Okrepljujuća jela s piletinom

chezbastille2014

Za okrijepiti dušu i tijelo dok je vani još hladno, nema ničeg boljeg od domaćih čorbi, variva i jela u saftu. Između zime i proljeća, organizmu je potrebna kvalitetna prehrana, a pridodamo li tome i ekonomičnost, piletina je pravi izbor! Iako se može pripremiti na mnoštvo načina, ovog puta biramo piletinu u toplim jelima “na kašiku” i u slasnim umacima.

Pripremila: Dragana Nižić

Starinska pileća obara obara

Sastojci: 500 g piletine, 40 ml ulja, 1 luk, 1 mrkva, 1 korijen peršuna, 1 korijen celera, 1 kašika gustina, so, biber, začin od povrća, mažuran, lovorov list, korica limuna, 1 crvena paprika, malo vinskog octa, 1 kašika koncentrata paradajza

Priprema: Na vruće ulje stavite narezanu piletinu i popecite je sa svih strana. Dodajte nasjeckani luk, papriku, mrkvu, peršun i celer narezan na kolutiće ili rezance i sve kratko propirjajte. Zatim posolite, dodajte gustin razmućen u malo vode i koncentrata paradajza, dobro promiješajte i zalijte s 800-1 000 ml vode. Dodajte začin od povrća, biber, mažuran, lovorov list i koricu od limuna. Lagano kuhajte dok meso ne omekša. Na kraju obaru po želji zakiselite octom. Pileću obaru poslužite s kuhanim krompirom.

Prosječna cijena: 8 KM

ragu Ragu od piletine

Sastojci: 200 g piletine, 50 g graška, 50 g šampinjona, 100 g cvjetače, so, biber, muškatni oraščić, 100 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer), 40 g maslaca, 20 g brašna, 1 žumanjak, limunov sok, 2 kašike kiselog vrhnja, 1 kokošja kocka, peršun

Priprema: Piletinu i korjenasto povrće narežite na manje kocke. Na zagrijanom maslacu lagano popecite piletinu, a zatim pripremljeno povrće. Nakon toga dodajte cvjetiće cvjetače i grašak. Malo posolite, pobrašnite i zalijte vodom. Dodajte kokošju kocku i ostavite lagano kuhati. Posebno na malo maslaca propirjajte na listiće narezane šampinjone, malo ih posolite i umiješajte u juhu. Sve još pobiberite i dodajte naribani muškatni oraščić, a sasvim na kraju umiješajte žumanjak razmućen u kiselom vrhnju i nasjeckani peršun. Po želji dodajte malo limunova soka. Pileću ragu juhu poslužite uz prepečenac.

Prosječna cijena: 8 KM

Pileći paprikaš paprikas

Sastojci: 1 pile (oko 1 kg), 1 luk, 50 g sušene slanine, 2-3 paprike, 2 paradajza, 100 ml kiselog vrhnja, 100 g šampinjona, 1 čajna kašika mljevene slatke paprike, 3 češnja bijelog luka, 1 kašika brašna, 1 kašika ulja, so, biber, sjeckani peršun, začin od povrća

Priprema: Pile očistite, operite, narežite na manje komade i posolite. Slaninu narežite na tanke ploškice, luk i češnjak nasjeckajte. Oprane šampinjone narežite na listiće, papriku na kolutiće, a paradajze (koje ste prethodno ogulili) na kockice. Na malo ulja kratko propirjajte slaninu i luk, maknite sa štednjaka, dodajte crvenu mljevenu papriku i malo promiješajte. Na tome popecite piletinu sa svih strana, a zatim dodajte šampinjone, papriku, češnjak, biber i začin od povrća. Poklopljeno pirjajte (u vlastitom soku bez dolijevanja vode) na laganoj vatri oko 15 minuta. Povremeno jelo promiješajte. Kad meso skoro omekša, dodajte paradajze. Brašno i vrhnje razmutite s oko 100 ml vode, umiješajte u paprikaš i pustite sve kratko prokuhati. Dodajte sjeckani peršun i začinite još malo po potrebi.

Prosječna cijena: 10 KM

piletina-gljive Piletina s gljivama

Sastojci: 500 g pilećih fileta, 1 crvena paprika, 1 luk, 2 kašike ulja, 300 g šampinjona, 250 g krompira, 250 ml pasiranog paradajza, 2-3 svježa paradajza, sjeckani peršun, so, biber, začin od povrća, peršun za dekoraciju

Priprema: Piletinu narežite na kockice i kratko popecite na zagrijanom ulju. Dodajte nasjeckani luk i papriku pa još kratko popirjajte. Šampinjone narežite na četvrtine ili listiće, a krompir na kockice te dodajte mesu. Zalijte vodom da prekrije sadržaj i kuhajte poklopljeno 15-ak minuta na laganoj vatri. Ulijte pasirani paradajz, dodajte sjeckani paradajz i sve začinite. Kuhajte još 15 minuta. Ako želite gušće jelo, dio krompira ispasirajte. Poslužite toplo ukrašeno peršunom.

