Bademi: slatki, gorki, zeleni…

almonds

„Suviše tajni u očima, u zlatni okov joj prstić pao. Molio me dugi pogled da je kradem. Dovraga, kafa je gorčila, al’ taj sam ukus odnekud znao: probao sam jednom davno divlji badem.” (Đ. Balašević, Divlji badem)

Prvi argument za redovno korištenje badema u ishrani je činjenica da ovaj koštunjavi plod izrazito jača imunitet. Samo 15 grama badema na dan zadovoljit će 50% dnevne potrebe za vitaminom B6 koji je ključan za pravilno funkcioniranje nervnog i imunološkog sistema.

Pipremila: Ivana Ljubičić

Gusto savjet: Slatki bademi se jedu sirovi, prženi, kao dodatak raznim jelima ili se prerađuju za proizvodnju bademovog maslaca, ulja ili mlijeka. Gorki badem služi samo za proizvodnju esencijalnog ulja, jer je otrovan i nije za jelo.

Bademi su bogati i esencijalnim mineralima od kojih je ključan magnezij za stvaranje energije, ali i za zdravlje kostiju. Nutricionisti preporučuju bademe jesti sirove i neposoljene, jer se njihovim guljenjem ili prženjem mogu izgubiti visokovrijedna biljna vlakna. Od badema se može proizvesti i bezglutensko brašno, a istraživači su ih nazvali “uravnoteženom prehranom u malom”. Od svih orašastih plodova, bademi sadrže najveću količinu proteina pa su izvrstan dodatak u prehrani vegeterijanaca. Jedna od zdravstvenih vrijednosti badema je i bademovo ulje koje se koristi kod liječenja upala i infarkta, a kalcij iz badema može smanjiti rizik od raka crijeva.

Gusto zanimljivost: Oko 80 posto badema na svijetu su uzgojeni u Kaliforniji tako da kada god jedete jedan, vjerojatno se prvo pekao na kalifornijskom suncu.

Obratite pažnju na užegle bademe!

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na izgled badema. Najduži rok trajanja imaju bademi sa ljuskom, jer sprečavaju negativan uticaj toplote, vlage i vazduha. Ukoliko su bademi u rinfuzi, potrebno je obratiti pažnju na njihovu boju koja treba da bude jednolična, a na dodir ne smiju biti savitljivi. Svježi bademi imaju sladunjav miris, a ukoliko je on oštar i gorak, znači da su užegli. Da bademi ne bi užegli, moraju da se čuvaju u hermetički zatvorenim posudama na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Ako se drže u frižideru svježina će se održati više mjeseci, a u zamrzivaču i do godinu dana.

Gusto savjet: Iako se kod nas rijetko koriste zeleni, mladi bademi imaju posebno blag okus. Stoga ih kupite čim ih ugledate u trgovini, jer brzo gube zeleni mesnati dio i ostaje suha koštica.

Gusto zanimljivost: Stari Rimljani poklanjali su bademe mladencima kao afrodizijak, a 1350. godine Talijani su ih počeli darivati po 5 ušećerenih komada. Svaki je simbolizirao jedan aspekt sretnog braka: zdravlje, bogatstvo, sreću, plodnost i dug život.

Gusto recepti sa bademima:

kolac-sa-bademom Čokoladni kolač sa bademima

Sastojci: 85 g mljevenih badema, 3 kašike putera, 3 kašike meda, 175 g sjeckane čokolade, 1 jaje, malo cimeta, malo soli, malo mljevene ljute papričice po želji

Priprema: Zagrijte rernu na 180°C. Na pari otopite čokoladu, med i puter. U zdjeli umutite jaje, a zatim dodajte bademe, cimet, so i ako želite ljutu papričicu. Na kraju dodajte i smjesu od čokolade. Kad sve dobro sjedinite, sipajte u prethodno podmazane kalupe i pecite oko 35 minuta. Po želji, ukrasite rendanom čokoladom, voćem, cijelim zrnom ili mljevenim bademima.

Prosječna cijena: 8 KM

Rolat sa bademima rolat-od-badema

Sastojci: Za biskvit: 4 jajeta, 5 kašika šećera, 6 kašika mlijeka, 4 kašike ulja, 6 kašika brašna, 1 kašičica praška za pecivo; Za fil: 100 g nugat čokolade za kolače, 100 g margarina, 50 g šećera u prahu, 5 kašika mljevenih badema, 3 kašike badema u listićima za dekoraciju

Priprema: Umutite jaja i šećer, dodajte mlijeko i ulje pa promiješajte. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa promiješajte ručno. Pecite u plehu veličine 25×35 cm obloženom sa pek papirom na 200°C oko 15 minuta. Kad je gotovo umotajte u vlažnu kuhinjsku krpu i urolajte kao rolat. Umutite margarin sa šećerom u prahu i dodajte otopljenu nugat čokoladu. Koru premažite kremom i pospite mljevenim bademima, urolajte u rolat i premažite sa ostatkom kreme i pospite sa listićima badema.

Prosječna cijena: 10 KM

pastrmka-s-bademima Pržena pastrmka sa bademima

Sastojci: 2 komada po 250 g pastrmke, 50 g ulja, 20 g maslaca ili margarina, 40 g badema, 1 grančica ruzmarina, so, malo limuna i brašna

Priprema: Pastrmku očistite, posolite, uvaljajte u brašno, stavite 1/4 ruzmarina u nju i ispržite na ulju. Bademe oljuštite, prepolovite, propržite na maslacu, dodajte limunov sok i time prelijte ispržene pastrmke. Kao prilog možete ponuditi pečeni krompir.

Prosječna cijena: 8 KM

NUTRICIONISTA: Badem je izvrstan izvor vitamina B i E koji kožu čine mlađom, ljepšom i sjajnijom. On je i izvor masnoća koje čiste kolesterol iz krvotoka, te kvalitetnih bjelančevina i ugljikohidrata. Odličan sastojak za deserte!

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se