Aprilski top 3: losos, mladi krompir i limeta

april

Losos, mladi krompir i limeta izuzetna su kombinacija zdravih namirnica koje preporučujemo prvih proljetnih dana. Osim bojama, uveselit će trpeze i sjajnom kombinacijom nutrijenata. Možete ih pripremiti zajedno ili kao zasebne osnovne namirnice u različitim receptima, a u nastavku pročitajte zbog čega su baš ove namirnice aprilski top 3 po izboru Gusta.

Pripremila: Dženana Hrlović

Losos

Losos je izuzetno cijenjena riba zbog visokog sadržaja esencijalnih aminokiselina, te masnih kiselina, posebno omega 3. Također sadrži i minerale poput željeza, kalcija, fosfora i selena. Upravo zahvaljujući ovakvoj kombinaciji sastojaka povoljno djeluje na nervni sistem, te poboljšava pamćenje i koncentraciju. Smatra se namirnicom izuzetno korisnom za čulo vida, te povoljno djeluje na kožu, sluznice, kosu i nokte. Mnogi ga smatraju hranom bogatih jer je prilično skup. U našim ribarnicama i tržnim centrima se prodaje po cijeni od 22 do 30 KM za kilogram svježe ribe. Posebno je cijenjen dimljeni losos.

Pašteta od lososa pasteta-od-lososa

Sastojci: kuhano jaje, 300 g dimljenog lososa, 300 g krem sira, sok od ½ limuna, naribana korica limuna, ¾  kašike sitno isjeckanog kopra, 2 kašike vrhnja, 10 ml maslinovog ulja, so, biber

Priprema: U blenderu dobro izmiksajte sir, losos, limunov sok, koricu limuna, vrhnje, te maslinovo ulje. Umiješajte sitno isjeckano kuhano jaje. Dodajte kopar pa posolite i pobiberite. Smjesu upakujte u staklenu teglicu i držite u frižideru do posluživanja.

Prosječna cijena: 22 KM

Mladi krompir

Krompir je jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima. Koristi se kao osnovna namirnica za pripremu predjela, glavnih jela, salata, a mnogi ne uspjevaju odoljeti ni slatkim knedlama. Posebno je cijenjen mladi krompir koji se nutritivno razlikuje od „starog”, dostupnog tokom cijele godine. Mladi krompir bogatiji je šećerom i vitaminom C, a s obzirom da još uvijek nije dostigao punu zrelost odlikuje ga i posebna aroma zbog koje se često priprema kao samostalno jelo. Posebno je omiljena kombinacija mladog krompira pečenog u ljusci, te posluženog sa mladim sirom, kajmakom i lukom.

salata-od-mladog-krompira-i-kopra Salata sa mladim krompirom i koprom

Sastojci: 500 g mladog krompira, 150 g mladog luka, so, 200 ml pavlake, ½ kašičice mljevenog bibera, sok od ½ limuna, maslinovo ulje, krupno sjeckani kopar, so po ukusu

Priprema: Najprije pripremite dresing za salatu tako da pomiješate pavlaku i maslinovo ulje, a zatim dodate limunov sok, mljeveni biber i kopar. Sve dobro izmješajte da se sastojci sjedine. Mladi krompir skuhajte u slanoj vodi, pazeći da ga ne prekuhate. Gotov krompir odmah ocijedite i stavite u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Potom ga ogulite i izrežite na kockice veličine zalogaja. Luk očistite i izrežite na kolutiće. Pomiješajte krompir i mladi luk u dublju posudu, pa prelijte pripremljenim dresingom sa koprom. Pustite da odstoji oko sat vremena prije posluživanja.

Prosječna cijena pripreme: 8 KM

Limeta

Iako izuzetno podsjeća na limun, limeta pripada sasvim različitoj vrsti citrusa. Njeni plodovi su aromatični i pomalo slatkasti. Obično se koristi kao dodatak salatama, marinadama ili kao osnovni satojak za pripremu različitih koktela i poslastica. Odlikuje je visok sadržaj kalcija i folne kiseline, te vitamina C. Smatra se da ima antibakterijsko djelovanje, pa povoljno djeluje kod različitih problema kože.

Tart od limete tart-od-limete

Sastojci: Za tijesto: 250 g brašna, 125 g maslaca, 1-2 jaja, malo soli, kašika šećera; Za fil: 150 ml soka od limete, naribana korica 2-3 limete , 150 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 500 ml slatkog vrhnja, 4 cijela jaja, 3 žumanca

Priprema: Umijesite sastojke za tijesto i stavite u frižider da odstoji najmanje pola sata. Potom tijesto razvaljajte i njime obložite kalup, koji ste prethodno namazali maslacem. Pecite 5-7 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 170°C. U međuvremenu pomiješajte sastojke za fil, tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ovako pripremljenu smjesu prelijte po polupečenom tijestu, pa nastavite peći oko pola sata dok se krema stegne. Gotov kolač pustite da se ohladi prije posluživanja najprije na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru.

Prosječna cijena pripreme: 13 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se