Cimet i šafran za svečane slastice

cimet_opt

U skladu sa godišnjim dobom i mnoštvom praznika koji dolaze, pripremili smo vam nekoliko korisnih savjeta o upotrebi sjajnih začina, cimeta i šafrana. Recepti su također u duhu hladnih, ali romantičnih dana, ukusni i dekorativni. Osim toga, kod ukućana ćete se proslaviti uz samo malo vještine i novca.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Cimet

U svojoj kolekciji začina trebali bismo imati i mljeveni cimet i u obliku štapića. Naime, štapić cimeta vrlo je praktičan u pripremi aromatiziranih napitaka i kompota koji su itekako poželjni u ovo zimsko vrijeme.  Mljeveni cimet će, pak, dati izvrsnu aromu svježem voću i kolačima, naročito onima od jabuka. Mljeveni cimet dat će istančan egzotičan okus mesnim jelima od janjetine, piletine i mljevenog mesa. Za svečane prilike isprobajte pečenu janjetinu na marokanski način. To je janjetina marinirana s mješavinom začina od nasjeckanog luka i bijelog luka, kima, cimeta, đumbira, čilija u prahu i šafrana. Dodatak cimeta zanimljiv je i u jelima od povrća, voća, ali i žitarica. Povrće po vlastitom izboru pirjajte sa štapićem cimeta i poslužite uz rižu. Cimet se vrlo često koristi u slasticama s voćem i orašastim plodovima, poput pita od jabuka i šljiva, baklava, kompota i džemova. Egzotično voće (ananas, mango, papaja) popečeno na maslacu s dodatkom meda, ruma i cimeta sa jogurtom može biti sjajan završetak svečanog obroka. Umaci od voća uvijek idu s cimetom, a poslužuju se uz kolače i sladolede. Kafu možete pomiješati s malo narandžine korice, vanilin šećera i cimeta te pripremiti omiljeni napitak s novom aromom. Ne zaboravite da u zimskim mjesecima kuhano vino ide odlično sa cimetom!

Ljekovita svojstva cimeta:

-          pomaže kod upala i infekcija

-          ublažava probavne smetnje

-          reguliše količinu šećera u krvi

-          pomaže u mršavljenju

-          ublažava reumatske bolove

-          smanjuje količinu lošeg kolesterola

-          uklanja gljivične infekcije

-          ublažava menstrualne tegobe

Šafran

safran_opt

Šafran se zbog svog osebujnog okusa i boje dodaje posebnim jelima u mnogim kuhinjama svijeta. U Evropi se koristi uglavnom u mediteranskim jelima, često u kombinaciji riba i plodova mora. Poznati primjer je talijanski rižoto alla Milanese. Šafran se koristi i u kolačima i tortama, gdje se koristi za okus i boju kako tijesta tako i krema. Ako želite pripremati kruh bez jaja, a pritom imati lijepu žutozlatnu boju tijesta i poseban okus, upotrijebite šafran namočen u tekućini kojom ćete i zamijesiti tijesto.

Ukoliko nekolilo trakica šafrana stavite u šoljicu vrućeg mlijeka, očarat će vas i boja i okus tog jednostavnog napitka.

Ljekovita svojstva šafrana:

-          pomaže kod anksioznosti i depresije

-          reguliše razinu kolesterola i triglicerida

-          prirodan je afrodizijak

-          čuva zdravlje očiju

-          pomaže kod mnogih kožnih problema

-          jača imunitet i produžuje vitalnost

Gusto recepti sa cimetom i šafranom:

Napitak od cimeta eda-korica-shishki-elk_opt

Sastojci: ½ kašičice cimeta, 1 kašičica meda

Priprema: Cimet prelijte šoljicom kipuće vode i ostavite da stoji poklopljeno 30 minuta. Kada se ohladi, dodajte med. Napitak nemojte podgrijavati jer će i med i cimet izgubiti svoja ljekovita svojstva.

