Hit mjeseca aprila iz Sarine kuhinje

dekoracija-stola-za-uskrs-ili-vaskrs

U prvom pravom proljetnom mjesecu aprilu toliko je svježih ideja da bih vam mogla svašta izdvojiti, ali ograničena prostorom, suzila sam izbor na nekoliko naj stvari - sve sa temom svježine!

bresaola Suho meso bresaola – Bresaola (izgovara se brezaola) je divno talijansko suho meso koje se izvrsno kombinuje sa rukolom i parmezanom, uz dodatak cherry paradajza, extra djevičanskog maslinovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka - super kombinacija za proljeće i ljeto! Upoznala sam ga još davno, u dobrim talijanskim restoranima u Londonu kao salatu bresaola completa, „obnovila gradivo” u posjetima Italiji, a nedavno ga pronašla i u novootvorenom sarajevskom restoranu Fiori. Radi se o sušenoj, slankastoj, pomalo pikantnoj, tanko rezanoj govedini lijepe crvene boje, bez imalo masti. Delikates, nema šta! Sad se bacam u potragu za njom po lokalnim supermarketima s nadom da će mi se posrećiti i da ću je naći…

Kuhinjske česme sa tušem - cesma-3 Pred nama je lijepa sezona lisnatog povrća, raznovrsnih hrskavih salata te sočnog voća. Sve pet, jedino zna biti malo dosadno prati list po list ili jagodu po jagodu pod tankim mlazom vode na sudoperskoj česmi. Za takve stvari idealna je kuhinjska česma sa tušem - koji se jednostavno izvuče iz česme i raspaljot! Ima ih nabaviti i kod nas u svim bolje opremljenim prodavnicama vodo-opreme, premda uglavnom nisu jeftine. Za nešto povoljnije opcije pogledajte u Obiju. Napomena: česme s tušem su dosta i velike (gabaritne), pa uzmite i to u obzir.

plain-green-kitchen-cabinets-of-kitchen-painted-kitchen-cabinet-ideas-light-green-in-kitchen-cabinet Zeleno, volim te! - Ko može ne voljeti lijepu zelenu boju proljeća, pogotovo nakon monohromnih boja zime! Ako ste u procesu renoviranja kuhinje, evo ideje za svjež izgled i pravi odmor za oči. Ipak, dublji zeleni tonovi ili pak oni jarči, poput limete, znaju biti malo i napadni, pa u tom slučaju nježna mentol zelena boja je pravi izbor. Ako je još kombinujete sa rustikalnim dizajnom kuhinje, onda imate puni pogodak.

Marinade sa bijelim lukom - Sretna sam kad otkrijem proizvod/namirnicu koja je istovremeno i ukusna i zdrava, a moje najnovije otkriće su Proorg marinade na bazi domaćeg, organskog bijelog luka. Ova „doza zdravlja” iz malih teglica marinade lako se konzumira: direktno iz teglice na kašičicu ili namazana na krišku hljeba ili kao dodatak jelima, kao što je slučaj u ovom laganom proljetnom receptu za krpice.

Krpice u povrću sa Proorg Classic marinadom sa bijelim lukom krpice_bijeli_luk

Sastojci (za 2 osobe): Za krpice: 200 g brašna, so, voda; Za prilog: 1 bijela tikvica, 1 glavica crvenog luka, 100 g mini paradajza, 1 paprika, 2 supene kašike Proorg Classic marinade, so, biber, povrtni začin, peršun, maslinovo ulje

Priprema: Za krpice zamijesite sastojke, izvaljajte, nasjeckajte na kockice i ostavite da se osuše. Nakon toga krpice skuhajte u posoljenoj vodi. Krpice su gotove kad isplivaju na površinu. Pokupite ih i spremite u dublju zdjelicu, pa pospite maslinovim uljem da se ne zalijepe dok prilog ne bude gotov.

Za prilog, crveni luk isjeckajte i dinstajte dok ne poprimi prozirnu boju. Tikvice i papriku narežite na kockice i također dinstajte dok tikvice ne omekšaju. Na kraju dodajte začine, so, biber, povrtni začin i sitno nasjeckani peršun. Mini paradajz prepolovite i dodajte u prilog na kraju bez miješanja da zadrži oblik. Dovoljno je dinstati tako samo nekoliko minuta. Na kraju, na tanjir stavite krpice, pospite prilogom i dodjate Classic marinadu da vaše jelo sa krpicama dobije potpun okus.

Prosječna cijena: 5 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se