Vrela ljuta jela za hladne dane

hot-spicy-food

Blago, srednje i jako ljuta jela

Kad hladni dani zakucaju na vrata, nema ništa bolje od toplog variva za ručak ili večeru. Ukoliko mu dodate neku od ljutih namirnica, zasigurno će vas dobro zagrijati i pripremiti za ugodnu večer.

Pripremila: Dženana Hrlović

Kapsaicin i SHU

Prirodno ljuta jela svoju ljutinu mogu zahvaliti količini kapsaicina u paprikama koje daju ljutinu jelu. S ciljem da izmjeri ljutinu paprika,apotekar Wilbur Scoville 1912. godine je razvio Scoville skalu ljutine čija se jedinica označava skraćenicom SHU. Prvobitno utvrđena skala naravno danas više nije u upotrebi jer je bila prilično subjektivna, ali se originalna jedinica mjere zadržala u čast čovjeku koji je prvi pokušao mjeriti ljutinu paprike.

Gusto zanimljivost: Ljutina papričica od 40,000 SHU smatra se jakom, ali podnošljivom.

Na stranici scovillescaleforpeppers.com može se pronaći detaljan pregled jačine preko 400 vrsta različitih papričica, među kojima prvo mjesto suvereno zauzima Carolina Reaper (žetalac iz Karoline) koja mjeri čak 2,2 miliona SHU! Poređenja radi italijanski pepperoncini imaju svega 500 SHU, koliko ima i zelena babura (također se pod ovim nazivom može pronaći na pomenutoj listi).

Naravno, sa ljutinom treba biti oprezan, posebice na našem podneblju gdje ljuta jela nisu toliko uobičajena pa za svaku papričicu koja se nalazi više na skali dobro provjerite preporučene količine prije upotrebe.

Gusto zanimljivost: Habanero papričica koja može imati 300-500 hiljada SCH kod osjetljivih ljudi izaziva opekotine, iritacije kože i sluznice, a kuhari koji je pripremaju pažljivo je drže među prstima, jer ako dođe do očiju može izazvati privremeno sljepilo.

Od bibera i babure do chilli i tabasco sosa

Osjetljivija nepca teško će podnijeti i ljutinu običnog bibera, hrena ili pak bijelog luka, pa prilikom pripreme jela uzmite u obzir preferencije ukućana, ali i gostiju. Za blažu ljutinu u jelo dodajte jednu do dvije ljute paprike, ali pripazite jer veće količine mogu u potpunosti preuzeti okus jela, pa nećete razlikovati recimo piletinu od karfiola. Za pripremu mesa najčešće se koriste ljuti sosevi, poput chilli sosa koji se priprema od istoimenih ljutih papričica ili pak tabasco sosa koji može biti blaži ili ljući (više o tabasco sosu možete pročitati na stranici 56). Curry mješavine također mogu biti različite ljutine. Za veću ljutinu svakako morate biti spremni, te imati „dobar želudac”, stoga se ne preporučuje eksprimentisanje. Ukoliko ste pak pretjerali sa ljutim, a gosti su skoro na vratima, jelo možete ublažiti dodavanjem neutralnih sastojaka poput paradajz sosa u pripremi meksičkih ili pak kokosovog mlijeka u azijskim jelima.

U ovom izdanju Gusta donosimo vam mnoštvo recepata za različita ljuta jela. Navedeni nivoi ljutine prilagođeni su količini i vrsti korištenih ljutih namirnica, pa dodavanjem ili oduzimanjem istih možete mijenjati nivoe ljutine. Prijatno!

Gusto extra savjet: Ljutinu u ustima nažalost nećete moći ublažiti vodom, iako je ona većini ljudi prvi izbor. Mlijeko i mliječni proizvodi mogu olakšati osjećaj pečenja u grlu, a dobro će poslužiti i hljeb i čokolada.

