Top 3 namirnice u decembru

decembar

Brusnica, pastrnjak, jerusalemska artičoka

U hladnim danima teško je pronaći prirodnu hranu bogatu neophodnim vitaminima i mineralima kako bi se organizam tokom zimske nestašice barem malo opskrbio nutrijentima. U ovom broju odabrali smo top tri svježe namirnice za decembarsku trpezu - brusnicu, pastrnjak i jerusalemsku aričoku.

Pripremila: Dženana Hrlović

Brusnica

Opće poznata činjenica kaže da su bobice brusnice izuzetno dobre za mokraćne kanale, pa se kod različitih upala preporučuje uzimati jednu šolju svježeg soka ili čaja dnevno. Međutim malo je poznato da je brusnica prirodni antibiotik koji kombinovan sa drugim namirnicama, poput naprimjer meda, može povoljno uticati i na druge organe kao što su jetra, oči i prostata. Neka istraživanja pokazala su da brusnica može smanjiti nivo lošeg kolesterola, te rizik od srčanih bolesti, a pokazalo se da može spriječiti i kvarenje zuba, te pomoći u liječenju čira i raka želuca. Za lijek je najbolje uzimati svježu brusnicu ili svježi sok od brusnice, jer ima veća ljekovita svojstva nego u drugim oblicima.

Sušena brusnica se u kulinarstvu koristi za kolače, torte, ali i pripremu marmelada i drugih poslastica. Jutarnjim pahuljicama dat će divnu aromu i prilično ih zasladiti. Osim toga, umak od brusnice neizostavan je gurmanski dodatak mesu divljači.

Džem od suhih brusnica cranberry-jam

Sastojci: 300 ml vode, 300 g suhih brusnica, 300 g šećera, karanfilčići, đumbir, 1 kašičica bibera, 3 kašike Maraschino likera

Priprema: Suhe brusnice prelijte toplom vodom i ostavite preko noći. Sutradan brusnice stavite da se kuhaju zajedno sa vodom u kojoj su se natapale, pa dodajte šećer, karanfiliće i đumbir. Miješajte sve dok se šećer ne rastopi, pa pustite da se kuha još 20 minuta. Potom umiješajte biber i liker i sve dobro promiješajte. Vruć džem sipajte u zagrijane posude i pokrijte ih krpom, kako bi se polako hladio. Potom zatvorite i držite na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe.

Prosječna cijena pripreme: 14 KM

Pastrnjak

Iako se pastrnjak za upotrebu u kulinarstvu, ali i ljekovite svrhe, uglavnom uzgaja kao i drugo povrće, malo je poznato da se može pronaći i kao samonikla biljka na Balkanu i Kavkazu. Upotreba samoniklog pastrnjaka povezuje se sa nekim zdravstvenim problemima, koji su vjerovatno uzrokovani činjenicom da u prirodi rastu neke otrovne biljke slične pastrnjaku, pa ih se lako zamijeni. Stoga je najbolje koristiti pastrnjak koji ste sami uzgojili ili pak kupili na lokalnoj pijaci. Kod nas se najčešće koristi kao dodatak supama i čorbama, međutim on ima i širu upotrebu. Naime, Irci ga zajedno sa hmeljom koriste u proizvodnji piva, a od pastrnjaka prave i marmelade, fermentirana pića sa kvascem, kao i vina. Od sušenog mljevenog korijena pastrnjaka može se praviti i hljeb, a Nijemci istučeno sjeme pastrnjaka koriste kao začin za različite salate, jela od tikve i kiselog kupusa.

supa-od-pastrnjaka Krem supa od pastrnjaka

Sastojci: 2 kašike maslaca, 2 struka prase (samo bijeli dio), 2 kašike maslinovog ulja, 60 g pastrnjaka, 2 šolje vode, origano, 1 kašičica soka od limuna, so, biber, malo pinjola

Priprema: Otopite maslac i dodajte usitnjenu prasu. Kada prasa omekša smanjite temperaturu i dodajte nasjeckani pastrnjak i maslinovo ulje. Posolite. Dospite vodu i kuhajte oko pola sata dok pastrnjak ne omekša. Zatim dodajte origano. Izmiksajte supu u blenderu ili štapnim mikserom. U izmiksanu supu dodajte sok od limuna, te soli i bibera po ukusu. Ukrasite pinjolima i sušenim origanom prije posluživanja.

Prosječna cijena pripreme: 7 KM

Jerusalemska artičoka

Na našim prostorima poznata i kao čičoka ili divlji krompir, jerusalemska artičoka je izuzetno hranjiva biljka izgledom slična đumbiru. Koristi se kao povrtni dodatak jelima, obično kao zdravija zamjena za krompir. Može se pripremati i sirova kao salata, samosatalno ili sa ostalim povrćem, ili kao zimnica. Vještije domaćice prave štrudle sa čičokama, a može da se koristi i sušena ili da se melje kako bi se dobilo brašno ili griz. Od jerusalemske artičoke se pravi i veoma kvalitetna rakija.

Gratinirana jerusalemska artičoka jerusalemska-articoka-gratin

Sastojci: 500 g jerusalemske artičoke (čičoke), 200 ml pavlake, 2 jaja, 2 kašike sitno sjeckanog vlasca, 3-4 režnja sitno isjeckanog bijelog luka, so, biber, 1 kašika ribanog parmezana, 1 kašika ribanog travničkog sira, maslinovo ulje

Priprema: Operite i ogulite jerusalemske artičoke. Kuhajte ih u dosta hladne vode uz prstohvat soli dok malo ne omekšaju. Kuhane, ali ne prekuhane čičoke izvadite iz vode i narežite na tanke ploške. Pomiješajte pavlaku, jaja, bijeli luk, so i biber. Vatrostalnu posudu premažite s malo maslinovog ulja pa u nju slažite red narezanih čičoka, red mješavine pavlake i začina. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke. Pripremljene jelo pospite naribanim parmezanom i travničkim sirom, pa pecite pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C. Prije posluživanja pospite isjeckanim vlascem.

Prosječna cijena pripreme: 14 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se