Januarske top 3 namirnice

wakepish-snow-park-january-2008

Hren, crvene narandže,  riba pišmolj (ili ugotica)

Svi koji nisu ljubitelji zimske idile te već željno iščekuju ljeto, zasigurno će se obradovati klasičnim ljetnim namirnicama na januarskoj trpezi. Narandže koje podsjećaju na trope prepune C vitamina, hren koji zagrijava tijelo i krijepi dušu i u konačnici riba koja uvijek podsjeća na sunce, obalu i sandale, savršen su ljetni izbor za hladne zimske dane.

Pripremila: Dženana Hrlović

january

Hren

Iako izgledom najviše podsjeća na mrkvu, hren je zapravo kupusnjača koja se kao i svi drugi „kupusi” odlično slaže sa mesom, pa je čest gost prazničnih trpeza. Lagano ljutog okusa lako se kombinuje u različitim salatama i namazima kojima daje specifičnu aromu. Osim što jača otpornost organizma, djelotvoran je i protiv kancerogenih ćelija, a u kombinaciji sa limunom i medom, po ruskoj recepturi, pomaže topljenju kilograma. Djeluje nešto poput bijelog luka - čisti organizam i jača imunitet, a u hrani djeluje kao prirodni konzervans. U nastavku je recept za odličan namaz sa hrenom, a više o kombinacijama za jačanje imuniteta pročitajte na strani 40.

Namaz od cvekle i hrena horseradishs

Sastojci: 1 veća cvekla, 1 korijen hrena, 100 g krem sira, so

Priprema: Cveklu ogulite, operite pa stavite da se skuha u blago posoljenoj vodi. U međuvremenu hren tanko ogulite, pa sitno naribajte. Krem sir pomiješajte sa hrenom, te po potrebi dosolite. Kuhanu cveklu pustite da se ohladi, pa potom i nju naribajte u smjesu hrena i sira. Sve pažljivo izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Gotov namaz u frižideru možete čuvati nekoliko dana.

Prosječna cijena pripreme: 5 KM

Gusto extra savjet: Po želji u namaz možete dodati i malo senfa i majoneze, te ga poslužiti kao umak uz pečeno meso.

Crvene narandže

Baš kao i njihov bliski rođak - grejp, crvene narandže su poznate kao dijetalna namirnica koja sadrži čak 28 posto preporučene dnevne količine vlakana. Naravno, daleko ukusnijih od onih u grejpu. Razlog za njihovu specifičnu boju možda treba potražiti u specifičnosti podneblja na kojem se uzgajaju - Siciliji, s obzirom da upravo ove narandže imaju crveni pigment antocijan. Iako nije potpuno jasno zašto baš sicilijanske narandže razvijaju ovaj pigment, primijećeno je da su crvenije što su noći hladnije, a dani topliji. Bilo kako bilo, naučnici su dokazali da upravo ovo voće ima više C vitamina nego svi drugi citrusi, a pritom ćete rijetko naići na neku kiselu, pa ne čudi što je svima upravo ova vrsta omiljena.

blood-orange-tart-411 Tart od crvene narandže

Sastojci: 200 g šećera, 100 ml vode, 2 crvene narandže, 300 g brašna, 180 g maslaca, 150 g šećera, 4 jaja, 5 kašika mlijeka, 1 kašika naribane kore crvene narandže, 1 kašika grožđica, ½  kesice praška za pecivo

Priprema: Bjelanca i žumanca umutite posebno sa šećerom, pa ih pomiješajte i dodajte omekšali maslac. Dodajte brašno koje ste pomiješali sa praškom za pecivo pa potom umiješajte mlijeko. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. Dodajte suhe grožđice i kašiku ribane kore crvene narandže, koju ste prethodno dobro očistili. Odvojeno prokuhajte vodu sa šećerom pa kuhajte dok smjesa ne postane pjenasta i gusta, oko 5 minuta.  Dvije narandže isijecite na tanke kolutove. U pleh najprije naspite prokuhani šećerni sirup, pa ga razlijte po plehu, a zatim dodajte kolutove narandže i pritisnite ih. Zatim naspite tijesto i sve skupa pecite oko sat vremena na 180°C. Pečen kolač izvadite, pa ga okrenite naopačke na pladanj za posluživanje tako da kolutovi narandže budu na vrhu. Poslužite ohlađeno.

Prosječna cijena pripreme: 11 KM

Pišmolj (ugotica velika)

Pišmolj je riba iz porodice bakalara, slična osliću koja se može pronaći i u dubinama sjevernog Jadrana. Ovi veliki primjerci su rijetki na Jadranu. Inače riječ je o ribi sjevernih mora Atlantika gdje se mogu pronaći pišmolji i do 32 centimetra dužine. U Jadranskom moru živi još nekoliko srodnih vrsta među kojima je najčešća ugotica mala koju još zovu i pišmoljčić. Srebrnasto plave je boje, veoma ukusnog mesa, a prema nekim podacima postoje čak 92 naziva za ovu ribu, među kojima je i mol. U našim ribarnicama obično prodaju filete mola po cijeni od 16 KM za kilogram.

Hrskava ugotica sa čilijem crispy-skin-fish

Sastojci: 1 šoljica brašna, 1 kašičica praška za pecivo, ½ kašičice kurkume, 1 prstohvat soli, 300 ml kisele vode, 600 g pišmolja, 4 grančice korijandera, ½ kašičice čilija u prahu, 1 limun

Priprema: U posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, kurkumom i solju. Dodajte gaziranu vodu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Sitno isjeckajte listiće korijandera, a limun izrežite na četvrtine. U posudu stavite brašno. Riblje filete isijecite na dva dijela po dužini. Svaki dio uvaljajte prvo u brašno, a zatim u smjesu sa mineralnom vodom. Pržite u dobro zagrijanom ulju sve dok riba ne dobije zlatnu boju. Izvadite na kuhinjski ubrus koji će upiti višak masnoće, pa stavite na pladanj i pospite korijanderom i čilijem.

Prosječna cijena pripreme: 14 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se