Sataraš sataras

Sastojci: 2 kg paradajza, 1 kg paprika, 300 g  crvenog luka, peršun, 3 režnja bijelog luka, so, biber, 1 kašičica šećera, maslinovo ulje

Priprema: Na maslinovo ulje staviti sitno nasjeckani luk i kada luk poprimi zlatnožutu boju dodajte na trake nasjeckanu papriku. Kada paprika malo omekša dodajte sitno nasjeckani bijeli luk, peršun i na kockice nasjeckani paradajz koje ste prethodno očistili od kožice. Sataraš posolite i pobiberite te dodajte šećer. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri sat do dva uz povremeno miješanje. Gotov sataraš služite uz pavlaku i salatu po želji.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Nivo ljutine: Blago ljuto

japanski-curry Japanski curry

Sastojci: 200 g crvenog mesa izrezanog na kockice, 1 srednja glavica sitno isjeckanog luka, 1 mrkva, 2 krompira, 2 kašike žute curry paste, 300 g kuhane riže, malo ulja

Priprema: Na zagrijanom ulju prodinstajte luk dok ne dobije lijepu karamel boju. Potom dodajte meso. Nastavite dinstati dok meso ne potamni, a potom dodajte i na kockice isjeckanu mrkvu i krompir. Miješajte dok povrće ne upije tečnost koju je pustilo meso. Dodajte dvije šolje vode i pustite da proključa, pa nastavite kuhati dok meso ne bude gotovo. Potom dodajte i curry pastu i dobro izmiješajte. Nastavite kuhati dok voda ne ispari a curry postane gust. Poslužite uz kuhanu rižu.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Nivo ljutine: blago ljuto

Ljuta krompir čorba krompir-corba-ljuta

Sastojci: 300 g krompira, 1 glavica režnja luka, 2 režnja bijelog luka, 40 g maslaca, 50 g brašna, 2 kašičice ljute aleve paprike, so, biber, sirće, 1 grančica majčine dušice, 1 lovorov list, ulje, sjeckana majčina dušica

Priprema: Crveni luk ogulite i sitno iseckajte, a očišćeni bijeli luk izgnječite. Oguljeni krompir isjecite na kockice  i stavite u hladnu vodu. U većoj vatrostalnoj posudi propržite crveni i bijeli luk na malo ulja. Odlijte višak masnoće i dodajte maslac. Zapržite brašno na maslacu, pa napravite zapršku sa alevom paprikom. Dodajte sirće i oko 3 čaše vode. Potom dodajte i majčinu dušicu, lovorov list i krompir. Posolite i pobiberite, pa kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Po potrebi dolijte još malo vode. Prije posluživanja, pospite sjeckanom majčinom dušicom.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Nivo ljutine: Blago ljuto

Hungarian Goulash Mađarski gulaš

Sastojci: 500 g crnog luka, 75 ml ulja, 7 g soli, 600 g junetine, 10 g mješavine začina, 3 g bibera, 17 g mljevene crvene slatke paprike, 10 g mljevene crvene ljute paprike, nekoliko režnjeva bijelog luka

Priprema: Crni luk isjeckajte na kockice i stavite u dublju posudu. Dodajte ulje i so pa dinstajte dok ne omekša. Meso isjeckajte na kockice veličine zalogaja, pa dodajte u izdinstani luk. Dospite vode  toliko da prekrije meso. Umiješajte i začine, pa pustite da se kuha 2-3 sata na  umjerenoj temperaturi zavisno od starosti mesa.Jelo je gotovo kada meso omekša tako da se fino razdvaja viljuškom.

Prosječna cijena pripreme: 13 KM

Nivo ljutine: Blago ljuto

Salata od sremskih kobasica salata-s-kobasom

Sastojci: 600 g sremskih kobasica, 3 paradajza, 2 veća krastavca, 1 glavica ljubičastog luka, 1-2 ljute zelene babure, 100 g krem sira, 100 ml pavlake, 4 režnja bijelog luka, malo ljute tucane paprike, so, biber, malo sirćeta

Priprema: Kobasice operite,po potrebi ogulite i isjeckajte ih na manje dijelove, te prepržite. Paprikama odstranite peteljke i sjemenke i isjeckajte ih na komadiće. Paradajz i krastavce također operite, ogulite i isijecite, a luk očistite i isijecite na kolitiće. Sve stavite u posudu i dobro izmiješate. U manjoj posudi krem sir pomiješajte s pavlakom, dodajte sitno isjeckani mladi i bijeli luk, so, malo šećera, te bibera i ljute paprike po želji. Dobro umućeni sos prelijte preko salate i izmiješajte. Ostavite malo da odstoji, pa poslužite.

