Hit mjeseca septembra iz Sarine kuhinje

september-007

Septembar je mjesec slađenja zrelim plodovima, ali i finim kolačima, pa probajte neku od ovih korisnih malih alatki za slastičarska remek djela i počastite se finim jelom sa hit povrćem sezone - tikvom!

slasticarski-valjak Slastičarski valjak - Zaglađivanje tijesta za kolače zna biti prilično nezgodno, pogotovo ako se tijesto spušta direktno u kalup. Domaćice su domišljate, naravno, pa iznađu rješenja, poput korištenja čaša i drugih valjkastih predmeta, ali prava pomoć leži u vrlo jednostavnoj i jeftinoj kuhinjskoj alatkici - slastičarskom valjku. Može ga se naći u našim prodavnicama u raznim debljinama i dužinama.

Salstičarske oklagije sa dezenom oklagije-sa-dezenom - Nedavno sam na internetu otkrila novi izum u oblasti kuhinjskih alatki, premda on još nije u prodaji. Radi se o okagijama koje već na sebi imaju laserski izrezane dezene/motive koji se onda rolanjem prenesu na tijesto. Interesantan podatak je da su na ovu originalnu ideju nadošla tri studenta sa Piet Zwart Instituta u Roterdamu, u sklopu jednog studentskog projekta. Pogledajte video kako se koristi ovakva oklagija na ovom linku: www.finedininglovers.com/blog/curious-bites/laser-cut-patterned-rolling-pins/. Ko zna, možda nakon gledanja videa i sami nadođete na ideju kako napraviti nešto slično!

marrow Zelene, duge tikve - Vrhunac je sezone za ovo blago povrće koje se zbog svog neutralnog okusa izvrsno povezuje sa raznim drugim namirnicama. Odlično idu sa jakim začinima, „buđavim” sirevima ili mariniranim mesom.

Punjena pečena tikva sa couscousom i salamom punjena-pecena-tikva

Sastojci (za 4 osobe): 1 veća tikva, 100 g couscousa, sok od jednog limuna, 1 sitno nasjeckan luk, maslinovo ulje, 100 g chorizo salame (ili druge po želji, ali začinjene), narezane na komadiće, 1 pečena crvena paprika sitno narezana, 2 zrela paradajza bez sjemenki, narezana na kockice, po 1 kašika sitno nasjeckanog peršuna, korijandera i mente, so i svježe mljeveni biber

Priprema: Zagrijte rernu na 200°C. Tikvu prerežite po dužini, izvadite sjeme, pa postavite na lim za pečenje. Couscous naspite u zdjelu, pospite sokom jednog limuna i tek toliko ključale vode da prekrije, pa pokrijte zdjelu folijom da odstoji 5 minuta. Zagrijte tavu, pa u njoj maslinovo ulje te propržite luk dok ne pozlatni. Dodajte salamu i pržite dok ne bude blago hrskava i pusti masnoću. Prespite u zdjelu sa couscousom i dodajte paradajz, papriku i začinske biljke. Dobro promiješajte i začinite po želji, pa kašikom punite udubljenja od polovica tikve. Pecite 20 minuta dok se tikva ne smekša.

Sarin savjet: Da biste provjerili je li tikva pečena, zabodite vršak noža u stranu tikve - ako pruža tek blagi otpor, onda je pečena.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se