Hit mjeseca marta iz Sarine kuhinje

hello-march-1

U damskom mjesecu martu, prije svega želim čestitati Dan žena svim našim dragim čitateljkama, a onda im predložiti par finih kuhinjskih dodataka te super fini recept za odrezak Diane.

silikonski-poklopci Silikonski poklopci — Nedavno sam otkrila i to u našim prodavnicama (Domod) super slatke silikonske poklopce. Ima ih u raznim veličinama, od malih (za poklopiti recimo šolju od čaja), pa do Ø 21 cm. Nažalost, nisam našla i veće, npr. za tavu od Ø 23 kojoj mi fali poklopac. I ovi manji će ipak poslužiti, a tako su lijepih boja i dizajna, da će pored svoje praktične svrhe da zaštite jelo i sačuvaju toplinu, biti i lijep ukras na šporetu ili radnoj površini. Cijene su od 3,5 do 6,5 KM.

Srcoliki toster za vafle heart-waffle-iron - Ako ste od onih kuhinjskih „hrčaka” koji vole u svojoj kuhinji sakupljati sve i svašta, evo super dodatka za vašu kolekciju! Mogu se naći tosteri za vafle i običnih oblika, ali ovi u obliku srca baš su fora! Toliko je dobrih kombinacija čime možete preliti vafle, da biste svaki dan mogli probati nešto drugo - od čokolade, meda, marmelade, vrhnja, pavlake, pa do sveg mogućeg svježeg voća.

8-mart 8. mart - Svim damama želim Sretan 8. mart, da ga provedete kako god je vašem srcu drago, bilo to kod frizera, na ručku u restoranu, na kolačima ili u kinu - odvojite dan za sebe!

Steak Diane (odrezak Diane) steak-diane - Čuvena kuharica Julia Child, izgovorila je još čuveniju rečenicu: „Jedino zgodno vrijeme za dijetu jeste dok čekate da se ispeče odrezak.” Svim ljubiteljima mesa ova tvrdnja je apsolutno jasna. Odrezak Diane nastao je polovinom 20. vijeka u New Yorku, kao odgovor na tadašnji trend u restoranima visoke klase da se jela flambiraju za stolom. Naziv Diane se obično pridružuje jelima od divljači, po Dijani, rimskoj božici lova, pa tako postoji i srneći steak Diane, ali to je nešto sasvim drugo od ovoga… U ovom slučaju koristi se fini goveđi odrezak, koji se reže malo tanje od uobičajenog (file minjon) ili se rastanji čekićem, kako bi se što brže ispekao. Začini ga se i na brzinu proprži na puteru. Obavezno se sačuvaju sokovi od pečenja kojima se mogu dodati razne stvari: još putera, gljive, senf, vrhnje, ljutika, povrtni temeljac, Worchestershire sos ili tartufi. Sos se potom flambira sa konjakom ili Madeirom (portugalsko vino) i prelije preko steaka.

Sastojci (za 2 porcije): 4 file minjona (medaljona), kašika putera, malo soli i svježe mljevenog bibera; Za umak: 1 sitno nasjeckana (ili samljevena) ljutika, 1 samljeveni režanj bijelog luka, šolja tanko narezanih šampinjona, ¼ šolje konjaka ili brendija, 2 kašičice Dijon senfa, ¼ šolje gustog vrhnja, ¼ šolje reduciranog goveđeg temeljca, 2 kašičice Worchestershire sosa, 1 sitno nasjeckan mladi luk, kašika nasjeckanog svježeg peršuna, po želji 2 kapi ljutog sosa (Tabasco ili sl.)

Priprema: Istucite minjone po potrebi, začinite solju i biberom. Zagrijte puter u tavi na srednje jakoj vatri, pa ispecite odrezak sa jedne strane svega 45 sekundi, a potom sa druge strane samo 30 sekundi. Ubacite u tavu (sa strana mesa) ljutiku i bijeli luk, te kuhajte uz miješanje još 20 sekundi. Potom dodajte gljive, povremeno miješajte, i pecite dok ne omekšaju (oko 2 minute). Meso izvadite na tanjir i poklopite da se ne hladi, pa pripremite sos. Tavu (sa svim preostalim sastojcima) nagnite prema sebi pa ulijte konjak. Potom tavu odmaknite od sebe pa zapalite konjak šibicom (najbolje dugačkom šibicom ili ako imate dugački upaljač). Vratite da se kuha na šporetu, pa kad se plamen ugasi, dodajte senf i vrhnje, dobro umiješajte i nastavite miješati dok se kuha, oko 1 minutu. Dodajte goveđi temeljac i po želji ljuti sos, pa dobro sve sjedinite. Vratite meso u tavu i dobro ga natopite sosom sa obje strane. Sklonite tavu sa vatre, pa dodajte mladi luk i peršun. Rasporedite meso i umak na dva tanjira i poslužite odmah uz kuhano povrće i pečeni krompir.

Prosječna cijena: 13 KM

Sarina napomena: Steak, naravno, zapecite prema ukusu, ali je predviđeno da se ispeče „medium-rare” (srednje zapečen, iznutra blago krvav).

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se