Prosječna cijena jela: 12 KM

Nivo ljutine: Blago ljuto

curry-sa-slanutkom Curry sa slanutkom

Sastojci (za 2-3 osobe): 200 g konzerviranog slanutka, 300 g špinata, 1 glavica crvenog luka, 3 režnja bijelog luka, 1 kašika mljevenog đumbira, 1 kašika žute curry paste, 2 paradajz pelata, 1 kašičica korijandera, maslinovo ulje, so, biber

Priprema: Sitno isjeckajte crveni i bijeli luk pa propržite na maslinovom ulju oko pet minuta na laganoj vatri. Zatim dodajte đumbir i curry pastu, pa pržite još oko dvije minute. Potom dodajte sitno izrezan paradajz pelat i dinstajte oko pet minuta. Umiješajte i slanutak, koji ste prethodno ocijedili i nastavite dinstanje još pet minuta. Na samom kraju dodajte i izrezani špinat. Sve skupa dinstajte još 5-10 minuta. Poslužite toplo.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Nivo ljutine: blago ljuto

Guacamole i tostados* DSC_0914.JPG

Sastojci:Za guacamole: 3 avokada, 1 limeta, 2 režnja bijelog luka, 1 glavica crvenog luka, 1 kašika pavlake, 1 chilli papričica, so i biber; Za tortilla chips: 8 gotovih tortilja, 10 ml ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, 1 kašika ljute mljevene paprike

Priprema: Zreli avokado očistite, nakapajte s malo limunovog soka, te zgnječite. U blenderu izmiksajte bijeli luk, sitno nasjeckanu glavicu crvenog luka, sitno nasjeckanu chilli papričicu, malo maslinovog ulja, pa sve dobro izmiješajte. Zatim umiješajte izgnječeni avokado, sok od limete, malo soli i bibera po želji. Tostados pripremite od gotovih tortilja, tako da pomiješate ulje i ostale začine, pa ovom smjesom premažetetortilje sa obije strane. Pripremljene tortilje isjecite na trokutiće i posložite na lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC dok ne porumene.

Prosječna cijena jela: 16 KM

* Tostados je zapravo tortilja čips koji se najčešće služi uz guacamole sos.

Nivo ljutine: srednje ljuto

ljuti-rizoto-sa-racicima Ljuti rižoto s račićima

Sastojci: 200 g račića, 1 feferon, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 40 g dimljene slanine, 3 kašike ulja, 250 g instant riže, 2 paradajza, chilli u prahu, so, biber

Priprema: Feferon očistite od sjemenki i isijecite na veoma tanke trakice. Isjeckajte crveni i bijeli luk, te slaninu na kockice. Zagrijte dvije kašike ulja u velikoj tavi, pa propržite slaninu, papričicu, crveni i bijeli luk. Dodajte rižu i kratko propržite. Naspite oko 400 ml vode, pa začinite chillijem, solju i biberom po ukusu. Kuhajte rižu oko 10 minuta. U međuvremenu operiteparadajz i isjeckajte na kockice. Račiće očistite i zajedno sa paradajzom propržite na preostalom ulju oko 5 minuta uz stalno miješanje. Umiješajte zatim rižu, dodajte začine po ukusu i servirajte.