Prosječna cijena: 10 KM

Kokoš na brudet brudet

Sastojci: 1 manja očišćena kokoš, 2 kašike vinjaka, 1 luk, 40 ml ulja, 100 ml bijelog vina, 2 češnja bijelog luka, 4 paradajza, so, peršun, biber, piment, lovor, ruzmarin, limun, 1 crvena paprika, 1 mrkva, 2 kašike koncentrata od paradajza, peršun za dekoraciju, začin od povrća

Priprema: Kokoš narežite na komade, posolite, pospite začinom od povrća i poškropite vinjakom. Neka tako pripremljeno meso kratko odstoji. Na ulju popecite nasjeckani luk, mrkvu i crvenu papriku, dodajte vino, nasjeckani češnjak i peršun, oguljene i na kocke narezane paradajze, piment, biber, lovor, ruzmarin i plošku limuna. Propirjajte i dodajte pripremljenu kokoš. Prije pirjanja meso kokoši popecite s obje strana. Zalijte s malo tople vode, dodajte koncentrat paradajza i pirjajte dok ne omekša. Kokoš na brudet poslužite s palentom.

Prosječna cijena: 9 KM

curry Pileći curry

Sastojci: 100 g ribanog luka (ili 100 ml paste od luka), 60 ml ulja, 1 čajna kašika ribanog svježeg đumbira, 1 češanj bijelog luka, 50 ml jogurta, 1 čajna kašika mljevenog korijandera, prstohvat čilija u prahu, prstohvat kurkume u prahu, 100 ml pasiranog paradajza, so, 400 g piletine bez kosti, 1 čajna kašika garam masale, 2 mahune zelenog kardamoma, 10 zrna crnog bibera, 4 klinčića, prstohvat sjemenki kima, 1 štapić cimeta, 1 kašika narezanog svježeg lista korijandera, 1 zelena čili papričica

Priprema: Na zagrijanom ulju popecite ribani luk ili pastu od luka, dodajte đumbir, protisnuti češnjak, jogurt, korijander, čili, kurkumu, pasirani paradajz i so. Promiješajte i dodajte narezanu piletinu. Podlijte s malo vode, pa dodajte garam masalu, kardamom, crni biber, klinčiće, kim i štapić cimeta. Pirjajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok piletina ne omekša, a umak dobije željenu gustoću. Prije posluživanja pospite svježim listovima korijandera i narezanom čili papričicom. Poslužite s kuhanom rižom ili beskvasnim kruhom.

Prosječna cijena: 10 KM

Bataci s limunom piletina-limun

Sastojci: 700 g pilećih bataka, 1 čajna kašika ribane korice limuna, 2 kašike soka od limuna, prstohvat ribanog đumbira, 3 češnja bijelog luka, 1 kašika sjeckanog ruzmarina, 1 čajna kašika senfa estragon; Za umak: 5 kašika maslinovog ulja, 200 ml vode, 2 čajne kašike gustina, 100 ml bijelog vina, začin od povrća, biber

Priprema: Batake operite pa im ogulite kožicu i stavite ih u posudu. Zajedno pomiješajte koricu i sok limuna, đumbir, protisnuti češnjak, ruzmarin i senf, pa sve izmiješajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje pola sata. U tavu stavite maslinovo ulje, zagrijte ga, dodajte mariniranu piletinu i popecite je na veoma laganoj vatri dok ne porumeni. U posudu u kojoj ste marinirali piletinu ulijte vodu u kojoj ste prethodno dobro razmutili gustin, dolijte vino i dodajte začin od povrća, pobiberite, promiješajte i prelijte preko popečene piletine. Pustite da umak provrije na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano pirja 20-ak minuta. Piletina će se nakon toga odvajati od kostiju, a umak ugustiti. Piletinu prelijte s umakom od vina i poslužite uz pire krompir ili rižu i zelenu salatu.