Kašičicu cimeta također možete dodavati i u gotovi čaj po izboru, mlijeko, jogurt, voćni sok ili kafu.

apple-muffins-026_opt Muffini sa cimetom i jabukama

Sastojci: 300 g brašna, 80 g šećera, 1 prašak za pecivo, malo soli, 2 jajeta, 185 ml mlijeka, 50 g otopljenog putera, 2 kašičice cimeta, 2 veće jabuke (slađe sorte), 50 g sjeckanih oraha

Priprema: U veću zdjelu stavite brašno, šećer, cimet, jaja, mlijeko, otopljen puter, so i prašak za pecivo, i sve dobro sjedinite. Smjesi dodajte kockice jabuka i orahe. Sipajte u papirnate korpice koje ste prethodno stavili u kalup za muffine. Pecite oko 20 minuta na temperature od 180 - 200°C. Količina je dovoljno za 12 većih muffina.

Prosječna cijena: 5 KM

Kolač od limuna i šafrana o-buttermilk-cake-reci_opt

Sastojci: 1 i ½ šoljica omekšanog maslaca + malo za kalup, naribana korica i sok 1 i ½ limuna, 1 šoljica šećera, 5 jaja (odvojiti žumanca od bjelanaca), 3 ravne kašike mljevenih badema, 2 šoljice oštrog brašna

Za sirup: 150 ml limunovog soka (3-3 ½ limuna), 350 g šećera, veći prstohvat šafrana

Priprema: Maslac, koricu limuna i šećer dobro izmiješajte u većoj posudi. Sok limuna dodajte na kraju, lagano. Sve dobro promiješajte. Žumanca, jedan po jedan, mljevene bademe i na kraju brašno umiješajte u smjesu. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg u staklenoj ili metalnoj posudi. Četvrtinu snijega lagano umiješajte u smjesu s maslacem, zatim pažljivo umiješajte ostatak bjelanaca sa 2 kašike hladne vode. Pomični kalup za torte namažite maslacem, ulijte mješavinu za kolač, poravnajte vrh. Pecite na 170°C 50 - 60 min ili sve dok čačkalica utisnuta u središte kolača ne izađe potpuno čista. Kolač ostavite da se ohladi u kalupu oko 30 minuta. Šećer rastopite u 300 ml vode na laganoj vatri, u posudi debelog dna. Dodajte limunov sok i šafran, pustite da sve zakuha. Sirup skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Kolač ostavite u kalupu, kalup stavite na tacnu uzdignutog ruba. Sirupom prelijte kolač i ostavite ga da se namače najmanje 30 min. Nakon toga izvadite ga iz kalupa, narežite na jednake kriške i ukrasite po želji.

Prosječna cijena: 6 KM

almond-and-coconut-tru_opt Slatke kuglice sa sirom i šafranom

Sastojci: 250 g mladog nemasnog sira, 40 g šećera, 150 g kokosovog brašna, 50 g kakao praha, 1 kašičica šafrana u prahu

Priprema: Pjenasto umutite sir, dodajte šafran, šećer i 100 g kokosovog brašna te mijesite tako da dobijete homogenu masu. Ostavite da odstoji u frižideru sat vremena. Od ohlađene mase prstima formirajte kuglice. Jedan broj kuglica uvaljajte u kakao prah, a ostatak u preostalo kokosovo brašno, poredajte u dekorativne papirnate korpice i servirajte.

Prosječna cijena: 7 KM

NUTRICIONISTA: Cimet je gotovo savršen začin jer ima slatko-ljuti okus, neopisivo prijatan miris, poboljšava i nadopunjuje miris jela, te ima brojna ljekovita svojstva. Cimet sadrži dosta mangana, prehrambenih vlakana, željeza i kalcija. Fitonutrijenti iz cimeta djeluju antibakterijski, odnosno zaustavljaju rast bakterija (H. pylori) i gljivica (Candida), te pomažu u regulaciji šećera u krvi povećavajući sposobnost ćelija da koriste glukozu. U istočnjačkoj medicini cimet se koristi u liječenju brojnih tegoba: slabo srce, anemija, loša probava, žgaravica, povraćanje, proljev, krvarenje, giht. Također se koristi kao sredstvo protiv kvarenja namirnica.

Šafran ima dugu historiju medicinske upotrebe, kao dio tradicionalnog liječenja, a moderna je medicina pak otkrila da šafran sadrži antikarcinogena, te antimutagenska svojstva (za sprečavanje mutacija ćelija). Šafran je i antioksidiant, te posjeduje osobine koje podstiču imunitet.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se