Prosječna cijena jela: 12 KM

Nivo ljutine: srednje ljuto

Zeleni pileći curry zeleni-pileci-curry

Sastojci: 500 g pilećeg filea, 200 ml vode, 4 zelene ljute babure, 5 kašika brašna, 1 kašika šećera, 2 kašike isjeckanog svježeg peršuna, 7 kašika senfa, 1-2 kašike zelene curry paste,10 kašika maslinovog ulja, morska so

Priprema: Paprike dobro operite i ostavite da se osuše na kuhinjskom papiru. Odstranite drške i sjemenke, pa ih isijecite na male komade. Pomiješajte brašno, so i šećer, a zatim dodajte senf i dobropromiješajte. Zagrijte ulje u neprijanjajućoj tavi i na njemu kratko ispržite papriku, a zatim dodajte zelenu curry pasti, te smjesu sa senfom i promiješajte. Pržite na umjerenoj temperaturi dok paprika ne postane hrskava. Posolite i začinite peršunom. U piletinu izrezanu na kockice dodajte polovinu pripremljenog zelenog curryja, pa pustite da se marinira 30 minuta. U zagrijano ulje u tavi dodajte piletinu i pržite dok ne promijeni boju. Zatim umješajte ostatak zelenog curryja i dodajte vode po potrebi, pa pustite da se krčka na laganoj vatri oko 10 minuta.

Prosječna cijena jela: 12 KM

Nivo ljutine: srednje ljuto

rizoto-s-oslicem Pikantni rižoto sa oslićem

Sastojci: 400 g očišćenog oslića, 400 g kuhane riže, 10 ml maslinovog ulja, 3 režnja bijelog luka, sok od ½ limuna, 1 kašičica curry mješavine začina, 2-3 kašičice chillija, 1 ljuta zelena paprika, 20 g maslaca, 1 kašičica bosiljka, grančica peršuna, so, biber

Priprema: Oslić izrežite na kocke veličine 5-7 centimetara. U zagrijanoj tavi na maslinovom ulju lagano propržite oslić dok ne promijeni boju. Izvadite gotovu ribu, pa na istom ulju propržite isjeckani bijeli luk, te papričicu izrezanu na tanke trakice. Potom vratite oslić u tavu, pa dodajte sjeckani bosiljak, so i biber po ukusu. Dodajte i rižu prethodno skuhanu na vodi, curry mješavinu te maslac kako bi se smjesa povezala. Gotovo jelo poprskajte limunovim sokom i ukrasite grančicom peršuna.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Nivo ljutine: srednje ljuto

Ljute rolice od tikvica rolice-od-tikvica

Sastojci: 3-4 veće tikvice, 100 g naribane mrkve, 150 g ljutih paprika narezanih na tanke trakice, 1 režanj bijelog luka, 1 glavica luka, 150 ml paradajz sosa, 100 ml bijelog vina, ulje, so, soja sos, malo gustina, 2 chilli papričice, 100 g feta sira

Priprema: Tikvice operite, obrišite, te im odrežite krajeve i nasijecite na tanke ploške. Ploške posolite i poredajte na tanjir, pa ostavite da odstoje dok ne ispuste tečnost. U zdjeli pomiješajte naribanu mrkvu, isjeckane ljute paprike, soja sos, bijeli luk, te gustin, pa ostavite poklopljeno da se marinira oko 30 minuta. Procijedite vodu koju su tikvice pustile, te ih raširite na radnu površinu. Svaku traku punite mariniranom smjesom povrća i pojedinačno zamotajte, te probodite čačkalicama da zadrže oblik rolice. Na vruće ulje poredajte rolice, pa ih propržite sa svih strana. Kada dobiju lijepu braon boju, dodajte bijelo vino, sitno isjeckani luk, te začinite chillyjem. Sve skupa dinstajte nekoliko minuta pa dodajte paradajz sos. Kad prokuha, nastavite kuhati još 10-15 minuta. Poslužite toplo iz dodatak kockica feta sira.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Nivo ljutine: srednje ljuto

ljuta-pileca-krilca Ljuta pileća krilca

Sastojci: 1,2 kg pilećih krilaca, 60 g kečapa, 60 g ljutog tabasco sosa, 3 kašike jabukovog sirćeta, 1 kašika senfa, 1 kašika worcestershire sosa, 1 kašika šećera, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 1 kašičica crvenog luka u prahu, 4 kašike maslaca