Prosječna cijena: 10 KM

pasticada Pašticada od piletine

Sastojci: 1 kg pilećih zabataka, 3 kašike ulja, so, biber, začin od povrća, 2 sušena lista lovora, grančica ruzmarina, 100 g celerovog korijena, 200 g mrkve, 100 g luka, 3 češnja bijelog luka, vezica lišća celera, prstohvat muškatnog oraščića, 30 ml vinskog octa, 150 ml crnog vina, 100 ml prošeka, 2 kašike koncentrata paradajza, sjeckani peršun

Priprema: Meso začinjeno uljem, soli, biberom, začinom od povrća, suhim lovorom i ruzmarinom marinirajte 2 do 3 sata u hladnjaku i to najbolje u istoj posudi u kojoj ćete ga i popeći. Celerov korijen, mrkvu, luk i češnjak narežite na veće kocke, a lišće od celera na veće komade, dodajte popečenom mesu, dosolite i pospite svježe naribanim muškatom. Miješajući nastavite pirjati dok tekućina ne ispari i povrće ne omekša. Dolijte ocat i vino u koje ste umutili koncentrat paradajza i na laganoj vatri kuhajte dok ne ispari. Uz povremeno podlijevanje toplim temeljcem nastavite kuhati još oko 45 minuta. Meso izvadite, a povrće propasirajte do željene gustoće umaka. Meso potom vratite, dodajte prošek i sjeckani peršun pa prokuhajte još 5 minuta.

Prosječna cijena: 9 KM

Piletina s kaduljom pasta-piletina

Sastojci: 400 g pilećih fileta, 50 ml maslinovog ulja, 250 g tikvica, nekoliko listića kadulje, začin od povrća, so, biber, 400 ml vrhnja za kuhanje, tjestenina po izboru

Priprema: Na maslinovom ulju popržite piletinu narezanu na rezance. Neposredno prije nego što je piletina gotova dodajte kadulju, kratko prodinstajte te dodajte tikvice narezane na rezance ili kockice. Kad su tikvice gotove pospite ih začinom od povrća, pobiberite, podlijte s malo vode, prokuhajte pa dodajte vrhnje za kuhanje. Po potrebi posolite. Kad je umak gotov prelijte ga preko kuhane i ocijeđene tjestenine po izboru. Dekorirajte začinskim biljem i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 10 KM

piletina-jecam Čorba od piletine i ječma

Sastojci: 300 g pilećih fileta, 80 g ječma, 1 l povrtnog temeljca, 100 g mrkve, 100 g krompira, 100 g poriluka, 50 ml maslinovog ulja, 50 g kukuruza šećerca, 2 češnja bijelog luka, 1 vezica peršuna, so, biber, začin od povrća

Priprema: Ječam namočite u mlaku vodu oko 1 sat. Ječam ocijedite i stavite kuhati u 1,2 l vode te dodajte povrtni temeljac. Nakon 15 minuta dodajte na manje komade narezane mrkvu, krompir i poriluk. Začinite. Dok se povrće kuha, na ulju popržite piletinu narezanu na kockice i dodajte u kotlić zajedno s kukuruzom šećercm pa nastavite kuhati. Pripremite pastu tako da izgnječite češnjak i peršuna u glatku masu pa ih umiješajte u kotlić. Jelo neka još kratko prokuha, po potrebi začinite. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 9 KM

Varivo s povrćem pileca-supa

Sastojci: 300 g pilećih fileta, 1 pakiranje mješavine povrća (mrkva, cvjetača, karfiol), 50 g graška, 50 g zelenih mahuna, 1 crvena paprika, 2 kašike ulja, 1 češanj protisnutog bijelog luka, začin od povrća, so, biber, natrgani peršun

Priprema: Pileća prsa narežite na kockice i popecite na zagrijanom ulju. Dodajte grašak, mahune, sjeckanu papriku i protisnuti bijeli luk pa pirjajte podlijevajući vodom 10-ak minuta. Nakon toga umiješajte zamrznuto povrće i dodajte 600 ml vode. Kuhajte dok meso i povrće ne omekša, a pred kraj kuhanja po želji varivo zgusnite s malo gustina.

Prosječna cijena: 8 KM

kharcho-corba1 Čorba od piletine i krompira

Sastojci: 400 g pilećih fileta, 300 g krompira, 1 mrkva, 1 luk, 2 češnja bijelog luka, 2 kašike pasiranog paradajza, 1 kašika koncentrata paradajza, 1 poriluk, so, biber, začin od povrća, sjeckani peršun, 2-3 cvijeta brokule, 50 ml ulja

Priprema: Na zagrijanom ulju popecite sitno narezan luk, poriluk, češnjak i mrkvu. Dodajte začine, pasirani paradajz, malo vode i uz stalno miješanje pirjajte 10 minuta. Zatim dodajte piletinu i krompir narezane na kocke i ponovo pirjajte. Dolijevajte vode po potrebi da jelo ne zagori. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 10 minuta. Dodajte sjeckani peršun, cvjetiće brokule i koncentrat paradajza. Dolijte vode toliko da prekrije sadržaj, poklopite i ostavite kuhati na laganoj vatri dok meso i povrće ne omekša. Prije posluživanja možete dodati sjeckanu ljutu papričicu i sve ukrasiti svježim začinskim biljem po izboru.

Prosječna cijena: 8 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se