Patuljasti mažuran

Otporna višegodišnja biljka, visine 10 cm i raspona 15 cm. Bijeli/ružičasti cvjetovi ljeti. Sitni, zeleni, aromatični listovi. Ljupki, kompaktni, maleni grm; odličan za lonce i prednji dio vrta sa začinskim biljem. Odličan i u kulinarstvu.


Uzgoj u vrtu

Slatki i zimski mažuran trebaju sunčano mjesto u vrtu i dobro ocjedito, suho, po mogućnosti vapnenasto tlo. U suprotnom, bolje ih je uzgajati u loncima. Svi ostali su otporni i prilagodljivi, te će tolerirati većinu tla, dokle god nisu preplavljeni zimi. Za većinu je dobra udaljenost od 25 cm. Listove berite kada god ih ima, a cvjetovi se mogu sušiti i koristiti u suhim cvjetnim aranžmanima. Kada ih sadite u loncima, koristite mješavinu od kore, šljunka i treseta, pazite da biljku previše ne zalijevate te da one sa zlatnim i šarenim listovima dobiju nešto sjene sredinom dana. Odrežite nakon cvatnje i prihranite tekućim gnojivom.

Gusto savjet: Za privremeno ublažavanje zubobolje, žvačite list ili utrljajte kap esencijalnog ulja na desni.

Ljekovitost

Ova biljka je jedan od najboljih antiseptika zbog visokog udjela timola. Čaj od mažurana pomaže kod jakih prehlada, ima umirujuće djelovanje na živce i pomaže smiriti želudac. Dobar je i protiv morske bolesti. Nekoliko kapi esencijalnog ulja na jastuku pomoći će vam da zaspite.

U kulinarstvu

Mažuran i origano pospješuju probavu, te djeluju kao antiseptik i konzervans. Jedan su od glavnih sastojaka bouqueta garni i dobro se kombiniraju s pizzom, mesom i paradajzom, te povrćem i desertima na bazi mlijeka.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se