Priprema: Operite krilca, uklonite im vrhove i presijecite na zglobu. U vatrostalnoj posudi pomiješajte kečap, tabasco sos, sirće, senf, worcestershire sos, šećer, bijeli i crveni luk u prahu i maslac. Kratko kuhajte na tihoj vatri dok se sve dobro ne sjedini. Probajte, pa ako vam je suviše kiselo, dodajte još šećera, ili ako vam je slatko, dodajte još sirćeta. Posolite i pobiberite po svom ukusu. Sklonite posudu sa vatre. Nekoliko kašika sosa prebacite u odvojenuposudu i ostavite sa strane.Veliki pleh obložite folijom, preko stavite rešetku iz pećnice i premažite je uljem. U većoj posudi pomiješajte krilca sa polovinom prohlađenog sosa iz vatrostalne posude, pa poredajte krilca na rešetku i pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 225°C. Izvadite krilca iz pećnice, četkicom ih premažite sosom iz vatrostalne posude, pa vratite u pećnicu da se peku još 10 minuta. Ponovite postupak još 3 puta u toku pečenja, uz povremeno okretanje krilaca da bi se ravnomjerno ispekla. Kad su krilca gotova, izvadite ih iz pećnice i pomiješajte sa sosom koji ste sačuvali u posudi.

Prosječna cijena jela: 12 KM

Nivo ljutine: jako ljuto

Pikantni falafel pikantni-falafel

Sastojci: Za falafel: 400 g konzerviranog šarenog graha, 400 g konzerviranog slanutka, 1 limun, 1 kašika chilli sosa, 1 kašičica pimenta, 1 kašika brašna, 1 svežanj svježeg korijandra, maslinovo ulje; Dodaci: 2 paprike različitih boja, 2 glavice crvenog luka, 8 malih integralnih tortilja, 1 kašika chilli sosa, 250 g nemasnog svježeg kravljeg sira; Za umak: 300 g paradajza, 1 manja svježa chilli papričica, ½ režnja bijelog luka, 1 limeta

Priprema: Ocijedite grah i slanutak, pa ih stavite u multipraktik. Dodajte naribanu limunovu koricu, malo soli i bibera, chilli sosa, piment, brašno i stabljike korijandera. Listiće korijandera sačuvajte za dalju pripremu. Sve glatko usitnite u bledneru da dobijete jednoličnu smjesu. Gotovu smjesu mokrim rukama podijelite na 16 dijelova i oblikujte 16 šnicli debljine oko 1,5 cm. U tavu ulijte malo ulja, ispecite šnicle, okrenite ih kad požute i postanu hrskave. Očistite paprike i  usitnite ih na komadiće veličine zalogaja, te stavite u tavu s očišćenim i usitnjnim crvenim lukom i malo soli i bibera. Okrenite ih kad s jedne strane budu lijepo ispečene. Paradajz, chilli i polovicu listova korijandera stavite u multipraktik. Dodajte i protisnuti bijeli luk i sok limete, pa sve izmiksajte. Začinite po ukusu i prebacite u manju posudu. Tortilje na 45 sekundi zagrijte u mikrovalnoj pećnici. U međuvremenu svježi kravlji sir malo prošarajte chilli sosom. Pečeno povrće prelijte sokom polovice limuna s kojeg ste naribali koricu, falafel servirajte, te sve pospite preostalim korijanderom.

Prosječna cijena jela: 17 KM

Nivo ljutine: jako ljuto

ekstra-ljuti-paprikas Ekstra ljuti paprikaš

Sastojci: 500 g junetine, 2 crvena luka, 1 kašičica svježeg timijana, 1 kašičica curry mješavine začina, 75 ml ulja, 225 g svježih crvenih chilli papričica, 500 g paradajza, 100 ml pasiranog paradajza, so, crni biber

Priprema:Začinite junetinu sa solju i stavite je u duboku tavu. Dodajte luk, timijan, curry u prahu i pola ulja. Kuhajte 30-40 minuta, sve dok ne omekša.U drugu tavu stavite preostalo ulje i propržite chilli papričice i paradajzoko 20 minuta. Dodajte pasirani paradajz i dobro promiješajte, a zatim dodajte pržene komade junetine.Kuhajte na laganoj vatri još 15-20 minuta, često miješajući sve dok dobro ne sjedini.Maknite ulje nakupljeno na površini i poslužite vruće.

