Hit mjeseca januara iz Sarine kuhinje

januar1

Ovog bijelog zimskog mjeseca potpuno sam pod „bijelom” inspiracijom. Neka vam njezina čistoća i lijepa simbolika za još neispisane stranice vaših života i nove početke budu tema jela i uređenja doma!

Piše: Sara Krajina Jazvić

white-food Bijeli meni — Čisti bijeli snijeg može biti inspiracija i u kuhinji, pa zašto ne biste jedan dan pripremili svojim ukućanima bijeli meni, tj. jela bijele boje! Primjera radi, poslužite za početak neku ukusnu krem juhu sa vrhnjem, poput meni omiljene zimske juhe sa porilukom i krompirom; potom za krepki glavni obrok servirajte piletinu u bijelom sosu sa gljivama, a za desert neku od brojnih verzija kolača sa sirom (cheesecake), npr. sa šumskim voćem! Prava bijela fantazija!

Zimski dekorativni detalji pincone-candle-jar

- Za čarobnu zimsku atmosferu kod kuće dovoljno je samo malo truda i mašte. Naprimjer, improvizovani svjećnjak poput ovog sa slike lako ćete i sami napraviti, a treba vam samo jedna malo šira tegla, nekoliko šišarki, trakica, plutajuća svijeća, malo borovih grančica te bijeli sprej. Super dodatak na trpezarijskom stolu!

lacy-snowflake-pattern_medium_id-657257 Heklani ili pleteni ukrasi - Evo jedne fine ideje za sve one koji imaju malo vremena i volje, a koji znaju plesti ili heklati: zašto ne biste ispleli nekoliko snježnih pahuljica i okačili ih na prozor! Ili možda izvezli podmetače za čaše ili nadstolnjak na koji možete poredati ostale lijepe zimske ukrase! Ručni rad na lijepu temu sigurno će vam donijeti mnogo komplimenata.

Snješko Bijelić u čašici snjesko-u-casici

Ovo je zaista sladak recept, kako za nepce, tako i „na oko”. Atraktivno, jednostavno za spremiti, a siguran hit među gostima, posebno mališanima, ovo je prava mala zimska čarolija u čašici!

Sastojci: 1 konzerva zaslađenog, kondenzovanog mlijeka, 2 table nezaslađene čokolade, kutija sladoleda od vanilije, čokoladni komadići i sasvim sitno nasjeckani komadići mrkve za ukrašavanje (nos) Snješka Bijelića; Potrebno još: 1 veća i 1 manja okrugla kašika (vadilica) za sladoled i čašice za rakiju

Priprema: Čokoladu izlomite, stavite u plastičnu posudu, pa zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici oko 40 sekundi, tek toliko da omekša. Potom prelijte omekšalu čokoladu kondenzovanim mlijekom, pa vratite u mikrovalnu na još 50-60 sekundi. Izvadite iz mikrovalne, pa miješajte dok se čokolada sasvim ne otopi i stvori se gusti sos. Pažljivo prespite u čašice (oko 1/3 čašice), pa većom vadilicom za sladoled formirajte kuglu i pažljivo je spustite povrh čokoladnog sosa u čašici. Zatim uradite isto sa manjom vadilicom za sladoled, stavite je povrh veće kugle kako biste formirali glavu Snjegovića. Nježno utisnite oči od čokoladnih komadića i nos od sitnih „iveraka” mrkve. Stavite u zamrzivač da se malo stegne.

Prosječna cijena: 9 KM

Sarina napomena: Kako vam se čašice ne bi previše zaledile i popucale u zamrzivaču, najbolje je Snjegoviće držati zamrznute maksimalno sat vremena prije nego ih kanite poslužiti.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se