Martovski top 3

visibabe

Kiselica, slatki krompir i mlada janjetina

S martom proljeće polako kuca na vrata i donosi mirise sočne mlade janjetine, arome zelene kiselice i hranjivi slatki krompir. Svaka od njih nudi nešto neobično za proljetne trpeze, a detalje pročitajte u nastavku.

Pripremila: Dženana Hrlović

Kiselica

Kiselica je vrlo zanimljiva biljka koja svoje ime može zahvaliti prvenstveno okusu. Jestivi su različiti dijelovi biljke, premda se u ishrani obično koriste listovi. Stabljika je odlična kad je mlada, međutim s vremenom postane žilava, pa se ne preporučuje brati je kod preraslih biljaka. Lišće se može koristiti i van sezone, osušeno, a sjemenke su također dostupne tokom cijele godine. Obično se dodaje salatama i supama, a dobro se kombinuje i sa ribom. Povoljno utiče na pražnjenje crijeva, dobar je diuretik, te se koristi kao osvježenje kod groznice. Ima i blagotvorno djelovanje na urinarni trakt, ali baš kao i sa drugim ljekovitim biljkama neumjereno korištenje može imati štetne posljedice.

Kukuruza sa kiselicom i kozjim sirom sorrel-tart-goat-cheese-baking-form-31044037

Sastojci: 4 šolje (150 ml) kukuruznog brašna, 4 šolje pšeničnog brašna, 2 kašičice praška za pecivo, kašičica soli, šolja ulja, šolja kisele vode, 3 jaja, 100 g isjeckane kiselice, 250 g mladog kozjeg sira (može i kravlji po izboru), 3 struka mladog luka, 250 ml jogurta

Priprema: Pomiješajte obje vrste brašna sa praškom za pecivo. Dodajte isjeckan mladi luk i kiselicu, izmrvljeni sir, umućena jaja, kiselu vodu, ulje i jogurt. Sve dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu, pa prebacite u prethodno pomašćen lim za pečenje. Pecite 40-45 minuta na 220-250°C zavisno od pećnice. Pečenu kukuruzu pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Potom isjecite kukuruzu i poslužite.

Prosječna cijena pripreme: 13 KM

Slatki krompir

Slatki krompir jedna je od omiljenih namirnica poklonika makrobiotičke ishrane, jer se šećeri iz ove biljke sporo razgrađuju, pa dugo održavaju sitost i ne remete normalni balans u organizmu. Slatki krompir još je poznat i kao batat. Riječ je o nutritivno bogatoj i hranjivoj namirnici koja se masovno konzumira u Americi, Aziji i Africi, a sve se češće upotrebljava i u Evropi. Iako se zove krompir te dosta sliči ovom široko upotrebljavanom povrću, zapravo pripada sasvim drugoj botaničkoj porodici. Obično se jede kuhan ili pečen, a oguljeni batat može biti različite boje - od bijele i žute, preko narandžaste i crvene, pa sve do purpurno crvene. Može se pripremati na isti način kao i krompir, a pire od batata divnim će bojama oživjeti trpezu.

harvest-sweet-potato-soup-recipe Krem supa od slatkog krompira

Sastojci: 250 g slatkog krompira, 1 glavica crnog luka, 1 mrkva, 2 kašike maslinovog ulja, 1 l vode, so, mljeveni crni biber, svježi peršun

Priprema: Slatki krompir i mrkvu operite, ogulite i izrežite na kocke. Na ugrijanom ulju propržite sitno isjeckani crni luk, pa dodajte slatki krompir i mrkvu. Kratko prodinstajte pa prelijte vodom da prekrije povrće 2-3 cm. Kuhajte dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja posolite i pobiberite povrće. Prije posluživanja pospite listićima peršuna.

Prosječna cijena pripreme: 5 KM

Mlada janjetina

Janjeće meso je odličan izvor željeza, tiamina, biološki vrijednih proteina, vitamina B kompleksa i nekih minerala. Stoga je odličan izbor namirnice za proljetnu trpezu, s obzirom da su zimske namirnice hranjive, ali ipak oskudne u neophodnim nutrijentima. Lako se probavlja, te je najbolji izbor među mesom. Sadrži malo masti tako da je mogu konzumirati i osobe koje inače imaju problema sa masnoćama u krvi, srčani bolesnici, ali i djeca.

Lešo janjetina 1f9340_fc4ed2c741be4aa5a6f9deeeb5549c34

Sastojci: 500 g janjetine, 250 g krompira, 1 mrkva, 1 crveni luk, 4 režnja bijelog luka, 1 manji celer, nekoliko grančica peršuna, malo ruzmarina, biber i so

Priprema: Meso operite i krupno isjecite. Crveni i bijeli luk očistite i sitno isjeckajte kao i mrkvu. Junetinu stavite u lonac sa pripremljenim sastojcima, posolite i pobiberite, te dodajte ruzmarin. Zatim, dodajte vodu u količini da prekrije sastojke, te zagrijavajte dok ne proključa. Kada jelo proključa pokupite pjenu sa vrha, poklopite i kuhajte oko 45 minuta uz povremeno miješanje. Zatim dodajte krompir koji ste prethodno ogulili i krupno izrezali. Sve još kuhajte oko 40 minuta uz povremeno miješanje. Pripremljeno meso izvadite iz lonca zajedno sa povrćem i servirajte na tanjire.

Prosječna cijena pripreme: 13 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se