Prosječna cijena jela: 13 KM

Nivo ljutine: jako ljuto

Chili con carne chili-con-carne

Sastojci: 4 kašičice slatke mljevene paprike, 2 kašičice mljevenog kima, 2 kašičice origana, 1 kašičica tucane ljute paprike, 1 kašičica bibera, 1 kašičica šećera, ½ kašičice karanfilića u prahu, ½ kašičice cimeta u prahu, 250 g crvenog luka, 1-2 chilli papričice, 150 g crvene paprike, 3 režnja bijelog luka, 500 g crvenog graha iz konzerve, 500 g miješanog mesa, 200 g kukuruza, 800 g paradajza, 1 kašika paradajz pirea, 1,5 kašika soli, ulje

Priprema: Luk nasjeckajte na tanke kolutiće i prepržite na masnoći do zlatne boje. Dodajte meso isjeckano na komade i propržite. Potom dodajte kukuruz i sitno isjeckane chilli papričice i crvene paprike. Chili con carne prodinstajte da paprike omekšaju, dodajte začine i paradajz pire, pa posolite po želji. Chili dinstajte 10 minuta na laganoj vatri. Povremeno promiješajte. Umiješajte izgnječeni paradajz i bijeli luk, pa dinstajte još 10 minuta. Na kraju u chili umiješajte crveni grah, kratko dokuhajte i poslužite.

Prosječna cijena jela: 20 KM

Nivo ljutine: jako ljuto

janjeci-curry Janjeći curry

Sastojci: 500 g janjetine od plećke ili vrata, 25 g brašna, 50 g maslaca, 2 glavice crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 2 jabuke, 2 kašike crvene curry paste, 2 kašike smeđeg šećera, 2 kašike grožđica, 2 kašike kokosovog brašna, 70 g sitno izrezanih oraha, kora ¼ limuna, 1 šolja vode, so

Priprema: Janjetinu operite i izrežite na sitne komade, uvaljajte u brašno i ostavite da stoji. U dubokoj tavi na maslacu ispržite crveni luk izrezan na kolutove, te sitno izrezan bijeli luk, pa stavite meso i pržite dok meso ne porumeni. Zatim dodajte jabuke izrezane na kockice i curry pastu. Sve skupa dinstajte pet minuta uz povremeno miješanje. Zatim dodajte ostale sastojke te dospite vodu, poklopite i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko sat vremena.

Prosječna cijena jela: 18 KM

Nivo ljutine: jako ljuto

Pikantni grah sa tabascom pikantni-grah

Sastojci: 200 g ljutih kobasica, 400 g konzerviranog graha, 2 krompira, 1 glavica luka, 2 režnja bijelog luka, 1 lovorov list, 2 kašike koncentrata paradajza, 2 kašičice mljevene ljute paprike, 1 kašičica gustina, 1-2 kašike tabasco sosa, 50 ml bijelog vina, ulje, so, biber

Priprema: Na ulju kratko propržite isjeckani luk. Smanjite vatru, pa umiješajte crvenu papriku u prahu i dodajte 100 ml tople vode. Zatim dodajte kobasice izrezane na kolutove debljine oko dva centimetra, lovorov list, koncentrat paradajza, te isjeckani bijeli luk. Lagano promiješajte i dinstajte uz povremeno dodavanje vode. Vode u posudi mora biti toliko da prekriva kobasice. Kad meso skoro omekša, dodajte krompir narezan na kocke, te grah, pa sve zajedno kuhajte još oko 15 minuta, dok se krompir ne skuha. Na kraju umiješajte gustin koji ste prethodno razmutili u vinu, tabasco sos, pa sve skupa promiješajte i pustite da proključa.

Prosječna cijena jela: 14 KM

Nivo ljutine: jako ljuto

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se