Hit mjeseca februara iz Sarine kuhinje

5-red-kitchen

Za kratki mjesec februar izdvajam crvenu boju ljubavi kojom divno možete akcentirati vašu kuhinju; predlažem i nekoliko ideja za specijalno, valentinovsko posluživanje hrane, te bogato i ukusno jelo, jedno od onih za koje kažu da se topi u ustima.

sandwich-toaster Sendvič tosteri — Ovaj mali kuhinjski uređaj do sad mi je poslužio nebrojeno puta. Posebno dobro dođe kada se, recimo, vratite naveče kući, gladni ste i treba vam nešto toplo i fino nabrzaka. Samo ga uključite da se zagrije, za to vrijeme složite sendviče sa čime želite (jedino je žuti sir obavezan!) i stavite da se peku. Nakon minutu-dvije dobit ćete jako ukusan i hrskav obrok, samo pazite da se ne opečete jer sendvič zadrži veliku toplotu i nekoliko minuta nakon što ga izvadite iz tostera.

Valentinovske ideje valentinovski-dorucak - Na valentinovsko jutro pripremite specijalan doručak, bilo za partnera, bilo za vaše dijete (zašto da ne, djeca i jesu ljubav najveća!) ili na kraju krajeva, uljepšajte dan samima sebi, pa poslužite jedan simpatični i dekorativni doručak vašoj malenkosti. Uz malo mašte i kalupa u obliku srca možete izrezati šta želite, pa pripremite srcoliki tost za doručak ili možda krompiriće u obliku srca za ručak!

Crveni kuhinjski aparati - Danas možemo naći razne kuhinjske aparate u gotovo svim bojama, a nijedna toliko „ne upada u oko”, kao crvena. Ova bogata, trešnja-crvena boja divno će se istaknuti u bilo kojoj kuhinji, a sigurno će izmamiti i pohvalne komentare vaših gostiju. Crvena, boja ljubavi, tako će biti prisutna u vašoj blizini cijelu godinu, ne samo na Dan zaljubljenih!

osso_bucco2_475a Natur šnicla u saftu

U zimskom periodu dobar izbor su razna mesna jela u saftu. Doduše, njihovim ljubiteljima, kao što sam i ja, dobar je bilo koji period! „Saftali” jela nikad ne izlaze iz mode.

Sastojci: 500 g šnicle od junećeg buta (tanko isječeno), 2-3 glavice luka prerezanog na četvrtine ili 1 veza mladog luka, 2 režnja bijelog luka, malo brašna i jaja, 1 kašika povrtnog začina, 50 ml ulja, 50 ml crnog vina, 100 ml vode, 1 ljuta papričica ili feferon (po želji), 1 kašičica začinske trave (ruzmarin, bosiljak, peršun, mirođija), ½ kašičice aleve paprike

Priprema: Istucite šnicle, uvaljajte ih u povrtni začin, brašno, pa u umućeno jaje. Pržite nekoliko minuta sa obje strane, zatim izvadite, pa u ulje u kom su se pržile dodajte sjeckani mladi luk ili četvrtine crnog luka, malo brašna, alevu papriku, nasjeckanu ljutu papričicu (po želji), vodu, začinske trave i bijeli luk. Spustite šnicle, pa krčkajte 10-ak minuta te dodajte vino, još malo vode i pustite da sos vri do željene gustine.

Prosječna cijena: 9 KM

Sarina napomena: Ovako pripremljeno meso je izuzetno meko i sočno. Poslužite sa prilogom od krompira, tjestenine ili svježeg povrća.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se