Bobice smreke – narodni lijek

smreka

Smreka je zimzeleni grm, a od bobica ove biljke pravi se čaj, sok, rakija, začin i drugi proizvodi iz narodne medicine. Svi dijelovi smreke su ljekoviti, a ova biljka je sjajan diuretik, preporučuje se i protiv kašlja, astme, želučanih bolesti, znojenja, čak i gonoreje.

Pripremila: Ivana Ljubičić

S obzirom na to da posjeduje antibakterijska svojstva, koristi se za liječenje infektivnih bolesti pluća. Za glavobolju se preporučuju izdrobljeni plodovi u vidu obloge koji se previju na čelo. U 100 grama mladih izdanaka bobica smreke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C, pa se ova biljka preporučuje i za jačanje imuniteta. Bobice smreke se mogu kupiti kod proizođača organske hrane, a 1 kg košta 6 KM.

Gusto upozorenje: Ove bobice bi ipak trebalo koristiti obazrivo jer pretjerana upotreba može dovesti do oštećenja bubrega. Ne preporučuje se ni trudnicama jer može dovesti do kontrakcija maternice.

Od začina do rakije

Smreka je začin prisutan u evropskoj kuhinji, naročito u kuhinji alpskih zemalja. Njome se začinjaju jela od kiselog kupusa i meso, naročito divljač. Dobro se kombinuje s biberom, mažuranom i lovorom, ali i voćem. Od ove biljke se pravi i rakija dobro poznata u našem narodu. Klekovača je aromatična rakija koja se koristi za otvaranje apetita, cirkulaciju, protiv prehlade, te za spoljnu upotrebu u vidu obloga kod reume i nazeba. Drvo smreke koristi se u proizvodnji sitnog namještaja i za rezbarenje, eterično ulje smreke se koristi u medicinske svrhe, kao i dodatak kozmetičkim preparatima, prvenstveno sapunima i šamponima. Ulje se dodaje i u dezinfekciona sredstva za kućnu i industrijsku upotrebu kao i u osvježivače zraka.

Gusto zanimljivost: Drugi nazivi za bobice smreke su kleka, borovica, navadni brin, wacholder (njem.), juniper (eng.), Genevrier (franc.), Ginepro (tal.), enebro (špan.).

caj-od-smreke

Ljekoviti recepti sa bobicama smreke:

Čaj od smreke

Sastojci: 1 kašičica zgnječenih bobica smreke, med ili šećer po želji

Priprema: Kašičicu dobro zgnječenih bobica prelijte sa 2 dl vrele vode, a posudu pokrijte na 5 do 10 minuta. Zatim procijedite i pijte najviše dvije šoljice dnevno. Čaj se po želji zaslađuje medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili oboljenja želuca i crijeva, ne treba ga zaslađivati​​.

Sirup od smreke (za poboljšanje apetita) sirup

Sastojci: 500 g bobica smreke, malo meda

Priprema: Bobice kratko prokuhajte u tri litre vode. Zatim ih zgnječite i ponovo prokuhajte uz dodavanje vode po potrebi. Dobijenu smjesu ​procijedite kroz sito i ostavite da se ohladi. Da bi se dobio sirup, potrebno je da se doda med, a nakon toga se sipa u tegle i dobro zatvori. Za poboljšanje apetita, djeci se daje kašičica sirupa tri puta dnevno, a odraslima dvije.

Mješavina protiv crijevnih grčeva

Dobro izmiješajte jednake dijelove smreke, pelina, hajdučke trave i cvijeta kamilice, pa 2-3 kašičice te mješavine odvojite i prelijte s 2-3 šoljice ključale vode, ostavite poklopljeno 5-10 minuta, a zatim procijedite i pijte nezaslađeno.

Bobicama protiv šećerne bolesti:

Evo nekoliko vrijednih savjeta za borbu protiv dijabetesa uz pomoć bobica smreke.

- Koristite sok od bobica (razrijeđen) ili nezaslađen čaj spremljen od plodova.

- Dobro promiješajte po 10 g plodova smreke, virka (gospin plašt), lanenog sjemena, ždraljevine i lista borovnice pa 3 kašike te smjese prelijte sa 0,5 l hladne vode, ostavite da prenoći i sutradan zagrijte i kuhajte 5 minuta (pošto voda proključa), ohladite, procijedite i pijte prije svakog obroka po 1 čašu (nezaslađeno).

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se